Herba Negra, ressorgiment primaveral

Escolta el debut de la nova formació valenciana titulat 'El renàixer d'abril'

| 04/06/2016 a les 15:00h

Després de passar una època complicada, Ivan Almero 'Kpoll' (ex-Rapsodes) decideix impulsar un nou projecte musical: un quartet de rap melòdic anomenat Herba Negra. El seu debut és El renàixer d'abril (Mésdemil, 2016), i el presentaran en directe el 9 de juny a la sala 16 Tonelades de València.
Herba Negra. Foto: Jordi Mira

El 25 d'abril els valencians commemoren la derrota de la batalla d'Almansa de l'any 1707, en plena Guerra de Successió. D'entrada el títol del debut discogràfic d'Herba Negra podria evocar aquesta data, però té un significat ocult: "En realitat va lligat al moment en què, després d'un període obscur, vaig decidir començar de nou, el 25 d'abril de 2014, i sense pensar quin dia era, vaig trucar a Dema i li vaig dir que ja era l'hora", explica Ivan Almero 'Kpoll'. 

Així va néixer un projecte que combina la base rap amb melodies més líriques gràcies a les dues vocalistes femenines: "Herba Negra és un ball de sentiments en un viatge per distintes atmosferes que ens demostra que no cal ser del Bronx per a fer rap de qualitat". A Enderrock.com podeu escoltar el seu primer disc, El renàixer d'abril (Mésdemil, 2016), que presentaran en directe el 9 de juny a la sala 16 Toneladas de València i l'endemà a la sala Simbiosi d'Alzira. A més, hem demanat al líder de la formació que ens desgrani les cançons de l'àlbum:


"Ie!": "Introducció al disc, una xicoteta mostra del que trobareu a la resta de les cançons. A més, l'escriptora Sol Vallés recita des del seu punt de vista, proper i sentit i punxant a voltes, el procés de renaixement en el qual Kpoll mor amb Rapsodes i torna a nàixer amb Herba Negra".
 
"Bon profit": "Açò és una oda al menjar, a tot en general, però també al nostre. Un homenatge a l'abundant i variada gastronomia del nostre país, on també s'aprecia la riquesa de la llengua amb distintes formes d'anomenar un plat, o un producte: pimentó, bajoca, pebrera... Ens agrada molt preguntar a cada lloc on toquem com anomenen certa verdura, o com fan la paella per la seua zona, tema de debat allà on sigues".

"És molt fort": "'És molt fort' és una expressió molt usada a València per a demostrar la incredulitat davant situacions difícils de digerir, situacions reals i quotidianes al nostre entorn. Esta cançó és un recull d'estes situacions. L'actitud vitalista contrasta al principi amb el contingut de la lletra, més negativa, però queda justificada amb el gir del text, que al final reflecteix l'estima cap a la nostra terra i la nostra llengua".

"Invencibles": "Amb una instrumental tan potent i contundent, sabíem que la lletra i les melodies de San i Berta també calia que foren del mateix caire. Ens vam prendre el nostre temps, sense forçar, i una matinada, després de veure una pel·lícula molt inspiradora, vaig treure la llibreta i el boli, vaig obrir una cervesa, vaig liar alguna cosa per fumar, i vaig declarar la guerra al món, tot sabent que no em podria vèncer".

"Cinc sentits": "Per sort nosaltres gaudim dels tots els nostres sentits, i dic sort perquè ho és, i és també cert que resulta tot un plaer olorar la flor del taronger, assaborir un bon licor o acariciar amb els llavis l'esquena de qui estimes".

"Rap": "Rhythm And Poetry, això és rap, i tot i no ser poeta, a voltes hi ha una musa que provoca una gran inspiració, llavors...". 

"Fume i vacil·le": "El swing canalla, la clandestinitat, els trapitxeos, la xuleria o el passotisme són l'atmosfera plena de fum on ens transporta este tema". 

"La classe obrera": "Rap amb ànima reggae que descriu la situació del treballador des de distints punts de vista. Una altra cançó contudent i amb força, feta amb tota la sinceritat i serietat que el tema requereix".

"Quel cul t'as": "Una cançó d'amor [riu], doble inspiració conduïda per la mateixa musa. D'una banda tenim la musa en si, i de l'altra l'enriquidor entorn d'aquesta. De la veu de Francesc Anyó vaig sentir el poema 'Oh Calculta!' de Vicent Andrés Estellés, el poeta de casa, i... uau! sense paraules. Des d'ací vull agrair a Francesc la seua participació al disc, just la introducció d'este tema".

"D-traca": "Un govern de traca! Que bonic! El DJ Dr. NTRFSK enganxa amb la seua última bogeria. Amb esta ja és la segona volta que, amb una instrumental, munta amb escratx algunes gravacions de polítics lladrant. L'altre tema el podeu trobar al segon disc de RapsodesOUEIA (Mésdemil, 2011), i s'anomena 'Tot té un mig i dues vores'".

"Aguantem": "Un tema que s'escapa una mica del que és Herba Negra, una cançó més electrònica que la resta. A banda d'este detall, este text és la manera de traslladar la idea del tema 'El aguante' de Calle 13 a la nostra realitat més propera, la societat valenciana, i en algun cas també les de l'Estat espanyol". 

"Au!": "Acomiadament. Sol torna a fer de les seues per tancar i arredonir el disc".

Arxivat a: Enderrock, herba negra, valència, nou disc, el renàixer d'abril, rap