BarnaSants 2017, feminista i revolucionari

Aquesta 22a edició commemora el centenari de Violeta Parra i de la revolució bolxevic

| 23/12/2016 a les 15:00h

La cantautora xilena Violeta Parra va ser símbol de lluites feministes, de classe i de la dignitat de les cultures llatinoamericanes autòctones. La revolució bolxevic va permetre l'aparició de dones actives socialment com Alexandra Kol·lontai, de qui just prenen nom les quatre artistes que faran el concert inaugural del festival de cançó d'autor BarnaSants, Les Kol·lontai, divendres 27 de gener. Sens dubte aquest BarnaSants serà feminista i revolucionari.

Cartell gràfic de Retina & Retinette (els il·lustradors Júlia Solans i Juan Cardona)

La inauguració del Festival BarnaSants anirà a càrrec de les cantautores Montse Castellà, Meritxell Gené, Sílvia Comes i Ivette Nadal, reunides a l'espectacle col·lectiu Cançons feministes per la llibertat i la igualtat. Cançons violetes, sota la signatura de Les Kol·lontai. Arrencarà al Teatre Joventut de L'Hospitalet de Llobregat (dia 27 de gener), concert al qual seguiran noves dates com les d'Altafulla (dia 28 a La Violeta), Vic (dia 29 al Casino), Barcelona (dia 3 de febrer, al Born Centre de Cultura i Memòria), Gelida (dia 4 a la Unió Casal Gelidenc) i Terrassa (dia 5 a la Nova Jazz Cava).

Entre el centenar de concerts que es poden consultar ja a la programació, hi ha altres amb veu de dones com els de Sis Veus per al Poeta (dia 3 de febrer), o el mateix dia l'algueresa Claudia Crabuzza (Tinta Roja), Maria Arnal i Marcel Bagés (dia 10 de febrer a l'Auditori Barradas de L'Hospitalet), Eva Dènia (dia 11 de febrer al mateix Barradas), la mallorquina Joana Gomila (16 de febrer al CAT), noms referents com Lídia Pujol (17 de febrer a la Violeta d'Altafulla), Marina Rossell (dia 5 de març a l'Atlàntida de Vic), Elisa Serna i Julia León (dia 5 de març al Barradas), Martirio 30 anys (24 de març al Teatre Plaza de Castelldefels) o, amb un vessant també molt llatinoamericà la xilena Pascuala Ilabaca i Fauna homenatjant Violeta Parra (dia 12 de febrer, al Centre Artesà Tradicionàrius) o la Rusó Sala amb la formació Sakapatú amb membres de Xile, Argentina i Perú residents a Catalunya.  

Hi haurà quatre concerts als Països Catalans de Belda & Sanjosex que a més de presentar el Càntut (BankRobber, 2016) faran temes inèdits que van quedar al calaix; hi haurà estrenes de discs nous com les de Laia Rius (9 de febrer al CC Albareda) que presenta el seu primer disc en solitari Vinc d'un cel blau (Temps Record, 2017), Òscar Briz amb Totes les cançons del món (Ventilador, 2017), Dani Flaco amb Verbenas y fiestas mayores (Granja beat, 2017), Tomàs de los Santos (dia 26 de febrer) o Joan Isaac (dia 11 de març a la sala Luz de Gas) amb Manual d'amor.

Hi ha nous espectacles radicals de fusió flamenca com Cómo un corazón amb Hijas de Omega, amb les cantaores Paula Domínguez i Rocío Segura. Hi ha estrenes de noves formacions o formats de banda com els de Dani Caracola & Barsiluna Agraw Project (dia 11 de març) i altres espectacles col·lectius com els de memòria històrica de la Brigada Intergeneracional (dia 25 de febrer al Centre Cultural Albareda).

Hi ha propostes personals com les de Pol Fuentes (dia 24 al Harlem Jazz Club) o Roger Puig (dia 9 de febrer al Harlem Jazz Club) i pioners com Paco Ibáñez (dia 18 de febrer, Teatre Plaza de Castelldefels), Oriol Tramvia (3 de març, Harlem Jazz Club), Santi Arisa (10 de març, Barradas), el mateix dia que Toti Soler i Joan Massotkleiner seran a Castelldefels amb l'Antologia Bufa de Pere Quart; abans un altre habitual del festival, el gadità Javier Ruibal hi participa enguany en família amb l'espectacle Casa Ruibal (amb els seus fills Lucía i Javi, el 26 de febrer al Teatre Joventut) o joves cantautors reivindicatius com Feliu Ventura & Xavi Sarrià (17 de febrer a l'Auditori de Barcelona) –Ventura també actua amb Xerramequ i els Aborígens el dia 23 de març a la Sala Jamboree– i L'amor fora de mapa de Mireia Vives, Borja Penalba i Roc Casagran (dia 12 de març al Casinet d'Hostafrancs).

Totes les propostes són per gaudir-les com frueixen Albert Pla & Tortell Poltrona fent l'espectacle Poltrona-Pla: PP (1 d'abril al Teatre Joventut de L'Hospitalet de Llobregat). Dos genis inoblidables. Un festival genial. Aquí podeu consultar tota la programació.

Arxivat a: Enderrock