Companys 75: La força d'una vida

L'Ajuntament de Barcelona organitza un homenatge a la figura de Lluís Companys

| 01/10/2015 a les 13:00h

El 15 d'octubre es compliran 75 anys de l'afusellament de Lluís Companys, i amb motiu d'aquesta data, el dia abans l'Ajuntament de Barcelona reivindicarà la vida del president de la Generalitat en un acte solemne al Born Centre Cultural acompanyat de les actuacions musicals de Pi de la Serra i Carme Canela, Borja Penalba i Francesc Anyó, Gemma Humet i Lídia Pujol, entre altres. 
Joan Isaac i Gemma Humet a la presentació de l'acte Foto: Xavier Mercadé

Companys 75: La força d'una vida és un homenatge festiu i institucional obert en record a qui va ser el president de la Generalitat de Catalunya i regidor de Barcelona. L'esdeveniment tindrà lloc el 14 d'octubre a les 20 h al Born Centre Cultural, la vigília abans del 75è aniversari de la seva execució (15 d'octubre de 1940). 

La celebració també vol recordar les fites de Companys, com ara la declaració de la República Catalana que va comunicar des del balcó de l'Ajuntament de la ciutat. A més, representa una reclamació institucional per l'anul·lació de la sentència de mort del president i la seva integració en la memòria democràtica i antifeixista europea, com a únic president d’una institució democràtica afusellat durant la Segona Guerra Mundial.

A l'acte hi intervindran diverses personalitats (historiadors, polítics) i hi assistiran representants municipals, i és que la cloenda anirà a càrrec de l'alcaldessa Ada Colau. A banda dels parlaments, s'ha teixit un seguit d'actuacions sota la direcció musical de Joan Díaz. Compositor de bandes sonores, el músic actualment està immers a Cadena Tròfica, un projecte multidisciplinar al costat de David Mengual i Oriol Roca
 
Les runes del Born Centre Cultural rebran una desena d'artistes que a través de la música cantaran a la llibertat i les injustícies en record de Companys. Joan Isaac va convidar Dani Flaco al concert Cançons d'amor i anarquia , celebrat al Festival BarnaSants 2014, i aquí tornaran a cantar plegats. També serà l'ocasió per reunir la cantant de jazz  Carme Canela i Quico Pi de la Serra, que van treballar junts al disc i espectacle Cançons de guerra contra el feixisme (1936-39) (Horus, 1997). L'actor Francesc Anyó i Borja Penalba van publicar l'any passat el llibre-disc  Estellés de mà en mà  (Onada Edicions, 2014), i també seran presents a l'homenatge.

Tots els artistes connectaran a través de lletres republicanes, com ara el mallorquí Biel Majoral, que l'any 2008 va adaptar poemes de l'època no monàrquica. Pel que fa a Lídia Pujol, actuarà acompanyada d'un cantant i un violinista de l'Orquestra Àrab de Barcelona. Per acabar, també hi haurà dues veus joves: Gemma Humet i el cantaor Pere Martínez. El repertori de l'espectacle s'ha recollit en un disc que s'encarta amb la revista Enderrock d'octubre. 

L'acte està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, amb la direcció artística de Grup Enderrock i la col·laboració de L'Avenç i Xarxa Clack. 

Vols assistir al concert?
L'aforament és limitat, i s'ha de demanar invitació a partir del 2 d'octubre a través dels webs  www.barcelona.cat/barcelonacultura  i  www.barcelona.cat/elborncentrecultural  o de manera presencial a Tiquet Rambles (La Rambla, 99), el mateix lloc de recollida d'entrades. Es pot demanar localitats fins al 9 d'octubre. 

Presentació de Companys 75 Foto: Xavier Mercadé
Arxivat a: Enderrock