Sessió doble documental: la censura i l'Ovidi

TV3 estrena dos documentals musicals al programa 'Sense ficció'

| 19/01/2016 a les 07:00h

La música serà la gran protagonista del prime time de Televisió de Catalunya. Avui s'estrena el documental La cançó censurada, que posa de manifest com funcionava la censura del Règim franquista a través de testimonis de músics (Lluís Llach, Pi de la Serra, Raimon i Serrat) i censors. La mateixa nit s'emetrà L'Ovidi: el making of de la pel·lícula que mai es va fer, protagonitzat per l'actor Eduard Fernández.
Portada del documental. Foto: Arxiu TV3 
 
40 anys després de la fi del Franquisme és difícil imaginar que els artistes pujaven als escenaris amb un filtratge previ en el seu repertori. Entre el 1960 i 1977 més de 400 cançons van esdevenir matèria primera de la censura, una de les activitats constants del Ministeri d'Informació i Turisme del Règim. A Enderrock.cat vam publicar un exemple de deu cançons que van patir modificacions (el podeu recuperar aquí), i uns mesos més tard del 40è aniversari de la mort del dictador, TV3 estrena el documental La cançó censurada. Es tracta d'un documental dirigit per Lluís Danés que presenta un gran nombre de material inèdit fins a dia d'avui: llista de cançons i portades de discos prohibides, informes dels censors sobre les lletres de les cançons, fitxes policials del cantautors, informes detallats dels concerts, llista de qui eren els censors, els documents que autoritzaven o denegaven concerts, etc. 


Francesc Pi de la Serra al documental. Foto: Arxiu TV3


La cançó censurada conté el testimoni de quatre cantants que van viure la repressió de l'època i ho expliquen en primera persona: Francesc Pi de la Serra, Joan Manuel Serrat, Raimon i Lluís Llach. D'altra banda, també hi ha el testimoni d'un alt càrrec franquista, Rodolfo Martín Villa, i d'un policia que s'encarregava d'escriure els informes sobre els cantants i que va assistir als seus concerts. A més, hi participen el productor discogràfic Claudi Martí i els promotors Joan Molas i Núria Batalla, tots ells testimonis de la censura. 

El cantautor Roger Mas esdevé el narrador i el fil conductor del llargmetratge. El solsoní ofereix la seva visió personal sobre les cançons més emblemàtiques de la Nova Cançó i que van patir censura. El documental es podrà veure aquest dimarts 19 de gener a les 21.50 h a TV3. 

Xerrada La censura a la cançó
Un dels periodistes que ha format part del documental, redactor d'Enderrock, Joaquim Vilarnau, aprofundirà sobre la qüestió en una xerrada a la Biblioteca Municipal de Sant Carles de la Ràpita el dijous 28 de gener a les 18 h (entrada gratuïta). 



L'homenatge cinematogràfic a l'Ovidi

Fa més de vint anys que Ovidi Montllor va marxar de vacances i encara a dia d'avui sacseja l'actualitat. El documental ficcionat L'Ovidi: el making of de la pel·lícula que mai no es va fer finalment arriba a la petita pantalla, i després de La cançó censurada es podrà veure a Televisió de Catalunya.

La productora valenciana Aire de Cinema no va trobar suport a les institucions valencianes per poder dur-lo a terme, però finalment ha pogut veure a la llum gràcies a uns 700 mecenes i el suport de TV3, TAU-UVEG i ADC. 

L'actor Eduard Fernández es troba amb músics, amics i familiars de Montllor per tal de conèixer més a fons l'alcoià i construir el personatge que ell mateix havia d'encarnar. Però el documental ficcionat també explica les traves que es va trobar la productora de Pego per poder tirar endavant el projecte. 
Arxivat a: Enderrock, serrat, televisió, tv3, ovidi montllor, any ovidi, censura, pi de la serra, lluís llach, raimon