Les veus catalanes de Cohen

Toti Soler, Lluís Llach, Javier Mas i Jorcx parlen de la seva relació amb el músic canadenc

| 11/11/2016 a les 12:03h

La primera versió de Toti Soler en català, la col·laboració com a músic en gira de Javier Mas, la foto conjunta amb Lluís Llach o l’àlbum integral del cantautor Jordi Calmet ‘Jorcx’; ens expliquen en primera persona com els ha influenciat i quina ha estat la importància de Leonard Cohen en la música actual.

Toti Soler. Foto: Juan Miguel Morales


Toti Soler. La primer versió
Toti Soler va ser el primer artista català que va enregistrar una versió de Leonard Cohen. Es tracta de “Susanna”, una adaptació al català de “Suzanne” signada pel poeta Josep Maria Andreu. “És una cançó que vaig gravar per encàrrec d’Enric Gispert, aleshores director d’Ars Musicae, per al disc Liebeslied (Edigsa, 1972). “El meu pare em va insistir molt perquè enregistrés unes cançons antigues i l’Enric Gispert em va portar aquesta cançó. Vaig provar-la, vaig veure que sortia bé i la vaig gravar. Té una lletra molt bonica i una melodia molt senzilla però molt emocionant; és una cançó magnífica. El disc el vaig gravar tot d’una tirada, una peça rere l’altra, amb un magnetòfon que era de l’Enric Gispert, una guitarra clàssica del Raimon i una guitarra acústica del Quico Pi de la Serra."
 
Aquesta cançó ha acompanyat Soler tota la vida. “Vaig ser el primer artista de l’Estat espanyol a cantar una versió de Cohen, per això em van contractar a la gira d’Acordes con Leonard Cohen."
 
Malgrat això, Cohen no és un dels artistes de referència per a Toti Soler: “Amb tot el respecte, però Leonard Cohen no era un dels meus artistes preferits. Anys després, quan vaig fer la gira d’ Acordes con Leonard Cohen, vaig tenir l’ocasió de sentir moltes cançons seves que em van agradar molt. Llavors vaig pensar que el trobo un gran compositor encara que com a intèrpret no m’atreu tant”.


Cohen i Javier Mas al Palau Sant Jordi (Barcelona) l'any 2012. Foto: Xavier Mercadé
 
Javier Mas. L’amic i col·laborador
Multiinstrumentista aragonès vinculat a moltíssimes iniciatives de l'escena folk i blues catalana, Javier Mas era admirador de Leonard Cohen des de molt jovenet. Després d’organitzar la gira d’Acordes con Leonard Cohen, en la qual va participar Adam Cohen, fill del cantautor canadenc: "Gràcies a aquests concerts i al disc que vam fer, Leonard em va trucar. En aquella època s’havia retirat però va pensar que jo el podria ajudar a la tornada als escenaris. Vam treballar junts durant sis anys, des del 2009 fins fa un parell d’anys”.
 
Cohen, que es va enamorar del llaüt de Javier Mas i se'l va endur com un pilar de les seves llargues gires mundials, va deixar una empremta profunda en Mas, també en el tracte personal. “Era una persona que jo admirava des de molt jove. Vaig treballar amb ell i era una persona molt amable. Era molt atent amb tothom, ens tractava amb molta delicadesa. Era una persona sàvia, que transmetia tot el seu coneixement i que m’ha ajudat a la meva vida. Estic fotut i en procés d’acceptació.”

 
Lluís Llach i Cohen. Foto: Bernardo Pérez

 
Lluís Llach. El record d’una conversa
L’any 1986 CBS va fer un disc amb la musicació de diversos poemes de Federico García Lorca per part de diversos cantautors de la companyia. Al treball, que es va publicitar amb l’eslògan ‘els millors cantautors del món canten García Lorca’, hi havia, entre d’altres, Leonard Cohen i Lluís Llach. El disc no es va presentar mai en directe però els dos cantants van coincidir a Madrid. “Jo era en un reputat estudi de Madrid i em va venir a veure. Li vaig posar la cançó i se la va escoltar molt atentament. Tenia aquest posat serè que li coneixem. Quan va acabar la música no va dir res, vam estar uns minuts callats i després va dir: ‘Me la tornes a posar?’. Però el que més recordo és la conversa que vam tenir, em sembla que en francès.”
 
“A mi ja em va tocar amb 'Suzanne' i totes aquelles cançons. Malauradament mai no he estat capaç de llegir en anglès i els meus amics que en saben em diuen que Cohen és el gran autor de lletres, que tenen una gran profunditat. M'ho he perdut.”

 
Jorcx. Un àlbum integral
Jordi Calmet Xartó és l’únic artista català que ha enregistrat un disc dedicat sencer a Leonard Cohen: Jorcx interpreta Cohen (DiscMedi, 2006). “Va ser un dels meus mestres. N’he tingut altres, com Bob Dylan o Bruce Springsteen, però Cohen tenia una intensitat poètica i emocional que em va arribar molt endins. Vaig traduir diverses cançons al català per mostrar la meva faceta d’adaptador. Va ser en una època en què ell estava retirat en un monestir budista i no feia concerts. La seva presència als mitjans era escassa. Després va tornar a fer concerts i va recuperar protagonisme. Va ser un disc sense gaires pretensions, simplement una recopilació de cançons que m’agradaven i algunes feia molt temps que les cantava. És curiós perquè ha estat el disc que més repercussió ha tingut de tots els que he fet.”
Arxivat a: Enderrock, Leonard Cohen