Alguer Miquel: "Veig els polítics venent fum"

Seguim publicant les entrevistes completes del reportatge 'Músics amb dret a decidir'

| 31/10/2012 a les 07:01h
Arxivat a: Enderrock
Al número d'octubre d'Enderrock alguns dels músics punters del pop i la cançó en català de tots els temps opinen sobre el moment polític actual. A Enderrock.cat anirem penjant algunes de les entrevistes completes que no es van publicar en aquest reportatge: ja ho hem fet amb les entrevistes a Santi Balmes, i Albert Pla. Avui és el torn d'Alguer Miquel, de Txarango.
 

Creus que Catalunya pot esdevenir un Estat durant els pròxims anys?
Alguer Miquel: 
Evidentment que Catalunya pot esdevenir un Estat durant els propers anys. Pot esdevenir un Estat fins i tot avui mateix. Però veig els polítics venent fum i sé que no passarà.

Creus que aquest fet podria canviar de manera substancial la vida dels catalans? Amb la independència estaríem millor?
A.M: 
Amb la independència ara mateix seríem ciutadans d’un país de dretes amb polítics corruptes i amb tots els mals costums del primer món. Per tant l'escenari tampoc es giraria com un mitjó. Tot i això crec que seria positiu, perquè ens obligaria a topar contra nosaltres mateixos. Els culpables de tot el que no funciona seríem per fi els catalans, i crec que això, sense excuses, ens obligaria a replantejar la nostra societat de dalt a baix... aquesta societat impossible, insostenible i indesitjable, que és el veritable problema. Cal trobar noves maneres de viure. Cal foradar la realitat capitalista.

En cas que es convoqués un referèndum d'autodeterminació, hi participaries? Si és que sí, i si ho creus convenient, podries dir-nos en quin sentit ho faries?
A.M: Si, i votaria a favor. Sobretot perquè crec que la nostra llengua i la nostra cultura ho tindrien més fàcil si ara mateix tinguessin el suport de totes les estructures d’un Estat que les representi. Ho faria decidit i com a solució d’urgència per protegir el llegat cultural que ha deixat en mi la gent que estimo. 

Creus que la teva feina com a músic es veuria alterada en alguna mesura si Catalunya fos un Estat?
A.M: Molt em temo que la música s'haurà de continuar defensant amb l'afany de qui persegueix un somni a contracorrent. Ho veig complicat perquè crec que la independència no resoldrà l'actual crisi i seguirem formant part del que una societat malferida veu com quelcom prescindible. Tant de bo aquest futur govern sigui conscient que la cultura s’exporta, que la cultura ens explica al món i acull els nouvinguts, que és identitat, diversitat i riquesa.

En un hipotètic Estat català, quines creus que haurien de ser les prioritats del primer Govern que es constituís?
A.M: Cercar i posar les bases d’un nou model de societat sostenible, autosuficient i coherent amb la resta del planeta. S’ha de començar de nou.