20 de maig, un dia sense música

Jornada de protesta per reclamar un IVA just en el sector de la música en viu

| 20/05/2015 a les 00:02h

Fa tres mesos es va publicar el Manifest del Dia Sense Música, convocat per avui. Des d'aleshores s'han dut a terme diverses accions, fins a arribar a l'acte culminant,  per al qual s'han mobilitzat promotors musicals, músics i consumidors. Durant la jornada es preveu tancar totes les sales de concert i espais on es fa música en viu per protestar contra l'impost, el més alt de la Unió Europea.


"Sense la música la vida seria un error." Amb aquesta cita del filòsof Friederich Niestzsche obre el Manifest que demana un IVA just sobre les activitats culturals, concretament sobre la música en viu. Durant la jornada d'avui culminarà la protesta, que ha durat tres mesos i ha mobilitzat empresaris del sector, músics i consumidors. 

El manifest reivindica el caràcter universal de la música i demana que es valori el caràcter popular de la música com a Patrimoni Cultural de tots els ciutadans. També valora les capacitats de crear continguts que beneficien econòmicament i en forma de llocs de treball, i l'aportació social i cultural dels concerts en directe. Finalment, revindica la figura de l'empresari musical i dels emprenedors, així com les sales i locals, i l'accessibilitat de tothom a aquests, independentment de la posició social o econòmica. 

La pujada de l'IVA no només afecta el preu de les entrades als concerts, sinó que també s'aplica a les consumicions als locals on es fa música en directe. Els impulsors de la jornada afirmen que durant l'any 2013 han assistit a aquests locals un 18% menys de persones que el 2008. 

Des de l'any 2012 l'Estat espanyol té l'IVA cultural més alt de la Unió Europea. És a un 21%, enfront de països com França (5,5%), Holanda i Bèlgica (6%) o Portugal (13%). Alguns d'aquests països van aplicar fortes apujades a l'impost, però van rectificar al cap de poc d'haver-les fet. 

Una altra de les iniciatives és una campanya dirigida a les autoritats culpables de la pujada de l'IVA, a la qual s'han adherit més de 200.000 persones, i que es pot signar a través d'aquest enllaç.

Les associacions que han convocat el Dia Sense Música són l'Asociación de Promotores Musicales (APM), l'Asociación Estatal de Salas de Música en Directo (ACCES), La Noche En Vivo (LNEV), l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), l'Asociación de Representantes Técnicos del Espectáculo (ARTE), l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), la Musika Industriaren Elkartea (MIE) i l'Asociación de Salas Privadas de Música en Directo de Euskal Herria - Kultura Live

Des del País Valencià, les associacions d'empreses musicals Valencian Music Association (VAM!), les sales de música en directe En Viu! i l'Asociación de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) presentaran una carta a la subdelegació del govern on sol·liciten la baixada de l'IVA cultural. L'entrega de la carta es farà a les 11.30 h a la seu de la subdelegació (C. Joaquín Ballester, 39. València).
Arxivat a: Enderrock