10 anys d'iCat.cat

Aquest dijous se celebrarà un concert d'aniversari amb una desena de músics catalans

| 28/04/2016 a les 07:00h

El desconcert: on ningú cantarà les seves pròpies cançons és més que un espectacle musical. Es tracta de la festa d'aniversari de l'emissora musical iCat.cat. L'espectacle tindrà lloc aquest dijous 28 d'abril a la sala Apolo de Barcelona i es podrà seguir en directe a través del web de la ràdio. 


Lluís Gavaldà. Foto: Xavier Mercadé


Un país normal hauria de tenir una emissora de ràdio musical on poder escoltar els artistes de casa. On si no? En el cas de Catalunya, fa deu anys va néixer iCat.cat, la ràdio musical pública. Les tisorades de la crisi econòmica van fer emmudir la ràdio musical l'any 2012 i com diu Lluís Gavaldà (Els Pets) ara "se sent un xiulet al dial on hi havia iCat". Però la 'i' capdavantera del nom de l'emissora és més certa que mai, referent a "interactiva i internet", assegura el seu director, Carles Aledo.

Els aniversaris sempre són un bon moment per mirar enrere i fer balanç. Ha plogut molt des del 22 d'abril del 2006, quan aleshores iCat FM va entrar a l'espai radial català. Ara només es pot escoltar a través del web www.icat.cat, però des de l'emissora són optimistes i opinen que el futur és a internet. "En aquests anys han canviat moltes coses però iCat segueix sent un referent de cultura, i cultura pop i emergent i especialment del país. En moments de gran dificultat hem sobreviscut, i complir deu anys és una celebració important", valora el seu director, Carles Aledo.

En el terreny d'internet "hi ha un gran camí per recórrer", assegura Aledo, i des del principi iCat ha vetllat perquè llueixi la primera lletra del seu nom, referent a "interactiva i internet".
Segons les dades de l'Anuari de la Música 2015, iCat.cat va assolir els 342.000 usuaris únics la temporada 2013-14, i des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la nova direcció de Catalunya Ràdio "aposten pel canal". Per Setmana Santa se'n va emetre alguns programes per la FM de Catalunya Ràdio, i a l'estiu es repetirà la fórmula amb un parell d'hores dedicades a "la finesta d'iCat", un espai per als programes musicals. Fins i tot "la temporada que ve hi haurà un espai d'iCat dins la FM de Catalunya Ràdio", anticipa el responsable d'iCat. Però més enllà de la graella, "també som proveïdors de continguts musicals i culturals de la CCMA", apunta Aledo.

Els programes amb més seguidors de la casa són els diaris, ja que es crea una fidelitat amb l'oient dia rere dia. Segons el director, Delicatessen d'Albert Puig és el més escoltat, a més d'un dels més veterans, però una de les propostes radiofòniques que està creixent amb més força és El celobert de Lluís Gavaldà. I és que a iCat els músics són els protagonistes de les ones tant pel que fa a la seva música com a la faceta de comunicadors, com també ho són Guillamino i The New Raemon a Bonus cracks

El celobert, l'estrena diària de la temporada

En el cas de Gavaldà, és la primera temporada que emet un programa diari, ja que la temporada anterior aquest era un programa setmanal. El celobert és una obra d'autor, on el cantant d'Els Pets escull cada dia una dotzena de cançons amb un fil conductor comú: "Per mi iCat és com si Hansel i Gretel entressin a la caseta de xocolata, m'hi sento molt a gust perquè em deixen fer el programa que sempre he volgut fer, explicar les cançons dels altres que m'emocionen. No hi ha gaires emissores que et deixin posar les cançons senceres. Et deixen espai per tractar la cançó amb el respecte que es mereix", valora el músic de Constantí.

Des que Els Pets han tancat gira que Lluís Gavaldà té més temps per dedicar-se a El celobert, però el ritme frenètic d'un programa diari és força esgotador: "Si ets una mica maniàtic com és el cas, només amb la documentació ja trigues... És una feina a temps complet però m'agrada fer-la, m'ho passo millor aquí que cantant, no he de patir per si desafino", conclou Gavaldà.

El desconcert, la festa dels 10 anys
Aquest dijous 28 d'abril la sala Apolo acollirà l'aniversari de la primera dècada del mitjà de comunicació musical, i no podria ser d'una altra manera, la música en serà la gran protagonista. Per l'escenari del Paral·lel hi desfilaran diversos presentadors de la CCMA, com ara Mònica Terribas, Agnès Marquès, Júlia Bertran, Jofre Font i tot l'equip d'iCat. A alguns, com ara Lluís Gavaldà, els tocarà cantar, però no les cançons que els pertocarien: a El desconcert ningú cantarà les seves pròpies cançons, i hi sentirem Roger Mas, Quimi Portet, Núria Graham, Helena Miquel, Pau Vallvé, Joan Colomo, Ernest Crusats (La iaia), Senior i el Cor Brutal, Pere Jou (Quart Primera), Inspira...

"Sortiré allà i faré la cançó que em toca, i com que és un karaoke si no em sé la lletra faré allò tan bonic d'enfocar el micròfon al públic, sembla que siguis enrotllat però ets amnèsic", avisa Gavaldà. Bromes a part, per al músic serà una vetllada per "reivindicar els drames més simptomàtics i la poca importància que es dóna a la música al nostre país", ja que "és vergonyós que l'única emissora de música pública es tragués del dial de manera matussera i amb traïdoria". 

La festa es podrà seguir en directe a través del web d'iCat.cat.

Arxivat a: Enderrock, lluís gavaldà, barcelona, sala apolo, CCMA, ràdio, aniversari, 10 anys, icat.cat, carles aledo