Una orquestrina amb sabor vallesà

Aires del Montseny estrena el seu nou ball a la plaça del Rei de Barcelona

| 12/12/2016 a les 16:50h

Aquest divendres 16 de desembre l'orquestrina Aires del Montseny estrenarà el seu nou ball de plaça al cicle dels Divendres a la Plaça del Rei. Ball d'envelat traslladat al ball de plaça i un repertori centrat en el Vallès amb el ball de gitanes, i ampliat amb danses vuitcentistes i tradicionals catalanes. En parlem amb l'acordionista Marçal Ramon.
Aires del Montseny

L'orquestrina Aires del Montseny toca des de fa uns tres anys, quan va crear-se per acompanyar el Ball de Gitanes de Granollers, i ha treballat força en el terreny del ball d'envelat i les danses vuitcentistes. Arran de la possibilitat de tocar a la plaça del Rei, espai emblemàtic del ball folk, es van decidir a crear aquest nou espectacle que dugués l'orquestrina de l'envelat a la plaça. Ho explica l'acordionista i director del projecte, Marçal Ramon: "El repertori combina tres elements: el nostre ADN vallesà, amb el ball de gitanes; danses tradicionals catalanes –el que Marcel Casellas anomena repertori esporogen: contrapàs, jota, ball pla i rumba–, i balls vuitcentistes de Max Havart i Josep Serra. També estrenarem un contrapàs de Casellas i alguns atreviments, com un rebatut amb compassos trencats...". 

El projecte s'ha arrodonit amb la participació de Guida Sellarès, mestra de ball que ha confeccionat i treballat l'espectacle pel que fa a tempos , ordre, etc. perquè sigui eminentment ballable. I també han gravat una maquesta de sis temes a l'estudi So.Cat de Pau Vinyoles, que podeu escoltar aquí.  

L'agermanament del ball d'envelat amb el ball folk té en el camp català un nom històric: l'Orquestrina Galana . "Els tenim com a referència i són un model a seguir –comenta Marçal Ramon–, salvant les distàncies, perquè ells no feien tant de repertori esporogen. Ara farà un any, quan van tornar puntualment, els vam fer de teloners i va ser brutal."

Aires del Montseny són Paula Duran (piccolo), Jaume de Dios (flauta travessera), Èrik València (violí), Núria Querol (clarinet), Ferran Casanova (clarinet), Lluís Simón (trompeta), Marc Rovira (saxo alt), David Trilla (saxo tenor), Jordi Riera (trombó), Pep Azuaga (baix), Jordi Puig (bateria) i Marçal Ramon (acordió diatònic i direcció).
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Divendres a la Plaça del Rei, Marçal Ramon, Aires del Montseny