Gralla pim pam pum

| 31/01/2017 a les 09:43h

 

Criatures, a la final del Concurs Sons 2016. Foto: Carles Rodríguez

Fer befa de la gralla i de la seva estridència sonora és un esport transversal. El poden practicar autoritats de la dita alta cultura com el lletrut Jordi Llovet, que qualsevol dia ubicarà la gralla al novè cercle de l'Infern, i també esclaus de les tendències i postmoderns de pelatge divers. A la revista Time Out núm. 442, Edi Pou es recrea a la secció 'Discoteca fantasma' amb un disc anomenat Aladdin Sardana. Segons aquest article, David Bowie va gravar aquest àlbum el 1985 amb La Principal de la Bisbal i no el va publicar perquè "el resultat el va horroritzar". La broma es va desenvolupant al text, on fins i tot hi ha unes declaracions del Duc Blanc: "...fa dos mesos que vaig a teràpia per treure'm el so de la gralla del cap".

A la cobla no hi ha gralla. Hi ha tenores, tibles i flabiol. Trompetes, trombó, fiscorns i contrabaix. I tamborí. Ningú no ho sap tot i tothom pot riure del que vulgui. A mi em fan gràcia aquells que es pensen que van contra corrent i no fan altra cosa que reproduir tics tronats. És trist, però el pim pam pum contra la gralla no costa cap esforç i a més quedes bé. Si ens punxen sagnem i si ens ataquen ens defensem, així és que aquí invoquem tres casos recents de gralles que sonen més modernes que els moderns, per qui les vulgui escoltar:   

Pim. Jordi Mestres i Jonatan Carbó, graller i organista, acaben de gravar un disc que és una odissea espacial: Cornucòpia (Audiovisuals de Sarrià, 2016). Els que escriuen bromes velles l'haurien d'escoltar, perquè aquí hi ha un so galàctic de faria flipar David Bowie. El van presentar l'11 de gener a la Catedral de Barcelona.

Pam. Manu Sabaté fa sonar la gralla amb el quartet Alenky a Through the Looking-Glass (OctoberXart, 2016), música lliure que segueix les aventures d'Alícia en la segona novel·la de Lewis Carroll, en companyia de Marc Egea (viola de roda), Joan Antoni Pich (violoncel) i Arnau Obiols (bateria). Es van presentar el 30 de desembre passat a Sant Cugat Sesgarrigues. I el 18 de març, Sabaté oferirà al CAT de Gràcia el concert-ball Gralla meets Fest Noz, al costat dels bretons Spontus.

Pum. Ivó Jordà, que fa no gaire va publicar el llibre-disc Fitxa tècnica de la gralla, està gravant el primer disc del duet Criatures, que comparteix amb l'acordionista Marçal Ramon. Van guanyar la darrera edició del Concurs Sons i fan música tradicional i de nova creació, íntima i recollida, delicada i finíssima. Tan fina que destrossa els tòpics. Actuaran el 28 d'abril al CAT de Gràcia, al Tradicionàrius.
Arxivat a: Sons de la mediterrània