15 cançons i discos nadalencs

Ramon Mirabet, The Crab Apples, Mainasons, Blaumut i Tàrraco Surfers presenten noves nadales

| 25/12/2015 a les 07:00h

Les nadales són les protagonistes de la banda sonora d'aquestes festes. Ara bé, no hi ha un gènere per excel·lència: a Enderrock.cat podeu escoltar 15 noves cançons i discos que es mouen pel pop, rock, soul, havaneres i música familiar. 


Ramon Mirabet - "Com tu vols"
El santfeliuenc només canta en català quan és Nadal, i és que l'any 2013 va presentar una nadala pròpia, amb la qual debutava en la seva llengua materna. Aquestes festes ha compost una nova cançó, "Com tu vols", la banda sonora nadalenca de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Aquí en podeu escoltar un fragment en directe al programa Divendres.

Blaumut - "Simplement"
El quintet de pop d'arranjaments clàssics de corda s'estrena en vinil aquestes festes. Blaumut reediten el seu segon disc, El primer arbre del bosc (autoeditat), en LP inèdit (té un tiratge de 350 exemplars) acompanyat d'un EP de cinc cançons que han titulat El segon arbre del bosc (autoeditat). El darrer inclou quatre temes del segon àlbum interpretats en acústic i la nadala inèdita "Simplement", una cançó que descriu l'ambient nadalenc des de la tendresa onírica que els caracteritza. Tot plegat arriba després que el grup s'hagi llançat al món audiovisual amb un videoclip-curtmetratge de la cançó "Cartes de l'Orient":



M'arremango - Nadales arremangades (Picap, 2015)
La formació liderada per Carles Vidal (Companyia Elèctrica Dharma) ha decidit actualitzar el repertori nadalenc en una onzena de cançons com "Ara ve Nadal", "El petit vailet", "El trineu" o "El noi de la mare". També n'han escrit dues de noves: "Rumba-sardana de Nadal" i una de més crítica, "Poema de Nadal arremangat". 

Tàrraco Surfers - Christmas Surf! (RGB Suports)
La història de Nadal ja ens la sabem i no ens cal pas la lletra. El grup de surf instrumental rocker Tàrraco Surfers arriba per fer ballar els més tímids. Han concebut Christmas Surf! (RGB Suports) en dues parts: la cara A conté nadales instrumentals ("Jingle Bells", "Los peces en el río" o "25 de desembre") i la cara B inclou clàssics del pop-rock per a la nit de Cap d'Any ("YMCA", "Sweet Dreams" o un medley de Michael Jackson). La banda liderada pel bateria Joan Reig (Els Pets) la integren centurions de la Tàrraco romana, tal com demostren en aquest videoclip nadalenc i calorós: 



Macedònia - "Torna a ser Nadal"

Les cinc fruites van estrenar a l'EDR 98 la seva darrera cançó com a intèrprets de la formació de música familiar, ja que el 2016 serà l'últim any de la tercera generació de Macedònia. Escrita per Dani Coma, compositor i productor del projecte, "Torna a ser Nadal" és un tema que s'allunya dels elements religiosos i descriu la màgia de la festivitat:



La Soul Machine - "Això és Nadal"
Des de les Terres de l'Ebre, La Soul Machine presenta una proposta de soul en català al disc Terra Negra (RGB Suports). I el Nadal? Com sonaria a ritme de soul? Aquí podeu escoltar el seu regal musical: "Això és Nadal". 
 
The Crab Apples- "Lights"
El quartet de pop-rock de Santa Eulàlia de Ronçana s'ha inspirat en les llums de Nadal que il·luminen les ciutats i els pobles al llarg d'aquestes festes. Però la seva visió és més aviat crítica davant el debat superficial que es trasllada a l'agenda pública. Aquesta cançó és un punt d'inflexió per a The Crab Apples, ja que gràcies a la producció de Xavier Nadal han apostat per pedals d'efecte, deixant de banda el so més acústic:



Ballugall - "Si fossis tu"
No tot són flors i violes, i el grup de folk Ballugall ha publicat una nadala que ens recorda que tot i que siguin festes alegres i familiars, no tothom és tan afortunat. Després de presentar una cançó estiuenca ("Anam pel món"), la formació de música tradicional de Pollença (Mallorca) ha escrit la nadala "Si fossis tu" (i si ja us la sabeu, ho podeu demostrar a la versió karaoke): 



Toni Subirana - Toni Subirana canta la poesia del Nadal (Satélite K)
A partir de poemes de Joan Salvat-Papasseit, Joan Maragall, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, J.V. Foix o Miquel Martí i Pol, el cantautor Toni Subirana ha teixit un disc de musicacions de temàtica íntegramant nadalenca. 

Mainasons - Nadales (autoeditat)
El trio infantil Mainasons edita en format CD-DVD un recull de tres nadales ("Caga tió", "Els reis de l'Orient" i "El trineu") i inclou el videoclip de "La cançó dels Mainasons". Els més petits de la casa aprendran a cantar i ballar molt ben acompanyats de la Nia, la Mel i en Ton:


Xató - "Nadala marinera"
Com sonaria la història del Nen Jesús al costat de la mar? El grup de Vilafranca del Penedès s'ha aproximat a l'aigua en tres discos d'havaneres. 'Cercant la llum, cercant la pau, cercant la calma', canten al nou senzill "Nadala marinera", editat per Picap. 

Milford Mocs & Gunther Cucs - "Nadal és merda"
El Nadal no agrada pas a tothom, com és el cas d'aquest duet de heavy lleidatà. Ho deixen ben clar amb el títol d'una nova cançó: "Nadal és merda". Sobretot critiquen la seva càrrega religiosa, tal com podeu veure al següent vídeo:



Cap Pela - Happy Christmas (Blau, 2015)
L'any 2008 aquest grup vocal de Palma va publicar un recull de nadales d'arreu del món al disc Per Nadal (Blau). Com que és un terreny inesgotable, Cap Pela presenten un nou àlbum aquestes festes que pren per títol la cançó de John Lennon que també han versionat, "Happy Christmas". 

Diversos artistes - Un altre Nadal de cançons (Música Global)

Cada any el segell gironí Música Global prepara un recopilatori nadalenc, i enguany conté un total de 54 cançons dels darrers temps: des d'Obeses ("Regala petons"), Elena Gadel ("Ja és Nadal"), Nyandú ("L'altra nit de Nadal") i Sidonie ("Somnífers") fins a les col·laboratives ("Quan somrius" i "Perquè és Nadal"). 

Diversos artistes - Done'm l'asguilando! Cançons populars del Nadal valencià (Comboi Records)
El musicòleg Josep Vicent Frechina ha recopilat nadales tradicionals de la música d'arrel i grups de folk valencians en un disc que no sortirà a la venda, sinó que la Diputació de València el distribuirà als ajuntaments, escoles i cases de cultura per tal que soni arreu del territori. Coordinat per la Unitat de Normalització Lingüística de l'Àrea de Cultura de la Diputació, recull unes cançons que ja es van editar els anys 1978 i 1980. Entre la dotzena de formacions que hi col·laboren hi ha Pep Gimeno 'Botifarra', Dani Miquel, Alimara i diversos grups de danses.  
Arxivat a: Enderrock, llista, nadales, cançons, ramon mirabet, the crab apples, mainasons, blaumut, tàrraco surfers