Els 10 falsos tòpics del rock català

El cap de setmana de l'11 i 12 de juny arriba al quiosc l'Enderrock 250 amb el diari 'El Punt Avui'

| 08/06/2016 a les 10:12h

La història no l’expliquen només els fets, és a dir la narració empírica del que va passar. La interpretació dels fets i, sovint, els rumors que han generat, també adquireixen gran importància. Així, quan ara parlem de ‘rock català’ segur que surt algú i ens mostra les seves prevencions envers el fenomen amb una tirallonga de retrets que el temps ha col·locat com un mantra: que si era subvencionat, que si no tenia qualitat, que si era de poble, etcètera. 
Foto: Arxiu Enderrock

El ‘rock català’ va ser un èxit important, molt important. Va ser l’assalt als escenaris per part d’una generació desacomplexada que trobava d’allò més natural cantar en català. I van ferir moltes susceptibilitats, especialment entre els artistes que es van veure desplaçats i entre els periodistes que es van molestar perquè no havien sabut preveure la magnitud i l’abast del moviment.
 
A l’Enderrock 250 es desmunten els 10 falsos tòpics que va generar el ‘rock català’. Alguns són mitges veritats, altres delaten una mirada esbiaixada i uns tercers són invencions. Són aquests:
 
1. Tots els grups sonaven igual
2. Fins al Sant Jordi, Barcelona va ignorar el fenomen
3. El rock català estava tot subvencionat
4.  Va ser un muntatge de la Generalitat
5. Va ser un fenomen per a adolescents
6. Els mitjans van potenciar el català
7. Darrere els quatre del Sant Jordi no hi havia res més
8. Les cançons no valien res perquè estaven polititzades
9. Hi havia molt poca qualitat literària
10. Rock Català i Nova Cançó no tenen res a veure

Aconsegueix l'especial Enderrock 250 + DVD amb el diari
El Punt Avui
L'explicació sobre perquè aquestes afirmacions són falsos tòpics les trobareu al nou número especial d'Enderrock, que es distribuirà aquest cap de setmana al quiosc amb El Punt Avui. Es tracta d'un monogràfic sobre el fenomen del 'rock català' coincidint amb els 25 anys d'una fita històrica: el gran concert celebrat el 14 de juny de 1991 a càrrec d'Els Pets, Sangtraït, Sopa de Cabra i Sau. A més a més, la publicació repassa els 250 grups que van protagonitzar el fenomen i també els més de 500 discos que es van publicar. 

El número especial s’acompanya d’un DVD que inclou vuit cançons per reviure la intensitat d’aquella nit al Palau Sant Jordi. Les peces que inclou aquesta edició especial amb motiu del 25è aniversari del concert són “No he nascut per militar” i “Boig per tu” de Sau, “El sexo que me hace feliz“ i “L’Empordà” de Sopa de Cabra, “El senyor de les pedres” i “El vol de l’home ocell” de Sangtraït i “S’ha acabat” i “Tarragona m’esborrona” d'Els Pets. Una mostra del directe de les quatre grans bandes que es van convertir en la punta de llança del fenomen.
 
A més a més, el DVD també inclou el documental La gran nit del Sant Jordi, realitzat per Àlam Raja i Pere Pons, amb imatges d’arxiu del concert enregistrades per TV3 i entrevistes amb els artistes, membres de la indústria musical i públic. És una bona radiografia de la intensitat amb què es va viure aquell gran moment.

En trobareu tota la informació detallada al nou web 25rockcatala.cat.
Arxivat a: Enderrock, falsos tòpics, rock català, 25 anys, els pets, sant jordi, sopa de cabra, sangtraït, sau, barcelona, enderrock 250