De la rumba diatònica a la gralla amb swing

El XXXV FIMPT, a Vilanova i la Geltrú de l'1 al 4 d'octubre

| 23/09/2015 a les 07:00h

És un dels festivals més emblemàtics i veterans en el malmès panorama de la música d'arrel als Països Catalans. El Fimpt de Vilanova i la Geltrú celebrarà la 35a edició de l'1 al 4 d'octubre amb més d'una vintena de propostes per triar i remenar.
The New Catalan Ensemble. Foto: Martí Berenguer

Des de fa uns anys, el FIMPT s'inaugura formalment amb la interpretació de la cançó "Passeig del Carme", del cantautor i comunicador vilanoví Pere Tàpias. En aquesta edició sonarà de la mà d'un duo inèdit format pels músics vilanovins Elisabet Raspall (veu) i Jordi Paulí (tenora), que oferiran un concert especial al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. Serà el dijous 1 d'octubre, en una primera jornada en què també hi haurà sessions de maridatge entre música, gastronomia i vins a diversos restaurants de la capital del Garraf.

Divendres 2 d'octubre a la tarda el grup barceloní Xamfrà farà un itinerari pel centre de la vila (19.30 h). Mentrestant, a la plaça de la Vila es podrà visitar una de les novetats d'enguany: la FIMPTeca, un espai on es podrà menjar, beure i xerrar mentre a la mateixa plaça tenen lloc els concerts a l'escenari central. Per a la jornada de divendres, els grups que actuaran a la plaça seran el combo de jazz La Vella Dixieland amb la colla grallera Els Vernets (que presentaran el seu concert Sons de Gralla), la jove cantant guineana Nakany Kanté i Guillem Roma amb la seva The Camping Band Orchestra.


Nakany Kanté


Dissabte 3 d'octubre la música començarà a sonar aviat: la companyia Xarop de Canya desfilarà pels carrers amb l'espectacle, la plaça de les neus s'animarà amb tot un farcell de jocs, i Carles Belda oferirà un taller de rumbes per a acordió diatònic a la sala petita de l'Auditori Eduard Toldrà. A mesura que avançi el matí anirà prenent protagonisme la gralla: tocaran les colles La Virolla i Els Cofins, i Ivó Jordà presentarà el seu llibre-CD Fitxa tècnica de la gralla.

Dissabte a la tarda, més presentacions, en aquest cas amb Carles Belda i el seu llibre-CD 24 rumbes per diatònic. Al vespre, a l'auditori Eduard Toldrà tocarà l'estel·lar trikitilari Kepa Junkera acompanyat de les Sorginak, presentant Una petita història de la trikitixa. I a la nit, a la plaça de la Vila, triple cartell folk amb RIU, Germà Negre i Esne Beltza.

El diumenge 4 d'octubre, finalment, el FIMPT 2015 s'acomiadarà amb la tradicional fira de lutiers i sac de gemecs Firasac, el concert del grup Deixa't de Romanços i, a la tarda, el concert del grup de joves valors del folk català The New Catalan Ensemble.


Kepa Junkera serà un dels plats forts del FIMPT 2015
Arxivat a: Enderrock, Vilanova i la Geltru, Folk, Fimpt