Mor Josep Fortuny, el poeta de la Dharma

Era la veu i el bateria del grup de Sants

| 01/10/2013 a les 12:26h

Ahir va morir a Barcelona Josep Fortuny, el bateria de la Companyia Elèctrica Dharma, a l'edat de 61 anys. Segons han informat fonts pròximes al grup, Fortuny va morir a casa seva mentre dormia. Les causes de la mort encara no se saben, però segons ha informat Europa Press citant fonts de la família a l'espera de l'autòpsia no es descarta que hagi estat un problema cardiovascular. La capella ardent s'obrirà al tanatori de les Corts a partir de dijous a les 16 h. La cerimònia de comiat, de caràcter civil, serà divendres a les 16.15 h. 



Segons ha informat el management PromoArts, la Companyia Elèctrica Dharma estava treballant en la gira de 40 anys, que celebren el 2014, i que suposava el seu retorn als escenaris. La seva darrera aparició va ser al Concert per la Llibertat del passat 29 de juny al Camp Nou. En el vídeo que il·lustra aquesta notícia, enregistrat l'any 1986 al Mercat de les Flors de Barcelona, el podem veure interpretant la cançó "La gent vol viure en pau". 
Josep Fortuny (Barcelona, 1952) va ser un dels fundadors de la Dharma, banda pionera i referencial en la fusió del rock i la música tradicional catalana. Germà gran de la nissaga Fortuny i profundament arrelat al barri de Sants de Barcelona, Josep era la veu més cerebral del grup i el seu ideòleg. Fortuny es definia com "un infant que no ha volgut créixer" i que, com a tal, encara es mostra àvid d'aprendre coses noves. Les lletres de les cançons de la Dharma i els diferents textos que apareixen als discos eren responsabilitat seva, com també ho és el disseny de moltes de les carpetes. Recentment havia publicat El soroll després de Kerouac, un recull de textos amb il·lustracions de la seva filla, Liliana Fortuny. 

Pioners del rock 
La mort de Josep Fortuny s'esdevé gairebé dos anys després de la dissolució de la Companyia Elèctrica Dharma. El grup neix l’estiu del 1974 amb la unió dels germans Pep, Joan i Esteve Fortuny, a més de Carles Vidal i Jordi Soley, que munta la Dharma Comuna en el context preliminar del rock laietà. Diumenge (Edigsa, 1975) mostra influències del jazz-rock, i el so del grup pren forma a L’oucomballa (Edigsa, 1976, amb peces com "Ball llunàtic-toc") i Tramuntana (Edigsa, 1977). Actuen al Canet Rock del 1975 i, en plena eclosió de popularitat a Catalunya i a tot l’Estat, exhaureixen les localitats del Pavelló d’Esports del Real Madrid (1977). Un dels seus discos culminants és La Companyia Elèctrica Dharma al Palau de la Música Catalana (Divucsa, 1982), amb la Cobla Mediterrània.
La formació rep un cop fort amb la mort d’Esteve Fortuny, el 19 d’agost del 1986, d’una hemorràgia cerebral. Dos anys després s’hi integra Maria Fortuny. El 1994 celebra el vintè aniversari al Palau Sant Jordi, amb Serrat, Els Pets, Sau i altres convidats. El grup alterna les produccions instrumentals amb incursions en temaris pop, i destaquen treballs com Llibre vermell (DiscMedi, 2002) i El misteri d’en Miles Serra i les músiques mutants (Picap, 2008), alhora que la seva agenda de gires s’amplia amb nombroses campanyes internacionals, dins el circuit de la world music. El 2001 la formació actua al festival Rock in Río, al Brasil, i el 2003 al Gran Teatre del Liceu. El darrer concert oficial de la Dharma va ser al Palau de la Música Catalana amb l'espectacle Nit col·lectiva



Arxivat a: Enderrock