Maria del Mar Bonet, 50 anys d'escenaris

L'artista durà a terme diversos actes de commemoració

| 24/12/2016 a les 15:00h

Josep Maria Espinàs, Quico Pi de la Serra, Lluís Llach, Joan Isaac, els històrics mànagers Joan Molas i Núria Batalla, l'actriu Pepa López, el diputat Juanjo Puigcorbé o el president Carles Puigdemont van ser alguns dels convidats que van acudir a la cita que es va preparar a L'Ovella Negra de Barcelona dilluns, per celebrar i donar a conèixer els primers actes confirmats dels 50 anys d'escenaris de Maria del Mar Bonet
Maria del Mar Bonet Foto: Juan Miguel Morales

"La vocació és anar omplint de sentit tot el que fas i tot el que cantes". Maria del Mar Bonet va assegurar a L'Ovella Negra que entrar a la música, ella que venia de formació del món de la ceràmica, va ser un "lent contagi": "L'alegria d'Els Setze Jutges, les seves cançons, la seva proposta de compromís amb la llengua i el país, feien que aquella afecció per la música anés creixent en mi. Ells es cuidaven de fer-me veure que jo podria ser cantant".

Bonet
va valorar el fet de poder tocar aquesta setmana als Lluïsos de Gràcia, un lloc que manté el seu encant com L'Ovella Negra, "no com quan passes pel carrer Tuset, on ja no hi ha La Cova del Drac... L'Ovella Negra encara és aquí, i s'agraeix". La cantant va agrair també la presència i les paraules que va tenir Josep Maria Espinàs, recordant-la en aquell primer concert, com va recordar l'emoció del moment: "Era una ciutat que caminava contra el franquisme i per la llibertat. Vaig començar a ser lliure a Horta". 

La cantautora mallorquina va interpretar en directe amb el guitarrista valencià Borja Penalba  la cançó dedicada a sa mare "Mercè" i, dedicada a altres cantants presents, "Sempre hi ha vent".



La presència del president de la Generalitat de Catalunya va tenir a veure amb el fet que per a l'Any Bonet s'ha buscat i trobat la complicitat de les tres institucions principals dels Països Catalans. En aquest sentit, la primera cita de presentació de l'Any Bonet va ser el passat divendres 16 de desembre, amb la presència de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, a l'Hotel Saratoga de Palma, recordant el lloc pròxim a l'enclavament del desaparegut Jaume I, on també va tenir lloc la primera actuació amateur de Maria del Mar Bonet amb les Joventuts Musicals aquell any 1966. En aquest mateix indret enguany s'ha fet l'entrevista de portada del número de desembre de la revista Enderrock.

La segona cita més sonada per la quantitat de convidats que hi van assistir va ser el dilluns 19 a L'Ovella Negra de Barcelona (lloc del seu primer concert ja professional, amb el qual iniciava la carrera amb Els Setze Jutges), i la tercera tindrà lloc aquesta setmana, els dies 21 i 22, als Lluïsos d'Horta, el barri que la va acollir quan va arribar a aquesta mateixa ciutat (a la casa de Lluís Serrahima i Remei Margarit ), on actuarà amb repertori d'aquells primers temps. A L'Ovella Negra el comissari de la celebració Maria del Mar Bonet, 50 anys d'escenaris , Oriol Ferrer i Ribalaiga, i el mànager de l'artista, Yanni Munujos, van informar de les primeres dates de celebració. 



L'Any Bonet girarà al voltant de dos eixos principals. El primer eix serà la revisitació de treballs representatius de la seva carrera – Quico/Maria del Mar, Fira encesaAlenar Llull, Bellver, Cavall de foc...–, amb dates ja programades, com les de Quico/Maria del Mar al Festival BarnaSants (Teatre Joventut de l'Hospitalet, 10 de febrer), tot un recital especial;  Maria del Mar Bonet i els poetes dels Països Catalans , al Festival de Música de Manlleu, el 7 d'abril; la revisitació de l'àlbum Saba de Terrer (2 de juny, Tradicionàrius), o l' Alenar Llull (Sueca, 1 de setembre). El segon eix s'espera més amb l'arribada del nou disc,  Ultramar, a principi del 2017, que ja s'ha anunciat que finalment es presentarà en concert a la tardor, amb l'estrena a Cuba (Gran Teatreo de la Habana, 22 de setembre) i amb tres dates programades als Països Catalans: 30 de setembre al Teatre Principal de Palma, 8 d'octubre al Teatre Principal de València i 13 d'octubre al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, a més d'un concert a Madrid el 15 d'octubre amb sala per confirmar.

Altres esdeveniments en el marc de l'Any Bonet seran la presentació del llibre de memòries i pensaments de Maria del Mar Bonet escrit pel periodista i crític musical Jordi Bianciotto, que editarà Ara Llibres, o l'exposició fotogràfica Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany , que organitza la Fundació Toni Catany a Llucmajor (Mallorca), així com la ja posada en marxa del seu nou web.

A L'Ovella Negra es va repartir un fulletó amb una seixantena de veus d'artistes i altres personalitats glosant la figura de Maria del Mar Bonet . Així es pot saber què en pensen d'ella i la seva veu gent com el compositor Mikis Theodorakis ("color i caràcter català"), el coreògraf Nacho Duato ("tota la llum i la força del Mediterrani"), el cantant Miquel Gil ("una dona que amplifica, amb el seu treball, la cultura catalana"), l'assagista Sami Naïr ("aquella mena de poetesses que caminen per la vida cantant la singularitat de les cultures mediterrànies amb un geni poc comú"), el director de teatre Lluís Pasqual ("quina sort que el meu pas pel món hagi coincidit amb el seu, per poder-li demanar encara: 'si et plau, torna-hi!'"), Lluís Llach ("la capacitat de recerca, el coratge pel risc, el plaer de la bellesa, la generositat per compartir i... un magnífic talent"), el director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears Joan Company ("tu ets la veu de Mallorca que ha musicat les paraules dels nostres poetes i escriptors, agermanant la música d'autor amb la música popular"), Joan Isaac ("bellesa infinita que desborda els sentits"), Pi de la Serra ("Maria del Mar Bonet és el meu sol, la meva lluna, el meu vent i la meva calma") o Manolo García ("una artista lliure que porta per tot el món la seva música i la seva llengua").

Arxivat a: Enderrock