A Olot ja sonen les cornamuses

El Cornamusam 2015 ocupa aquest cap de setmana la capital garrotxina amb moltes novetats

| 19/06/2015 a les 07:00h

El Cornamusam, el festival internacional de la cornamusa d'Olot, es presenta aquest cap de setmana a la capital de la Garrotxa carregat de novetats. A més de concerts diversos, es recupera el premi de composició Ratafia Russet i es faran desfilar tots els sacaires pel centre d'Olot dissabte a la tarda.


El sacaire –i pagès– Jordi Rosàs farà aquest divendres 19 de juny la tocada d'inici del Cornamusam d'enguany a la plaça del Rector Ferrer. Serà a les 22 h, i tot seguit hi haurà el primer ball de la Cabreta, la figura emblemàtica del Cornamusam, que dansarà animada pels Ministrers de l'Escola de Música d'Olot. A les 22.30 h la festa es desplaçarà al firal del passeig d'en Blay, on el grup de folk del Baix Llobregat RIU presentarà el seu nou disc, Abans tot això eren camps (autoeditat, 2015), un àlbum on han reforçat el vessant de la composició pròpia, a més d'incloure un contundent homenatge al sacaire Tons de Begues.

Dissabte 20 de juny a la plaça del teatre es lliurarà el Premi Ratafia Russet de composició per a sac de gemecs (12.30 h), un certamen que s'ha recuperat enguany després de nou anys. Hi sonaran les cinc composicions finalistes ("Rissaga", "Gemecs Blues", "Contrapàs de l’Est", "Sàbat" i "Jota de Passeig"), interpretades pel sacaire olotí Xavier Pallàs.

La tarda de dissabte la Colla Gemecs, integrada per sacaires i tarotaires del País Valencià coordinats per una autoritat en la matèria com és Eduard Navarro, farà ballar la Cabreta per segon cop a la plaça del Rector Ferrer. Serà el tret de sortida per a la gran cercavila de sacaires que recorrerà els carrers del centre d'Olot, i que culminarà amb el toc conjunt de la "Marxa de la Cabreta" a la plaça Major.

A la nit, la sala El Torín acollirà un doble concert de cornamusa iraniana i danses occitanes: s'obrirà amb Saeid Shanbezadeh, un virtuós representant de la singular confluència de músiques que s'ha produït a les costes del Golf Pèrsic, i continuarà amb el gascó Trio Matta & Rouch; dos exponents il·lustres i qualificats de la gran varietat de formes i estils que l'antiga família de les cornamuses ha pres en tradicions musicals d'arreu del món. Reforçant l'aspecte pedagògic de la trobada, tant Shangehdazeh com els integrants del trio de la Gascunya aprofitaran la visita al Cornamusam per fer tallers especialitzats durant la jornada.

Finalment, el diumenge 21 de juny a la tarda hi haurà la cloenda al parc nou amb la Cobla La Mitja Lluna, formació nascuda encara no fa un any a Tarragona, i que amb una instrumentació que inclou flabiol i tamborí, sac de gemecs, tarota en fa, tarota en do i baixó pot interpretar un repertori que abasta el ball folk, melodies tradicionals, música antiga, etc.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Olot, Cornamusam