Poesia musicada i familiar de Toni Xuclà

A 'De poetes, cançonetes' hi col·laboren una desena d'artistes

| 24/04/2016 a les 15:00h

Música i poesia per escoltar en família. Aquesta és la premissa del nou àlbum de Toni XuclàDe poetes, cançonetes (Picap, 2016), que sortirà a la venda el primer cap de setmana de maig. A Enderrock.cat ja podeu escoltar una de les musicasions, interpretada per Pemi Fortuny.
Toni Xuclà. Foto: Xavier Mercadé. 

El que va començar sent un projecte del músic maresmenc ara és una realitat. Toni Xuclà vol acostar la poesia als menuts de la casa, i és per això que a Enderrock.cat podeu escoltar la cançó "Dia de platja", on el cantant Pemi Fortuny canta un poema de la mestra i escriptora Lola Casals. Xuclà explica: "És una autèntica especialista a escriure per als petits. M'encanta com descriu el nostre entorn vist pels ulls d'un infant. Parodiant Cruyff diria que fer un poema és fàcil, però fer un poema senzill és la cosa més difícil que hi ha. I ella ho fa". 



Xuclà comenta que aquesta col·laboració va néixer perquè era "el lloc i el moment oportú". Com que tots dos van compartir escenari al Canet Rock van poder parlar d'una possible col·laboració, que ha arribat en aquest disc. "Per sort en Pemi després del concert es va quedar uns mesos abans de tornar a Sierra Leona, i vaig pensar que era la nostra. Li vaig fer la proposta, s'ho va escoltar i la idea li va agradar molt. Vam gravar el que és bàsic per començar: una guitarra i la seva veu. No teníem temps de preparar-ho més". 

Però aquesta no és l'única col·laboració del disc: "El propòsit que hi hagi en Pemi i altres artistes, a part de la seva vàlua artística, és que el disc sigui familiar, que en puguin gaudir junts. I concretament per a aquesta cançó, com que és un tema descriptiu i estiuenc m'imaginava el Pemi més vital, positiu i comunicador. Només de sentir la seva veu i el seu xiulet ja somrius". 

A l'hora de tirar els poemes, el guitarrista i compositor maresmenc volia representants coneguts de la poesia, però també especialistes en el món infantil. Explica com va escollir els poemes: "El més important era tenir les premisses molt clares, les quatres coses que han de complir els poemes que tens a l'abast. Primer, que es puguin convertir en cançó; segon, que un infant els pugui aprendre i reproduir; tercer, que aportin alguna cosa positiva de la qual es pugui apendre o gaudir, i per últim, que a la primera lectura tinguis aquella sensació que el poema t'ha arribat sense saber explicar exactament per què". 

En aquest nou àlbum hi ha molts més poetes musicats, com Miquel Martí i Pol interpretat per Èric Vergés d'Els Catarres, Francesc Pujols en la veu de Gemma Humet, Pere Quart cantat per Txell Sust, Vicent Andrés Estellés en veu de Sílvia Ampolla, Maria Dolors Pellicer cantada per Txarango, Joan Raspall per Sara Terraza, Núria Albertí per Magalí Datzira, Noé Rivas per Juanjo Muñoz de Gossos i Josep Maria Sala Valldaura per Projecte Mut, entre d'altres.
Arxivat a: Enderrock, Dia de platja, Pemi Fortuny, De poetes cançonetes, nou single, Toni Xuclà