Visca Peñaparda!

Coetus es presenta amb Carles Dénia com a cantant a la Fira Mediterrània

| 09/10/2016 a les 10:57h

Visca Peñaparda, una de les capitals ibèriques del pandero quadrat, i visca tots els pobles que mantenen viva la música popular. Aquest és un dels missatges que pregona a cop de cuir Coetus, l'orquestra de percussions capitanejada per Aleix Tobias i, ara també, amb Carles Dénia com a cantant.
Coetus Foto: Josep Tomàs

Dissabte 8 d'octubre. Tercera jornada de Fira Mediterrània. Hora del Joglar converteix l'hora de la migdiada en l'hora del ball i la disbauxa a la plaça d'Europa. És molt probable que d'aquest combo alegre i festiu, amb un gran poder de comunicació amb el públic, se'n senti a parlar en el futur.

A mitja tarda la cantant Rosalía, acompanyada de Raül Fernández 'Refree', presenta a El Sielu una proposta més introspectiva. Ella té un cant delicat i interpreta un repertori que poua molt en Enrique Morente i mira també a la cançó i el folk anglosaxó. En contrast, ell acompanya a la guitarra amb un estil a voltes rupestre, a voltes rocós.

També a El Sielu, una estona més tard, es presenta Càntut, el concert en què Carles Belda i Carles 'Sanjosex' poleixen i refan cançons de tradició oral recollides al web homònim. Hi ha proves i nervis d'estrena, moments de dubte però també moments en què els avis es fan presents amb la seva gràcia i salero. Aquestes cançons, que no sentireu a cap radiofórmula, tenen molta molla.

A la nit, a la sala gran del Kursaal és el torn de Coetus, l'orquestra de percussions ibèriques, que és com una màquina orgànica que a partir de cuir, cor i fusta desplega un ritme tremendo. Amb les veus d'Ana Rossi, Carles Dénia i Carola Ortiz, el repertori brilla i impacta. Una de les gràcies de Coetus és que, amb el seu dinamisme, aconsegueixen crear a l'escenari la imatge d'un poble viu que canta. Charros, seguidilles, tonades de feina, un record per al veneçolà Simón Díaz... I molt important: recuperen dues cançons d'El paradís de les paraules (Comboi, 2011), el disc de Carles Dénia basat en els poetes andalusins del llevant ibèric. En aquell disc cabdal van participar alguns dels músics que ara hi ha a l'escenari: Aleix Tobias, Mario Mas, Guillem Aguilar i el mateix Dénia, és clar. Al final, Aleix Tobias es llança a cantar la portuguesa "Verde gaio", tal com ho feia fins ara el gran Eliseo Parra quan acompanyava el grup. I els músics munten un sidral que dispara l'eufòria entre el públic.


Ana Rosi, Carles Dénia i Carola Ortiz cantant amb Coetus Foto: Josep Tomàs
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Fira Mediterrània, Manresa, Coetus