Què votaran els músics el 9N?

40 músics a les urnes: Txarango, Love of Lesbian, Cesk Freixas, Lídia Pujol...

| 29/10/2014 a les 07:00h

Els músics d'arreu dels Països Catalans han estat participant molt intensament del moment històric que està vivint Catalunya els darrers anys: els hem vist agafant-se de les mans a la Via Catalana, omplint de música el Camp Nou al Concert per la Llibertat o vestint-se de groc i vermell per a la gran V del darrer 11 de setembre. Ara arriba una data molt esperada, la del 9N, i hem volgut demanar a 40 músics catalans si aniran a votar, i en cas afirmatiu, què votaran. Els donem la veu mentre tots plegats esperem exercir el dret a vot.
Via Catalana Foto: Gerard Mercadé

S'acosta el dia. El 9N està a tocar i eclipsa l'actualitat política catalana, a les portades dels diaris, les tertúlies i fins i tot en actes culturals. L'ambient està crispat i en ple segle XXI succeeixen episodis tan insòlits com la censura de "L'estaca" a la gala dels festival Filmets de Badalona de fa pocs dies. El saxofonista Martí Serra ho va denunciar en directe. El músic considera que si hagués estat per "criteris artístics" haurien canviat la cançó sense problemes, però es tractava d'una decisió política: "No té sentit la censura avui dia, s'ha de convèncer la gent amb arguments, no prohibir les coses". 

Cesk Freixas - Sí/Sí
"Aniré a votar, i votaré un doble Sí. Tot i que la pregunta i l'organització d'aquesta nova consulta no és la que m'agradaria, penso que una alta i forta mobilització el 9 de novembre pot aplanar el camí cap a la conquesta dels nostres drets nacionals. La situació i la realitat electoral del Principat de Catalunya ens ha empès fins a aquesta cruïlla, i hem de començar a pensar i actuar en relació a la reconstrucció dels Països Catalans, i a les xarxes necessàries que hem d'enfortir (culturalment, popularment i institucionalment) entre tots els territoris de la nostra nació. O ens salvem tots o no se salva ningú."

Meritxell Gené - Sí/Sí
"Estem vivint dies molt intensos i probablement històricament parlant de vital importància. La clau de tot rau en la mobilització popular, i ha estat emotiva la rapidesa del canvi gràcies a aquesta força de la gent. El procés tindrà sentit quan aquesta mobilització finalment es canalitzi mitjançant la desobediència cap a una ruptura democràtica. Per una autèntica transformació política i democràtica als Països Catalans, basada en la justícia social, aquest 9N votaré Sí-Sí, per canviar-ho tot."
 
Víctor Bocanegra - Sí/Sí
"Aniré a votar Sí-Sí, i esperaré a votar ben aviat en unes eleccions plebiscitàries."

Sergio Dalma - No
"No sóc partidari que Catalunya surti d'Espanya, perquè crec que ambdós ens necessitem, però sí que la gent es pugui pronunciar." Declaracions del passat 18 de setembre publicades a abc.es .

Salvador Escribà (La Salseta del Poble Sec) - Sí/Sí
"No només aniré a votar, sinó que penso participar en totes les concentracions que es proposin per eforçar la contundència en la nostra resposta al maltracte i al NO del govern espanyol com ho he fet fins ara, a més de col·laborar com a voluntari en les enquestes que fa l’ANC a Parets del Vallès. Penso que aquesta postura és fonamental per aconseguir la primera fita: que els catalans puguem votar ("com déu mana") per decidir el nostre futur."

 
Santi Balmes (Love Of Lesbian) - ?/?
"Sincerament, no s'ha parlat gens ni mica del model de país que voldríem, així que no m'ha il·lusionat tot el que caldria. Obviant l'autisme de l'Estat espanyol, que ja el coneixem de fa segles, el que més m'ha inquietat és que els partits d'aquí diuen que primer és la independència i després valorar el model de país. Ah, doncs jo no hi estic gaire d'acord. Perquè per desmuntar un ciri com el que tenim i anar a parar al mateix sistema em sembla canviar de senyor feudal. Aniré a votar, si hi sóc a temps, per reivindicar el meu dret democràtic a debatre, és clar... El meu vot? Woman Secret ."

Joanjo Bosk - Sí/Sí
"Com que la realitat és tossuda i jo també, no penso malbaratar el meu vot i que em comptin on no vull que em comptin. Vaig estar temptat per l’abstenció però finalment ho he canalitzat cedint el meu vot al company i escriptor nord català Joan-Lluís Lluís de Perpinyà, ja que una frontera administrativa l'impedeix votar com a català en aquest nou 9N.”

Loquillo - No 
"Ni recolzaré mai l'independentisme, ni seré l'herald de l'espanyolisme a Catalunya. En tot cas, pertanyo a una tercera Catalunya, la del sentit comú. Tard o d'hora les persones com jo serem necessàries per reconstruir els ponts que s'estan trencant ara mateix." Declaracions que va fer el cantant barceloní en una entrevista a l' abc.es el passat 30 d'abril de 2014. 

Albert Jordà - Sí/Sí
"Sabíem que seria molt complicat tant en termes legals com en termes d'infraestructura, i per tradició política, acostumem a no posar-nos gaire d'acord. Tot i així m'ha sorprès força com de lluny hem arribat i veig cada vegada més clar que ja no hi ha volta enrere. Com diu la cançó, 'hem d'anar més lluny' i com diu el poema, 'sempre amb vent de cara' però malgrat tot, hi ha la veu del poble, de la gent, aquest tsunami groc que hem omplert els carrers i això, mal els pesi, val més que qualsevol llei. És clar que no és la consulta que voldria, però aniré a votar. He anat confiant en el procés i crec que no es pot aturar, no ens poden aturar. Per a mi ha estat sempre l'hora de fer un pas endavant com a país i ara més que mai, el meu Sí-Sí cada cop està més clar."

Gerard Quintana - Sí/Sí
"Vull un país que decideixi sempre #SíoSí" [...] "Estic convençut que el camí que ara hem emprès no el podem fer sols. Per sentir amb més força, per sentir el que importa, per sentir sense noses, ja no cal mirar enrere. El futur és ara." Declaracions a la campanya  Ara és l'hora .

Andreu Valor 
"Des del País Valencià molta gent romanem atenta cada pas al voltant d'aquest 9N perquè són molts els motius que ens poden afectar, malgrat no viure al Principat. Ens cal canviar la realitat. Ens cal apostar per la veu del poble. Ens cal respectar la nostra cultura i llengua. Ens cal un futur lliure d'amos i de desigualtats i com a músic m'alegra que la nostra arma hagi estat la cançó. Som una altra manera de veure la vida i el nord és el nostre germà. Si jo pogués votar, votaria. I votaria Sí a la independència." 



Alguer Miquel (Txarango) - Sí/Sí
"Que aquesta democràcia és de mentida, ho sabem tots. Que almenys el procés serveixi per arraconar-la en un carreró sense sortida i passar comptes. El dia 9 de novembre seguiré tota la jornada des de Banjul, a Gàmbia. Amb Txarango estem de gira pel Senegal. Em fa molta pena no poder viure un dia així des dels carrers del meu país. Arribarem el 16 per poder votar en la pròrroga que hi ha programada dins els 15 dies posteriors i sumar forces. Que ningú es deixi endur pel mareig i la incertesa política. No els necessitem. El món ens mira. S'ha de votar."

Arnau Aymerich (Ebri Knight) - Sí/Sí
"Votaré que sí dues vegades, i ho faria una tercera si pogués. Una tercera pels Països Catalans, el nostre país sencer. Una tercera pels nostres lluitadors i lluitadores, per la llengua viva i combativa que dibuixa els nostres mapes. Per capgirar la societat injusta que hem heretat, per teixir de nou un país just i solidari, per canviar-ho tot. Per la nostra gent, la que fa de les utopies realitats en casals, ateneus, organitzant les alternatives i prenent els carrers. Perquè com deia Estellés, som un poble unit, alegre i combatiu." 

Estopa - No 
"Per deixar-ho clar i dissipar dubtes. El nostre vot al referèndum seria no a la independència. La democràcia és el nostre dret." Els germans Muñoz van piular des del compte oficial del grup a  Twitter  la seva postura el 5 d'octubre de 2012. De fet, ja ho havien expressat dos anys abans al programa de TV3  El Convidat  presentat per Albert Om.

Núria Piferrer (Nevoa) - Sí/Sí
"Jo aniré a votar i votaré Sí-Sí. Per a mi, la situació actual és un somni; mai vaig pensar que tindríem la independència tan a tocar. Sóc independentista des del principi de la meva vida polítca, bàsicament per qüestions d'identitat: mai m'he sentit espanyola. Sempre he tingut la sensació que som pobles diferents que hem fet un tros del camí junts. I aquest recorregut, tal com va començar en un punt de la Història, pot acabar quan nosaltres ho decidim."

Eric Herrera Puntí (Conjunt Badabadoc, Renaldo&Clara, Brighton 64) - Sí/Sí
"Servidor anirà a votar per una qüestió de democràcia i de dignitat. Si bé és cert que el nou 9N –com l'anterior– no és vinculant, sí que és una eina de transgressió més per denunciar l' stablishment autoritari espanyol. Hi ha, però, una qüestió encara més important que aquesta: una participació massiva a les urnes obligarà possibles professionals de l'escapisme a posicionar-se clarament per una solució immediata sobre el futur polític de Catalunya. El meu vot serà Sí-Sí, per una raó molt òbvia: la independència política és l'única solució per a Catalunya si vol fer polítiques reals per al benestar i la cultura."

Guillem Solé (Buhos) - Sí/Sí
"Evidentment, aniré a votar. Ho faré a Calafell i votaré Sí-Sí amb l'esperança de seguir pressionant per construir un país nou, amb democràcia real i separació de poders. Sense "trespercentistes". Sabedor que només servirà per fer soroll, segur que serà millor que quedar-se a casa i animo tothom a participar-hi! Volem Guanyar!"



Ferran Orriols 'Nandu' (Nyandú) - Sí/Sí

"Catalunya és una nació sense cap mena de dubte. L'actitud del govern espanyol ha estat sempre de negació a un país més definit i viu que mai per fer-lo caure en l'oblit. Un país amb una identitat, història i cultura pròpies no hauria d'estar sotmès al poder d'un govern extern, ni aquí ni enlloc. No hi ha res més lògic, ètic i legal que una comunitat decidint per ella mateixa. Jo i la resta dels Nyandú anirem a votar amb un convençut Sí-Sí. No ens enganyem, però, que si Catalunya esdevé un Estat independent, caldrà seguir lluitant per una política com cal."

Quimi Portet - Sí/Sí
"Sí que aniré a votar. Votaré Sí-Sí. El procés és apassionant però el trobo un pèl massa llarg." També podeu llegir la seva opinió dins la campanya Ara és l'hora

Eduard Canimas - Sí/Sí
"Sento molt interessant i emocionant aquest procés que estem vivint a Catalunya. Com a poble estem obrint una porta que semblava que no es pogués obrir mai. El canvi i l'obertura a noves formes de pensar, de fer, d'organitzar-se és un procés natural i saludable en tota evolució. Segons el meu entendre hem d'anar cap a formes d'organització més senzilles, respectuoses i més properes al mateix temps. Fins i tot orgànicament, dir No és un moviment que contrau. Dir Sí és expansiu".

Caïm Riba - Sí/Sí
"Estic molt il·lusionat amb el procés i Sí, Sí que aniré a votar. Crec que és una decisió de país  transcendental i veig imprescindible que puguem donar la nostra opinió, sigui la que sigui. Animo els que estiguin pel No a fer campanya i anar votar també. Aplaudeixo algunes de les actuacions dels polítics que estan duent endavant el procés però cal exigir més valentia i menys partidismes. Dels partits "unionistes" encara espero sentir arguments raonats i constructius per defensar les seves idees. En general només sento comentaris despectius i que només es queden en el discurs de la por. 
Evidentment preferiria una consulta amb més garanties, però crec que hem d'aprofitar totes les oportunitats que se'ns presenten, i fer novament una demostració de força del poble, que és el millor actiu d'aquest procés."

Dr. Maynovi (La Bundu Band) - Sí/Sí
"Des de La Bundu Band sempre ens hem declarat obertament independentistes, motiu pel qual ens sentim cridats a votar i a fer-ho per un Sí-Sí rotund. Tot i que no estem gens satisfets amb el succedani de consulta que ha escollit el govern per conèixer la voluntat de la societat catalana, creiem que el 9-N ha de ser un èxit de convocatòria i hem de demostrar al món que el poble català vol ser consultat i que té quelcom a dir malgrat l'impediment del govern de Madrid. És per això que nosaltres ens ho prenem més com a una forma de manifestar-nos que no pas com una consulta."



Luciana Carlevaro (Nubla) - Sí/Sí

"Sobretot estic a favor del dret a consultar als ciutadans sobre qualsevol afer, em sembla molt més democràtic que es pugui sotmetre no només aquest, sinó qualsevol tema proper per a tothom."

Jordi Gasion (Gasion i El Fill del Mestre) - Sí/Sí
"El procés el valoro positivament, resoldrà el nombre de catalans que estem a favor o en contra de la independència, i si la majoria és clara, ningú ho podrà aturar. Per altra banda trobo a faltar més debat entre el sí i el no, un debat a l'alçada del moment que estem vivint; és inexistent. Conec gent que políticament es troba al mig del camí i votaran que sí perquè no troben arguments prou sòlids entre els partidaris del no, que ho basen tot en la llei, la Constitució i en la negació a qualsevol canvi. Penso que no han volgut entendre res, i ara ja és tard."

David Mullor (Ix!) - Sí/Sí
"Aquest nou 9N aniré a participar i votaré Sí-Sí. Hauria preferit un referèndum, o la consulta, però mai em quedaria a casa davant una oportunitat com aquesta, amb els temps que corren. He viscut el procés amb il·lusió de veure com ha crescut una massa social àmplia, que decididament es mobilitza amb la intenció de fundar un Estat més just. Penso que ho aconseguirem, i em nego a pensar que el Parlament no serà capaç de fer una DUI si una majoria de població així ho expressa amb el seu vot a les properes eleccions."
 
Natxo Tarrés (Gossos) - Sí/Sí
"Vull un país on les persones siguin al centre de tot #SíoSí" [...] "La millor teràpia per al nostre país és que toquem junts els acords que decidim. Hem de compondre units la cançó de la llibertat." Declaracions a la campanya  Ara és l'hora

Pau Donés (Jarabe de Palo) - No
El cantant es va mostrar en contra de la independència en unes declaracions a EP a principi del 2014, tal com va publicar abc.es . Donés considera que el procés sobiranista és "un joc polític" i que "tenim problemes més greus i cal desviar l'atenció". 

Toni Xuclà - Sí/Sí
"I tant que aniré a votar! Hauria preferit que la votació fos un referèndum, però hi ha el que hi ha i és un punt de mínims entre els partits i les forces socials. Allà serem. Ja vaig viure un gran pas, convuls i valent, amb l'arribada de la democràcia i el retorn de la Generalitat. Un temps de concerts prohibits i de desobediència necessària. Ara estem fent el segon pas, serem valents i no em vindrà de nou: Sí-Sí."

La Marta Rius - Sí/Sí
"Votar és un dret democràtic i ho faré. Hauria preferit votar dins el marc del decret de consultes però si no es pot, doncs ho farem de la manera que sigui. Això ja no hi ha qui ho pari. Votaré per dignitat, i votaré Sí-Sí perquè des que tinc ús de raó que ho sento així. El que demano als nostres representants és que no s'entretinguin. Mai no hi hem estat tan a prop, i no ens podem adormir."



Pol Fuentes (Rosa Luxemburg) - Sí/Sí
"Per a mi el més important del procés és que durant tota la història de la humanitat els conflictes territorials i socials s'han mal resolt majoritàriament amb armes i morts. Per a mi és molt esperançador que un conflicte tan antic i transcendent s'estigui a punt de resoldre amb mobilitzacions tan originals i titàniques; sempre amb la pluralitat i el pacifisme com a emblema. Votaré "Sí-Sí" perquè el meu primer "Sí-No" en forma de nou estatut va ser injustament ignorat fa anys pel poder estatal. Votaré Sí-Sí amb l'esperança de l'oportuinitat per construir un estat més modern, amb més repartiment de la riquesa, més respecte a l'ecosistema i on el poderosos es quedin sense excuses per tapar "la cartera amb la bandera"." 

Lluís Llach - Sí/Sí
"Doncs ja tenim feina. Salvar i potenciar el "nou" 9N convertint-lo en una festa de la nostra voluntat i també en una denúncia davant el món." Piulada que va fer el músic el 20 d'octubre des del seu compte personal de  Twitter .

Carles Lexu's (Lexu's) - Sí/Sí
"Tot i que la nova consulta no és com volíem en un inici, crec que cal mirar-ho tot amb perspectiva. No fa ni 5 anys que ni ens hauríem plantejat arribar fins on estem arribant. Per tant, si ho veiem tot amb una mica de distància, crec que ens adonarem que en molt poc temps hem fet passos de gegant.
Sí, aniré a votar i votaré pel Sí-Sí."



Carles Belda
"El que està passant al Principat de Catalunya fot goig, així, ras i curt. La gent empenyent, i qui ha de respondre, fent-ho. Bé, francament, bé. Hi seré però no hi podré votar, perquè no sóc ni al registre de vot des de l'estranger ni empadronat al Principat de Catalunya. Però votaria mitja dotzena de sís, tirant curt. Whisky Catalunya!"

Marc Parrot - Sí/Sí
"Aniré a votar perquè, malgrat que no ens ho deixen fer com caldria, penso que serà una mostra de la determinació que tenim de fer-nos sentir i votaré Sí-Sí perquè tinc il·lusió davant la possibilitat de canviar les coses. Molts hem fet un exercici de reflexió sobre el que tenim i el que volem, hem crescut i madurat com a societat aprofundint en temes socials i polítics, i ara estem compromesos en un procés que, tard o d'hora, ens ha de portar canvis positius." 

Alfons Om (VerdCel) - Sí/Sí
"Sí-Sí per la no dependència, per la llibertat assumint tot el que comporta, per un país on hi haurà de tot, si no no ho seria, però on aquesta obertura siga una gran oportunitat per canviar la tendència del capital on cada dia més gent i amb més força volem que siga un país per a les persones. Sí-Sí rotund, vot de confiança pels PPCC. Volem un país que somie la nació completa, que sàpiga del seu potencial, que s'adrece a cosir traus i curar ferides, deixant enrere provincianismes, paternalismes i altres llastres. Diferents situacions i ritmes, però escletxes que s'obrin i canvis que s'albiren: vasos comunicants que sempre hem de mantindre àgils i lliures d'obstruccions, per seguir teixint la musculatura d'un ara junts i un demà plegats." 

Paco Cortiella (Gra Fort) - Sí/Sí

"En general lo procés, un cop s'ha polititzat, ha perdut força, l'han diluït los parlamentaris i no tenen perdó, la massa social mereix molt més respecte, molt més suport, molt més enteniment. M'havia fet il·lusió el "martirisme" de Mas, m'havia convençut, crec que havia de ser més valent, ell i tots los del seu voltant, i quan dic tots vull dir tots, però s'ha de comprendre que entre l'espasa i la paret és complicat treballar i no portar totes les ires o focalitzar-les cap a una persona, menys quan ja en vénen massa de l'exterior del nostre petit país. Si estem junts i ens mantenim forts, guanyarem lo respecte i vencerem aquesta lluita. Aniré a votar, és la manera d'autodeterminar-nos lliurement. Votaré Sí-Sí, simplement és una qüestió de sentiments, coherència, cultura, orgull, catalanitat i humanitat."
 

Lídia Pujol - Sí/Sí
"Votaré. El dia 8 de novembre el Pau Figueres i jo marxem a Montreal perquè el Casal català ha organitzat un concert al teatre Rialto per clausurar la jornada d'eleccions catalanes que s'organitzarà el dia 9. Farem el concert Farem la revolució i la tornarem a fer i votarem perquè els nostres representants ens han pres el dret a decidir i ens han prohibit votar com si fóssim criatures, però no ens poden prendre el deure de desobeir. Aquells qui prohibeixen votar al poble, no representen el poble, i cal que vagin a la presó per haver segrestat la democràcia. Vull votar perquè vull fer-me càrrec de ma vida surti com surti."

Bernat Sànchez (MiNE!) - Sí/Sí
"Tinc moltes opinions enfrontades. No sóc nacionalista, ni patriota. Però no m'agrada l'Estat espanyol. La classe política i la caspa catalana també em fan fàstic. Crec que tot aquest tema és una eina dels poderosos per controlar-nos més i millor. Però estic a favor de votar. Votaria Sí. Ni que sigui per provocar. Ni que sigui perquè canviï alguna cosa."

Albert Gil (Brighton 64) - Sí/Sí

"No em reconec... He passat de ser un abstencionista nat a un boig demòcrata i participatiu. Els darrers anys he assistit a cadascuna de les convocatòries que s'han fet per la independència: manifestacions, votacions, concentracions, signatures... Què sé jo! Fins i tot m'he posat una samarreta groga i m'he col·locat en filera on m'han manat... Qui m'ho havia de dir. En resum: votaré Sí-Sí i que s'acabi aquest malson. Vull tornar a ser com abans!"

Guillem Roma - Sí/Sí
"Mai he estat de banderes ni fronteres, i sí amant de la llibertat. Aniré a votar el 9N i votaré Sí-Sí, però bàsicament per tres motius que no tenen a veure amb els colors ni els estats: per una questió de reivindicació democràtica davant les prohibicions del govern del PP; de corrupció, de màfia, de desnonaments, d’atacs a la cultura... n’hi ha a tot arreu però crec que per arreglar alguns dels problemes de la nostra societat si ho podem fer en una escala més petita ens en podem sortir millor i perquè sóc fan que passin coses, que els canvis es precipitin i que fem avançar aquest planeta cap a un lloc que no sigui on som ara."
Arxivat a: Enderrock