Es publica un diccionari musical en línia

Conté una vuitantena d'estils i es complementa amb una cronologia interactiva

| 16/09/2015 a les 12:00h

El Centre de Terminologia de Catalunya (Termcat) ha recollit els estils musicals del segle XX en un diccionari que es pot consultar a través del seu web. Jazz, pop, rock, flamenc, música electrònica i fins a vuitanta gèneres reunits en un portal que s'acompanya d'una cronologia interactiva per tal d'escoltar-ne algun exemple.

Pàgina del diccionari en línia. Foto: Arxiu TERMCAT

La música no és una ciència abstracta, però en l'àmbit de les arts des de les diferents acadèmies s'intenta posar una mica d'ordre en el caos creatiu. En aquest cas, el Termcat publica Terminologia dels estils musicals, un diccionari que conté prop de vuitanta d'estils relacionats amb el jazz, rock o pop des de meitat del segle XX fins a l'actualitat

Els gèneres musicals són transfronterers, i és per això que la majoria de mots s'han pres de l'anglès ('dance', 'grunge' o 'reggae'), d'altres s'han adaptat a partir d'una altra llengua (com ara 'cúmbia' o 'bugui-bugui'), i també s'hi troben termes generalitzats, com és el cas de 'jazz', 'blues', 'rock' o 'rumba'. 

Cada accepció del diccionari inclou la denominació i la definició de l'estil en català, els mots equivalents en castellà, anglès i francès, i en alguns casos aclariments o exemples. Per complementar-ho, des del Termcat també publiquen una cronologia interactiva amb clips de cada gènere. 

El diccionari Terminologia dels estils musicals l'ha elaborat el Termcat amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Grup Enderrock.

Paral·lelament, el Consell Supervisor del Termcat ha establert uns criteris generals amb els quals es pretén donar arguments que puguin servir de pauta per a la designació de nous estils que puguin aparèixer més endavant en l'escenari musical tant internacional com català, per a estils d'altres orígens o fins i tot per a noms procedents d'altres llengües.
 

Pàgina de la cronologia interactiva sobre estils musicals. Foto: Arxiu TERMCAT
Arxivat a: Enderrock, estils musicals, diccionari, termcat