Desgranem cadascun dels temes del tercer treball del cantant polinyanenc Roger Padrós

'A contrallum' de Roger Padrós, cançó per cançó

Roger Padrós es va estrenar en català ara fa dos anys amb el disc 'La vida és millor(U98 Music, 2022), amb el qual va aconseguir situar el senzill "Digue'm" com la cançó més escoltada a les ràdios catalanes durant un mes. Amb el pas de l'hivern a la primavera, i després de participar al Benidorm Fest 2024 amb "El temps", el músic ha publicat el segon treball 'A contrallum(U98 Music, 2024), produït per Jan Aygua, Roger Rodés, Joan Borràs i Joel Condal. Segons l'autor, el disc és un reflex de la seva visió a contrallum sobre la societat actual i que "potser les coses no són ni tan blanques ni tan negres; ni tot és tan meravellós ni tot és tan desastrós". Per aquest motiu, tots els títols dels temes del disc "contenen un article i una paraula perquè volíem sintetitzar la temàtica concreta de la cançó", detalla Padrós
Text: Redacció. Fotos: Juan Miguel Morales.
1. "El buit"
 "Sempre dic que l'art ha sigut la fotografia de la societat de cada època. I avui, les imatges són l'aparença de tot aquest món en què vivim de pressa i de manera superficial i desconnectada, on tota l'estona busquem clics, likes, shares, saves... Per això, amb aquest tema volia parlar de la sensació que estem oblidant una mica el contingut i només ens fixem en la forma. Intentem tota l'estona esquivar la realitat, aïllant-nos i no mirant-la de cara. És una crítica a com estem enfocant l'art i la cultura en la societat moderna."
 

 
2. "El món"
"Contrasta molt bé amb "El buit" i és un bon exemple de com tot no és ni blanc ni negre. És una cançó optimista, i li dona la volta al discurs que deia en la cançó anterior. Sé que hi ha moltes coses que es fan bé, i que quan la humanitat s'ajunta, es mira amb amor, i fa les coses ben fetes, s'agraeix. Si tot junts treballem per les coses amb ganes, i celebrem i compartim, la vida pot ser molt bonica".


 
3. "El record"
L'única cançó de l'àlbum que encara no està disponible a les plataformes digitals.
 

 
4. "El mirall"
"És el resultat de tot el que explicava en "El buit". Allà parlava més sobre l'art i a "El mirall" parlo més de les persones, i sobre com tendim a comparar-nos, a mirar-nos a les xarxes, a mirar quants likes tenim... I això només fa despertar una por a no estimar-nos o que no ens estimin com som. Diem que estem en la societat més lliure de la història, però potser hauríem de revisar aquesta frase i començar a valorar-nos pel que som, sense haver de complir cap expectativa ni estàndard."
 


5. "El secret"
"A mi m'agrada especialment, perquè és molt intimista i molt petita. No li fa falta res més perquè justament no ha de complir amb cap estàndard. És la resolució d'"El mirall", i representa un espai segur on poder ser tu mateix. Sempre m'agrada dir que és una cançó de refugi."
 


 6. "El fred"
"És un r'nb' modernet que volia que fos divertit. Que pugui parlar d'estimar sense por, sense complexos, d'acompanyar-se en el canvi. Cal estar allà per les persones amb qui un vol estar i a qui vol acompanyar de forma sana i adequada."
 


7. "La mentida" 
"És un dels temes en què més hem arriscat i un dels més estranys a nivell d'escolta. No és un tipus de cançó que t'esperes en un disc de Roger Padrós, però crec que això li dona valor i riquesa tant a la cançó com al projecte. Parla de la corrupció real del poder: hi ha un establishment que abusa de la seva posició i que et fa creure un discurs que marca els estàndards socials que tu has de complir quan ells viuen a un altre ritme."
 


8 . "El temps"
"Possiblement, la cançó que més gent coneixerà d'aquest disc. Bàsicament, posa la mirada en les parelles i en l'amor de gent que porta tota la vida junta, però que moltes vegades no s'ha comunicat ni s'ha tractat amb el carinyo que tocaria. Hi intento reflexionar com sovint els humans culpem el temps com a responsable de trencar les coses i fer-les malbé, quan en realitat, moltes vegades hem estat les mateixes persones les que no hem cuidat com s'hauria de cuidar".
  


9. "El lloc"
"M'estimo molt aquesta cançó perquè parla sobre la relació amb els meus amics de tota la vida, amb qui vaig créixer des dels tres o quatre anys fins que vam acabar el batxillerat. Ara, cadascú ha fet una mica el seu camí, però vaig tenir la sort de compartir molts anys amb gent meravellosa. Al final, la reflexió que volia transmetre és que quan ens fem grans, la vida se'ns menja, i cadascú té la seva realitat i la seva feina, però hi ha una màgia, que em sembla preciosa, amb aquesta gent que has viscut tantes coses durant tant temps. Hi ha una relació tan incondicional i tan real que, quan et trobes després de sis mesos, és com si no hagués passat el temps".
 
 
10. "La llibertat"
"M'emociona molt. En poques paraules, quan som petits volem ser grans i quan ens fem grans moltes vegades ens agradaria tornar a ser petits. És una cançó que parla de com podem seguir vivint amb el nen que som i com això ens fa molt més especials, perquè potser quan érem nens teníem molta més puresa i originalitat que ara, quan la societat ens ha distorsionat".  11. "A contrallum"
"És l'únic títol diferent de la resta. Sempre se'm fa molt difícil explicar-la perquè crec que resumeix molt bé l'àlbum. Al principi, la cançó parla des d'un lloc més fosc, i a mesura que va avançant, va recordant moltes coses i demostra que paga la pena estimar-se i viure. L'èxtasi que genera el tema al final, amb un himne i un cor de persones, crec que reflecteix molt bé aquestes ganes de voler viure".