La banda barcelonina oferirà set concerts especials aquest cap de setmana a la Lleialtat Santsenca amb artistes com Queralt Lahoz, Guillem Boltó i Klaus Stroink (Stay Homas), Ahyvin Bruno (Las Karamba) i Adala, entre altres

La història es repeteix amb set ‘Live Session’ de La Sra. Tomasa i El Colectivo

La Sra. Tomasa tindrà aquest cap de setmana ben ocupat. La banda barcelonina oferirà, entre divendres 3 i diumenge 5 de febrer, fins a set passis dels seus celebrats Live Sessions show
Text: Èlia Gea. Fotos: Arxiu.
Recuperant un format que van estrenar el 2018 i que el 2021 va arribar a la gran pantalla, el septet farà set concerts íntims amb El Colectivo: la família artística que ha anat creant al seu voltant i que es conforma amb noms com Queralt Lahoz, Guillem Boltó i Klaus Stroink (Stay Homas), Ahyvin Bruno (Las Karamba) i Adala, entre altres.
 


Les Live Sessions Show són unes sessions que pretenen generar un ambient íntim i comunitari en directe, i en què els límits entre escenari i públic es desdibuixen. Com ja van fer el 2019, els set passis d’aquest cap de setmana, seran en una sala petita, a la Lleialtat Santsenca (Sants, BCN), i sense un escenari com a tal. El públic, limitat, rodejarà els artistes per tal que, d’alguna manera, “tothom formi part d’aquest espectacle”, explica el cantant de la banda, Pau Lobo.
 
La peculiaritat del directe, però, no rau només en el seu format o la seva escenografia, sinó també en la quantitat -i qualitat- de col·laboracions amb què comptarà. Tots aquests artistes que formaran part de l’espectacle s’agrupen per a l’ocasió sota el nom d’El Colectivo, i es conforma per les veus d’Ahyvin Bruno (Las Karamba), Niño Maldito, Marcio, J o h a, Compota de Manana, Desiree Diouf, Adala i Queralt Lahoz; així com pel trombó de Guillem Boltó i la trompeta de Klaus Stroink (Stay Homas), i la percussió de Joan Pala (Txarango) i Aitor.
 


“Són artistes amb qui hem anat col·laborant en els últims 5 anys, des que el 2018 vam fer la primera Live Session amb Ahyvin Bruno, amb la cançó ‘Ella’”, argumenta Lobo. Tots ells han anat formant de les diferents Live Session que la banda ha fet en els darrers anys i complementen la formació a nivell musical, però també quant a ètnia i gènere. Tot i així, i malgrat que “l’ètnia i el gènere són superimportants per a nosaltres”, la banda aclareix que no han seleccionat les col·laboracions per això, i tampoc per l’èxit que puguin tenir, sinó pel seu talent. “És gent que està al nostre voltant, amb molt de talent, i amb qui compartim una manera d’entendre la música, i de posar-la per davant de tot en els bolos: tots intentem oferir música de qualitat, i no hotdog barata”.
 


El repertori de l’espectacle repassarà els Live Session que hi ha publicats al canal de Youtube de La Sra. Tomasa, i que es recullen al disc Live Session (Guspira Records, 2019). “Aquestes cançons només les fem en directe quan ens ajuntem amb El Colectivo i fem aquest espectacle”, argumenta Lobo. A més, també interpretaran temes propis dels artistes convidats i, avança, que “hi haurà algunes coses inèdites...”.
 
Entre la sinergia que es genera entre els artistes, i la connexió que es crea amb el públic, el format té alguna cosa de “molt màgica”, se n’orgulleix la banda. “Ens va sorprendre molt, el primer any, la màgia que es va crear. És del millor que hem fet a la nostra vida. Estem superorgullosos de poder tirar endavant aquesta bogeria”.
 


I és que ben bé, la iniciativa, no és pas fàcil. Autoproduïda, La Sra. Tomasa s’encarrega de tots els detalls: lloguen una sala buida, i hi porten tot l’equip de so, de llums i tarimes per al públic. Això, sumat als aforaments limitats per tal de preservar l’experiència íntima que pretén, fa que el cost de muntar les Live Session s’elevi. “És una producció que ens costa molts diners, i de la qual no en traiem pràcticament res -de fet, els altres anys no n’hem tret res-", admet Lobo, “realment, ho fem per amor a l’art”. Entre altres coses, per això han hagut de fer tants passis com fos possible, per tal que fer-ne tota la producció fos rendible. Aquest no ha estat l’únic motiu, però: els seus seguidors han anat esgotant sistemàticament les entrades de cadascun dels passis. “Com que és un espectacle íntim, en què estem a un metre i mig del públic, en un format pràcticament de 360º, i són temes que no toquem quasi mai, la gent ve amb moltes ganes”.
 
I per això paga la pena, explica la banda: “És un desgast i un esforç molt gros, però ens val la pena per tot el que rebem que no són diners: la bona energia del públic, i la sensació de família tomasera, que ens dona suport sempre. I això és or”.
 

 
LES ‘LIVE SESSION’ A LA GRAN PANTALLA
El maig de 2021, les sessions que La Sra. Tomasa va fer el 2019 van arribar als cinemes Yelmo. “Com tot el projecte de Live Session, arribar a la gran pantalla va venir com per accident”, admet Pau Lobo. “El 2018 vam fer la primera sessió i va molar increïblement, però no vam pensar a gravar-ho. El 2019 vam tornar a fer unes Live Session, i sí que les vam gravar, però per tenir-ho nosaltres”, recorda. Durant la pandèmia, el tècnic de so es va posar a mesclar l’àudio del directe, i els càmeres van posar-se a mans a l’obra. “El noi que va editar el vídeo, a més, és músic, i va captar tots els detalls d’una manera que et transporta al directe. Quan ho vam veure ens va semblar increïble i vam pensar que ho havia de veure tothom. I algú va dir que estaria bé veure-ho al cine...”, relata el músic. Tot i que la resta de banda es va mostrar una mica escèptica al principi, ràpidament van sumar-se a la idea de projectar el concert al cinema, i van començar a moure-ho fins a poder firmar un contracta amb els cinemes Yelmo per projectar-ho en 12 cinemes de l’estat.
 


De la mateixa manera que poc s’esperaven el 2019 que aquell directe arribaria a la gran pantalla, Lobo admet que no sap què sortirà d’aquestes Live Session, tot i que avança que no tenen intenció de gravar-ho tot sencer. “Amb les Live Session sempre ha estat així: les fem i després passen coses... Deixem que flueixi tot cap a on hagi d’anar”.