El jazz dóna la mà al flamenc

Asaf Avidan i Michel Legrand actuaran al 48è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona

| 01/06/2016 a les 15:00h

D'octubre a desembre el  festival internacional de jazz de Barcelona comptarà amb artistes reconeguts internacionalment com Asaf Avidan, Michel Legrand, Avishai Cohen o el padrí del festival Chucho Valdés amb Joe Lovato. En la 48ena edició es rescata el festival flamenc DeCajón! amb cinc actuacions com ara José Mercé o Vicente Amigo.

Chucho Valdés. Foto: Arxiu de l'artista. 


La 48ena edició del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona donarà el tret de sortida el 24 d'octubre amb el padrí del festival Chucho Valdés. El pianista cubà, s'acompanyarà d'un quintet que colidera amb el saxofonista nord-americà Joe Lovato i plegats, actuaran a la sala Barts de Barcelona.

Malgrat que queda temps per a l'estrena del festival, des de l'organització del certamen ja escalfen motors i aquest dimarts 31 de maig han anunciat més de la meitat de la programació d'enguany. Com a preludi de la nova edició, l'1 d'octubre tindrà lloc una jornada de maridatge gastromusical al Parc del Poblenou que obrirà el camí a un centenar de concerts fins a mitjan desembre. 

Entre els primers confirmats hi ha noms de diverses generacions i estils jazzísitics, i és que com va afirmar el director artístic Joan Anton Cararach: "El jazz és permeable, flexible i també promiscu". Asaf Avidan (8 d'octubre a l'Auditori), els dos Avishai Cohen (el contrabaixista en format trio al teatre-auditori de Sant Cugat del Vallès el 12 de novembre i el trompetista en format quartet al Conservatori del Liceu el 19 de novembre), el quartet de Gonzalo Rubalcaba amb un tribut a Charlie Haden (el 3 de novembre al Conservatori del Liceu), Dino Saluzzi (9 de novembre al Conservatori del Liceu), Madeleine Peyroux (25 de novembre al Palau de la Música) o Michel Legrand (11 de novembre al Palau de la Música) que debuta a Catalunya, són alguns dels artistes que actuaran aquest any. També hi haurà la segona edició del sopar-concert amb un maridatge de vins al Casino de Barcelona amb el fill del reconegut actor i director de cinema Clint Eastwood, Kyle Eastwood (26 de novembre).

Per altra banda, una de les principals novetats de la 48a edició és la recuperació del festival flamenc DeCajón! La programació feia tres anys que "hivernava, per motius purament financers i és que no hi havia patrocinadors", va apuntar el responsable de la promotora The Project, Tito Ramoneda. Però no cal patir, que el festival torna per a quedar-se, encara que no se sap si romandrà dins el cartell del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona o com a proposta independent. En les edicions anteriors hi han passat artistes de renom com Paco de Lucía o Morente, i ara reviurà amb cinc concerts: el cantaor José Mercé, el guitarrista Vicente Amigo, el duet Michel Camilo i Tomatito, l'espectacle Las Minas Puerto Flamenco, i el cantaor Antonio Lizana. A més, el cartell es complementa amb 15 classes magistrals que seran gratuïtes per qualsevol persona que compri una única entrada. 

Des de l'organització del festival, van ser especialment durs amb la situació que està patint la cultura, i més en concret de la música. "Crec que estem en el pitjor moment d'ajudes al món de la música. De l'IVA cultural, ja ni se'n parla. Mentre que a altres llocs com a Marsella reben moltes ajudes, aquí fa anys que ens donen el mateix: 77.000 euros", va valorar Ramoneda.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, festivals, voll damm festival de jazz de barcelona, barcelona, chucho valdés