Es commemoren els 50 anys del debut de Raimon a Barcelona

El Liceu, l'Arts Santa Mònica i la Filmoteca se sumen a l'aniversari

| 14/09/2012 a les 15:00h
Arxivat a: Enderrock
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el cantautor Raimon han presentat aquesta setmana els actes de celebració del 50è aniversari del primer concert del cantautor a Barcelona. Els actes organitzats inclouran una gira de recitals a cinc universitats europees, un concert al Gran Teatre del Liceu, l’exposició “Raimon, al vent del món” a l’Arts Santa Mònica i un cicle d’homenatge a la Filmoteca de Catalunya.
 

El desembre de 1962 Raimon va fer la seva primera actuació a Barcelona, al teatre Fòrum Vergés. El desembre del 2012 se celebrarà el cinquantè aniversari d’aquell primer concert a Barcelona, i per aquest motiu s’ha organitzat un conjunt d’activitats per reconèixer la seva trajectòria i la seva contribució a l’escena musical catalana d’aquestes darreres dècades.

A cinc universitats europees
Per celebrar el cinquantè aniversari del seu primer concert a Barcelona, Raimon farà actuacions a cinc universitats europees: el 28 de setembre serà a la Berlin Reutersaal de la Humboldt Universität de Berlín, el 3 d’octubre al Théâtre Robert Krieps Abbaye de Neümester de Luxemburg, el 10 d’octubre al Great Hall King’s College London Strand de Londres, el 17 d’octubre al Grand Amphithéâtre de l’École de Musicologie de l’Université de la Sorbona de París, i finalment el 30 d’octubre al Teatro Il Vascello per la Universitá La Sapienza de Roma. Les actuacions aniran precedides de xerrades i col·loquis que situaran el cantant en el seu context sociopolític i cultural.

Al Liceu
La gira de concerts culminarà el 30 de novembre amb un macroconcert al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en què Raimon farà un repàs exhaustiu de la seva obra. Se n'editarà un CD/DVD, que buscarà reflectir el moment de maduresa artística del cantant i autor.

A l’Arts Santa Mònica
El 7 de novembre engegarà l'exposició "Raimon, al vent del món", amb l’objectiu de donar al cantautor valencià una dimensió més internacional i apropar-lo a les noves generacions. L’exposició presenta la biografia més íntima i pública del cantautor i es podrà veure fins al 26 de gener del 2013. Inclourà un recull d'obres d’art vinculades a la carrera de Raimon, d’autors com Miró, Tàpies o Andreu Alfaro, propietat del cantautor, fotografies de cartells i portades de discos, realitzades per fotògrafs com Oriol Maspons, Colita, Ros Ribas i Jordi Fornas, a més de la col·lecció de cartells originals del mateix autor. També s’hi exposaran discos, LP, CD, EP i edicions completes, entrevistes al cantautor i projeccions audiovisuals de les seves actuacions.

A la Filmoteca
La Filmoteca de Catalunya participarà en l’homenatge amb quatre sessions cinematogràfiques que tindran lloc els dies 15, 16, 17 i 20 de novembre. La primera serà del film Los felices sesenta (1963), el primer llargmetratge rodat en color a Cadaqués, del director català Jaime Camino, amb la banda sonora de Raimon, que hi interpreta dues cançons: Tot sol i Perduts. Abans del film es projectarà el curtmetratge Raimon’65, de Carles Duran (1965).
A més d’aquesta pel·lícula, la Filmoteca de Catalunya programarà una selecció de material audiovisual que recull la trajectòria integral de Raimon en diferents vessants: concerts arreu del món, entrevistes, homenatges i algunes entrevistes del programa Literal (TVE a Catalunya), on va poder entrevistar Vázquez Montalbán, Joan Fuster, Maria Barbal, Fèlix d’Azúa, Néstor Luján i José Hierro, entre altres personatges de la cultura. També es projectarà el documental Raimon, hoy (1983), d’Alfonso Ungría amb guió de Vázquez Montalbán, i Un assaig de cultura nacional popular (1978), amb guió de Joan Fuster i dirigit per Mercè Vilaret. 


Els Setze Jutges
Els Setze Jutges | Oriol Maspons
El col·lectiu seminal de la Nova Cançó es va acomiadar a Granollers fa 50 anys
Maria Arnal i Marcel Bagés al Palau de la Música Catalana
Maria Arnal i Marcel Bagés al Palau de la Música Catalana | Xavier Mercadé
El duet Maria Arnal i Marcel Bagés fa 'sold out' al Palau de la Música Catalana i arrasa amb el seu concert de final de gira a Barcelona
Els Pets
Els Pets | Michal Novak
El trio de Constantí publica avui el seu dotzè disc, després d'anys de silenci
Dácil
Dácil | Arxiu de l'artista
Estrenem el vídeo musical d'un dels temes de 'Mamma Shark' | La música iniciarà al novembre una gira pels Estats Units
Howlin'Dogs
Howlin'Dogs | Gemma Martz
Estrenem el videoclip d'"Another man done gone", que relata la història d'un pres que ha fugit del camp de treball per retrobar-se amb la seva família | La formació celebrarà l'últim concert de l'any al Festival Internacional de Blues de Cerdanyola el dissabte 6 d'octubre