El duet de l'Empordà ha versionat l'emblemàtic tema d'Els Pets «Pau»

Cala Vento presenta el «Pau» d'Els Pets, 20 anys després

Fa 20 anys, un jove Pau treballava i estudiava, tenia un contracte temporal i compartia pis mentre es desesperava davant el neoliberalisme que volia combatre. Així era en "Pau" que ens van presentar Els Pets al seu disc Agost (Discmedi, 2004). Ara, el duet empordanès Cala Vento l'ha revisitat i ha descobert com ara en "Pau" és un home de 40 anys que continua vivint en la mateixa precarietat que fa dues dècades. Escoltem aquesta adaptació que ha fet el grup de l'emblemàtica cançó d'Els Pets —a qui consideren referents— i en parlem amb el duet
Text: Èlia Gea. Fotos: Arxiu.

No acostumeu a fer versions. Per què heu decidit fer ara aquesta adaptació de "Pau"?
Mentre preparàvem el concert que vam fer a la sala Paral·lel 62 de Barcelona el passat mes de febrer ens vam adonar que ens venia molt de gust fer alguna versió en català i de seguida vam pensar en “Pau”.
 
Precisament en aquell concert la vau cantar amb Lluís Gavaldà. Quina relació teniu amb Els Pets?
Els Pets són un grup molt especial perquè han aconseguit transcendir en diverses generacions; la nostra segurament és la del “Bon dia”, “Respira”, “Agost”, etc.. És un grup molt influent per tot el pop-rock fet aquí. Nosaltres vam conèixer en Lluís Gavaldà l'any 2018, quan ens va convidar a actuar al festival Minipop de Tarragona. Des de llavors hem mantingut la relació. De fet, després, el vam convidar a gravar una "hidden track" que només es pot escoltar en les versions en LP i CD del nostre disc Balanceo (Motngrí, 2019).
 


No és una versió a l'ús: tot i que en manteniu la melodia principal, fent els vostres propis arranjaments amb aroma Cala Vento, heu decidit actualitzar-ne la lletra. Per què?
Com que ens uneix una bonica relació amb en Lluís, quan li vam proposar de venir a Barcelona a cantar amb nosaltres la versió de “Pau”, en certa manera va entrar a formar part del procés de gestació de l'adaptació. Va ser ell qui ens va animar a manipular-ne la lletra.
 
Ara Pau no és un jove estudiant, sinó un home de 40 anys, 'víctima' de la precarietat del sistema i que, en comptes de somiar amb una gironina, somia amb un canvi de vida... Per què heu volgut fer aquest canvi, i centrar-ne el tema en la precarietat?
Quan en Lluís ens va incitar a modificar la lletra ens vam adonar que just aquest any es complien 20 anys de la publicació d'Agost (Discmedi, 2004), el disc que incloïa “Pau”, i estirant la idea del videoclip original (on apareix un noi jove patinant pel centre de Barcelona) ens va semblar divertit imaginar com seria aquest mateix noi el 2024. La lletra original ja dibuixava certes idees relacionades amb la precarietat juvenil (en Pau treballava i estudiava alhora, tenia un contracte temporal, compartia pis, etc..) i volíem constatar que aquesta precarietat també està present en la vida adulta de maneres diferents.Quins reptes o "pors" heu hagut de superar a l'hora de fer aquesta versió?
La veritat és que el repte era millorar la cançó, que ja ens semblava molt bona. Ho hem aconseguit? No ho sabem, només el temps ho dirà!
 
Us plantegeu incloure aquest tema en algun treball?
Ens ho hem passat tan bé fent aquesta versió que n'estem preparant d'altres i segurament les ajuntarem totes en format disc, però encara no sabem quan ni com.