Reneix Titaina

L'Esmuc i el TNC recuperen una òpera modernista d'Enric Morera i Àngel Guimerà

| 25/01/2016 a les 12:30h

L'esperit de la dona que lluita per la seva dignitat es manifesta a través de la veu de la gitana Titaina, protagonista de l'òpera que s'interpretarà en format de concert aquest 25 de gener a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (20 h). Les entrades ja estan exhaurides!
Retrat d'Enric Morera realitzat per Ramon Casas (MNAC)

Aquest passat 2015 s'ha celebrat el 150è aniversari d'Enric Morera i Viura (Barcelona, 1865 - 1942), el compositor de sardanes avui tan conegudes i popularitzades com "La Santa Espina", "Baixant per la Font del Gat", "L'Empordà" o "La sardana de les monges". A més de destacar pel seu catàleg de cobla i la seva aportació pedagògica, Enric Morera  va fundar la Societat Coral Catalunya Nova i el Teatre Líric Català, i va compondre més de 800 obres destinades a ser cantades en tot tipus de formats i gèneres, així que es pot ben considerar l'impulsor del cant coral per excel·lència. 

L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) ha participat en l'any Morera amb la recuperació de l'òpera Titaina, acabada just abans de la Setmana Tràgica i representada exclusivament el gener de 1912 al Teatre del Liceu. Cent quatre anys després de l'estrena, Anna Costal i Joaquim Rabaseda, membres del Grup de Recerca de l'Esmuc Interpretació i Creació Musical, recentment reconegut com a Centre de Recerca Artística, han reviscut la partitura. Joaquim Rabaseda ha realitzat una nova instrumentació per adaptar-la a la formació dels estudiants de l'Escola, que la interpretaran sota la direcció de Daniel Mestre, Ofelia Sala i Lluís Vila. El 25 de gener (20 h) es faran visibles els resultats de la recerca en format concert a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, institució amb la qual l'Esmuc ha coproduït el projecte, i el dissabte 27 de febrer es tornarà a interpretar a Matadepera. 

Àngel Guimerà és l'autor del llibret de l'òpera, i situa la trama de Titaina en les tensions socials i ideològiques de principi del segle XX. El dramaturg posa de manifest la veu de la dona rebel a través de la gitana Titaina, que esdevé objecte de diversió per als homes de la taverna i és dominada per Nyerris, una mena de proxeneta que l'explota. L'hereu Eudald representa el costat de la justícia, però la seva actitud de respecte vers Titaina el portarà a un amor condemnat. 

Fer renéixer un exponent del patrimoni musical modernista català com és Titaina pren encara més rellevància si dues institucions públiques i educatives de Catalunya són les que porten el timó del projecte. La interpretació de l'òpera adquireix una visió actual que reforça la posada a escena de Maria Rosa, un drama d'Àngel Guimerà que comparteix escenografia amb Titaina. Les dues representacions s'inclouen dins la programació Epicentre Guimerà, cicle d'activitats que giren al voltant de la figura del dramaturg.  

Per molts anys, Enric Morera!

Per homenatjar la figura d'Enric Morera, el Departament de Cultura ha promogut l'organització de concerts i exposicions a diversos racons de Catalunya, així com l'edició d'un disc de sardanes, La viola d'or (DiscMedi, 2015), que ha estat considerat el millor disc de clàssica de l'any als Premis Enderrock 2016 a la crítica. El grup de recerca de l'Esmuc hi va contribuir realitzant recerques, celebrant conferències, elaborant articles i redactant el text del llibret, i va proporcionar assessorament musicològic al concert que es va realitzar el 13 d'octubre al Palau de la Música de Barcelona, en què la cobla barcelonina interpretava algunes de les peces de La viola d'or sota la direcció de Marcel Sabaté.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Enric Morera, Titaina, Esmuc, Epicentre Guimerà