Músics a les eleccions municipals

Repassem alguns dels artistes catalans que formen part de les llistes electorals

| 21/05/2015 a les 12:00h

Ja no és tan estrany que el nom de músics i cantants figurin entre les llistes de partits polítics. Ara que ja ha començat la campanya, recollim els artistes que es presenten en alguna candidatura arreu dels Països Catalans: Cesk Freixas, Pau Alabajos, Alguer Miquel (Txarango), Francesc Ribera 'Titot' (Brams), Joan Reig...

Foto: Xavier Mercadé

La campanya electoral per a les eleccions municipals ja ha començat, i algunes candidatures van engegar amb música. És el cas de Barcelona en Comú, que va tenir la col·laboració de Joan Colomo a l'acte d'inici. El vallesà va telonejar la líder de la llista, Ada Colau, interpretant la cançó "Els amigos", després d'haver sonat per megafonia "El run run", la rumba d'Ada Colau creada per a l'ocasió pel productor Ivan Lagarto. De fet, el col·lectiu Compartir Dóna Gustet també ha donat suport a Colau i a Gala Pin, Agueda Dita i Cristina Mañas, membres de Bcn en Comú amb una versió popular d'una rondalla, batejada amb el títol "Qui sou? Som en comú".

Altres músics, però, no donen suport només en l'àmbit musical, sinó que formen part de la llista d'algun partit que es presenta al seu municipi. Els presentem en aquest article.

L'aliança barcelonina encapçalada per Ada Colau inclou personalitats de trajectòries molt diverses, i els músics també hi són presents. En aquest cas, el número 39 de la llista de Bcn en Comú l'ocupa Quico Pi de la Serra.

Una de les facetes més conegudes del cantant de Brams, Francesc Ribera 'Titot', és la política. Des de les eleccions municipals del maig de 2011, en què va ser escollit regidor de l'Ajuntament de Berga, ha compaginat les seves múltiples facetes en el món de la música i la política. I ho ha fet sense deixar ningú indiferent: sense anar més lluny, el març passat va acusar un regidor del Partit Popular de xenòfob i miserable

Titot no és l'única cara coneguda de la Candidatura d'Unitat Popular, i de fet és la formació a la qual més músics donen suport. Cesk Freixas repeteix a les llistes de Sant Pere de Riudebitlles. És l'encarregat de tancar la candidatura de la coalició Més Poble - CUP - Poble Actiu, tal com ja ho va fer a les eleccions de l'any 2011. També tanca la llista del seu poble, Subirats, l'excantant d'Inadaptats Àlex Vendrell. No li ve de nou, tampoc, a Oriol Farré, guitarrista de Gossos, que consta com a número 9 a la llista de la CUP - Poble Actiu de Manresa. 

El cantautor figuerenc Joanjo Bosk també és un dels noms que ressonen en aquestes municipals, i ocupa el cinquè lloc de la CUP - Capgirem Figueres. El cantant de Txarango, Alguer Miquel, s'estrena al món de la política tancant la llista de Capgirem Vic, i en la mateixa posició es troba el cantant d'Ítaca Band, Albert Garcia, en aquest cas a Montcada i Reixac. Arnau Aymerich, veu d'Ebri Knight, serà el quart a la llista de la CUP al seu poble, Argentona, mentre que el guitarrista de No More Lies i també productor Santi Garcia entra a la llista del mateix partit a Sant Feliu de Guíxols. A Vilanova i la Geltrú, el cantant i compositor de La Brigada, Pere Agramunt, se situa al número 23 de la llista, que tanca l'actor Sergi López. Entre els suplents també hi ha un altre músic, Pau Ortiz (Temporada Alta).

Tot i no figurar a les llistes, l'MC d'At Versaris, Pau Llonch, col·labora activament en la candidatura de la CUP de Sabadell, i no és l'únic. Carles Belda se n'ha mostrat simpatitzant diverses vegades, i a les eleccions del 2011 publicava la cançó "Sense embuts". Lluís Llach també va fer públic al seu compte de Twitter que el seu amor per la CUP "fa temps que és descarat". 

Joan Reig, per la seva banda, és el número 7 de la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a Constantí. El bateria d'Els Pets, que sempre s'ha pronunciat com a independentista, ha posat veu a diversos actes del partit.

El saxofonista Pep Poblet tanca la llista de Roda de Ter pels republicans. Carles Sanjosé 'Sanjosex' repeteix aquest cop com a independent del PSC de la Bisbal d'Empordà. A la Jonquera, Juli Ortin 'Papa Juls' (Sangtraït) es presenta com a independent en el número 2 de la llista del Partit Socialista. I el guitarrista dels Los Sírex, Juan José Calvo, se situa al número 9 de la llista de Ciutadans al Masnou.

A les Terres de Ponent hi ha un alcalde que és, alhora, cantant de rock. David Masot, veu del grup de versions Tremendos i de The Companys, ocupa el càrrec des del 2011 a Maials (el Segrià). Aquesta vegada seguirà com a número 1 a la llista de CiU pel poble.

Marta Rius
, en canvi, es presenta com a número 4 a la llista d'Independents per Argelaguer, municipi de la Garrotxa. Per la seva banda, el bateria de Lax'n'Busto, Jaume Piñol, no es tornarà a presentar com a cap de llista a la coalició Junts pel Vendrell d'ERC.


Música i política al País Valencià
Pau Alabajos es presenta com a cap de llista per la coalició Compromís pel seu poble, Torrent. I no és l'únic, perquè Josep Nadal, de La Gossa Sorda, torna a ser a les llistes de Pego pel mateix partit que Alabajos. A Castelló, Miquel Gil tanca com a persona independent la candidatura d'Acord Ciutadà, formada per Esquerra Unida, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Els Verds i Alternativa Socialista.

El líder de Zoo, Toni Sánchez 'Panxo', ocupa el número 6 de la llista Més Gandia, la candidatura unitària formada per Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià i l'assemblea ciutadana Més Gandia.


La banda sonora de la campanya
No només Bcn en Comú ha utilitzat la música per fer més visible la seva candidatura. El barceloní Joe Crepúsculo ha compost l'himne de la campanya de Podem a les eleccions municipals i també per a les autonòmiques.

A Reus hi ha dos partits que han presentat la seva proposta política amb música. D'una banda, Fito Luri s'ha encarregat de compondre el tema de la CUP, en el qual també han col·laborat Xavi Ciurans (Gertrudis), Jaume Blanc (El Toubab), Juantxo Skalari (Skalariak, The Kluba), Marc Sendra (Sendra) i Clara Colom (Roba Estesa), entre altres. El líder de CORI, Ariel Santamaria, no es presentarà als comicis, però ha participat activament en la campanya: en aquest cas ha escrit la cançó d'ARA Reus


Love Of Lesbian en un vídeo del PP, sense permís

La música també és notícia en l'àmbit polític, en aquest cas Love Of Lesbian. Tal com publica Eldiario.es, en un acte electoral del Partit Popular a Ciudad Real, que mostra imatges de la presidenta de la Junta de Castella la Manxa, María Dolores de Cospedal, al final del vídeo sona "Fantastic Shine". El partit ha utilizat la cançó del grup barceloní sense permís. Es tracta d'un dels seus temes més coneguts. De fet, va ser utilitzat a la campanya publicitària d'Estrella Damm l'estiu del 2013, en aquell cas amb permís del grup.
Arxivat a: Enderrock