Entrevista

Gra Fort... encara no ha mort

Divendres 17 de febrer estrenem el documental, 'Paco de Gra Fort'

| 14/02/2017 a les 15:00h


El líder de la formació de rock dur Gra Fort, Paco Cortiella, és un dels personatges més singulars que ha donat el món de la música a les Terres de l’Ebre. Els cineastes Genís Pena i Oscar Sánchez li han fet un documental, i parlem amb ell amb motiu de la seva estrena aquest divendres 17 de febrer.

El documental Paco de Gra Fort, dirigit per Genís Pena i Oscar Sánchez, amaga qüestions com la decadència de la industria musical, l’oblit a un territori amb una llengua i una manera de ser diferents, i res més objectiu i arbitrari que el pas del temps. El mateix Paco Cortiella, ens explica més coses al voltant de la banda i el documental.

Gra Fort a l'any 2014 vau celebrar el vint-i-cinquè aniversari. En quin moment es troba la banda actualment?
La banda, si em permeteu utilitzar l'argot guitarrer, esta en stand by calentant les vàlvules i esperant aprofundir i acabar lo proper treball, pretenem engegar un projecte diferent i molt mes ambiciós tant en l'aspecte musical com en el de portar-lo a la carretera i els escenaris.

Qui queda de Gra Fort de l'inici? Qui sou ara a la banda?
Si ens cenyim estrictament a l'origen, doncs només està un servidor, però puc considerar al Xavi Papiol com integrant gairebé de l'inici i co-precursor de moltes iniciatives des del començament. Actualment al grup hi ha en Xavi Blanch i Marcel Castellví, integrants de La Reina del BlackJack, Gaspar Girona i Marcel Bages, tot un crack, productor d'aquest darrer treball i actualment amb molts projectes com lo duet que fa amb Maria Arnal i lo seu treball Verbena que ha estat guardonat en diverses publicacions i certàmens.

"Ets tu" és el videoclip del nou disc que ha heu estrenat, però quan pidrem escoltar la resta del treball?
Estic passant una època de la meua vida un tant convulsa i complicada, suposo que com molta gent i sense caure en lo victimisme, però no m'ha deixat gaudir plenament de temps per posar-m'hi seriosament en acabar lletres i enregistrar la veu, ja que la música de fa dies que esta enllestida. Vull estar a l'alçada de lo que hem creat i m'hi he d'implicar amb mes soltura, força i coherència.

El proper dia 17 estrenem en exclusiva a EDR el documental Paco de Gra Fort. Què és el que veuran exactament els espectadors?
Veuran a Paco de Gra Fort.... Es a dir a mi, baix l'atenta mirada d'una càmera i la supervisió d'un periodista. No vull dir massa cosa mes perque prefereixo que podeu gaudir del gran treball que van fer en Genís i l'Oscar.

Va ser una idea teva la de registrar el documental o de Genís Pena i Oscar Sánchez?
Va ser una idea de Genís per a fer un treball de la carrera de periodisme.

El documental te un punt d’agró i la pregunta és obvia, hi ha esperança o viure a les terres de l'Ebre segueix sent un problema?
Avui per avui, viure a les Terres de l'Ebre i més en concret a la Terra Alta, es un tema de convicció, de sentiment, d’auto motivació. Es cert que es difícil, som tan poca gent que lo poc moviment social que podríem crear es tan irrisori per als polítics, que mos "ningunejen", esta història la coneixem a Catalunya, i la patim aquí per partida doble.

A part del grup també tens altres projectes professionals relacionats amb la música...
Si, he creat “En Viu Produccions” una petita empresa que es dedica principalment a sonoritzar events, bandes, Disco Mòbils, etc. I a grups com Gf i All Covers. També fem produccions de concerts.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Gra Fort, documental, Terres de l'Ebre