L'inici del comiat del popArb

El combat poètic d''Anarquia és independència' i les cançons de Joan Miquel Oliver han estat els plats forts de la primera nit

| 27/06/2015 a les 08:00h

Amb emocions contraposades: gaudint d'una de les jornades més experimentals popArb i amb el regust emotiu de saber que n'és la darrera edició. Així s'ha viscut la primera nit de l'últim popArb, que avui dissabte celebrarà amb Senior i Eef Barzelay, Núria Graham, CARLA o The New Raemon el seu comiat definitiu.
Anarquia és independència al poparb 2015 Foto: Fede Nieto / Arxiu popArb

La poesia ha estat present durant tots aquests anys al popArb amb projectes atrevits: un exemple ha estat la figura de Josep Pedrals, presentant al 2006 amb Guillamino el disc En/doll (BankRobber, 2006), o uns anys més tard, presentant la seva banda  Els Nens Eutròfics. Aquesta vegada Martí Sales (que amb Els Surfing Sirles ja havia actuat a la cita d'Arbúcies) ha encapçalat l'espectacle Anarquia és independència , la millor sorpresa de la vetllada: un combat a l'uníson de quatre poetes: el mateix Sales, Núria Martínez-Vernis, David Caño i Roger Pelàez, que han demostrat que amb les paraules i la poesia n'hi ha prou per fer música. Els versos han estat les melodies del seu no-concert, entrellaçant paraules i atrevint-se a entonar-les a capel·la amb els estils més diversos. Versos desafinats, crits punk i reclams tàntrics mesclats amb bases raperes i conjugacions verbals de la paraula democràcia en un retrat de la societat actual.

La Nit del Caballo Cantador al popArb 2015 Foto: Fede Nieto / Arxiu popArb

Un altre experiment ha estat la Nit del Caballo Cantador, encapçalat pel duet Za!. Els músics han estat a l'escenari, però també entre el públic, que ha seguit les instruccions dels directors per compartir la improvitsació del concert. Tampoc hi han faltat  Manos de Topo, Guillamino, Estel Boada i Betty Belle o la violinista Sara Fontán.

Coriolà obren el popArb Foto: Arxiu popArb

Aquestes aventures del cartell s'han sumat als concerts amb un format més habitual. L'onzè popArb ha engegat amb el pop més enèrgic de Coriolà, seguit de la veu d'Enric Montefusco al capdavant de l'espectacle Micro-Zènit, el petit format de l'espectacle que porta amb la seva banda Standstill, acompanyat per a l'ocasió d'un cor de quatre veus que fan que les cançons ja conegudes dels barcelonins agafin una nova volada. També hi han estat Manos de Topo presentant el seu darrer disc, o Pau Vallvé, content de repetir a la cita d'Arbúcies dos anys després i amb noves cançons a la butxaca. Pels dies bons (autoeditat, 2015) ha sonat amb la bona companyia de Jordi Casadesús i Víctor García.

Joan Miquel Oliver al popArb Foto: Fede Nieto

Un altre gran moment àlgid d'aquesta primera nit ha estat el directe de Joan Miquel Oliver, un habitual del cartell del popArb que ha mesclat les cançons de Pegasus (Sony, 2015) amb els hits de la seva trajectòria: "Bombón mallorquín", "Surfistes en càmera lenta" i els marcianets de l'univers del mallorquí. El moment de ball ha arribat definitivament amb Sanjays : la banda empordanesa ha aconseguit tancar la nit de concerts amb un directe potent preparat per fer ballar el públic.

Segona nit, els darrers acords

Avui dissabte la festa engegarà a la piscina municipal d'Arbúcies, on Halldor Mar i el Cor Lutiana actuaran plegats, compartint espai amb Dj Barretina i Dj Txarly Brown . A la tarda, el Prat Rodó acollirà les cites més emergents: Dj 8Beatz punxarà des del migdia per als que vulguin dinar en aquest espai idíl·lic, i a la tarda Leonmanso , The Seihos i Núria Graham  posaran la música al concert gratuït que sempre ha ofert el festival. 

El petit i acollidor escenari de Can Torres enguany acollirà Ferran Palau (de 19.45 a 20.30 h), i després tot plegat es traslladarà de nou a Can Torres, on els escenaris Can Cassó Montsoriu i Can Cassó Envelat Estrella Damm aniran servint totes les actuacions. Iniciarà la vetllada el pop de Camp David , continuarà amb Da Souza , i després vindrà un dels plats forts del popArb d'enguany, l'espectacle inèdit de Senior i el Cor Brutal amb Eef Barzelay . Continuaran  CARLA : la germana petita de Joana Serrat  i la seva proposta d'electrònica pop. Seguirà la música de The New Raemon, Xarim Aresté i Le Petit Ramon (acompanyat de Waldorf Astoria). Ja passades les 2 de la matinada  The Excitements portaran una mica de soul al festival, i finalment, a partir de les 3.45 h, Diego Armando DJ serà el darrer artista que tocarà al popArb.

Arxivat a: Enderrock, festivals, popArb, última edició