Els dimecres d'agost, el Vendrell és folk

XXVII Música a la Vila amb Miquel Gil i Botifarra, Eliseo Parra, MOX i Carles Belda

| 03/08/2015 a les 06:59h

Com cada any, la música d'arrel sonarà cada dimecres d'agost a la plaça del Tívoli del Vendrell. Pel XXVII Festival Música a la Vila hi passaran el cant despullat de Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', el trio d'Eliseo Parra, el folk-rock-cassalla de MOX i Carles Belda amb les seves rumbes diatòniques.

Rajola trobada a la casa del Portal del Pardo del Vendrell

El festival de música tradicional Música a la Vila del Vendrell va començar a caminar l'any 1989 a la plaça Vella, com una manera de difondre la música de tradició oral d'una manera relaxada i a la fresca. Ha passat més d'un quart de segle i el festival, instal·lat actualment a la plaça del Tívoli, ha fet una feina constant de foment i d'oci, i ha creat un públic que ha gaudit amb la música popular, de la més propera, com ara la tradició grallera vendrellenca o d'altres indretsdels Països Catalans, el País Basc, el Piemont, etc.

El cartell d'aquesta XVII edició és una mostra de tot el potencial i la riquesa expressiva que proporciona la música tradicional. S'obrirà el 5 d'agost amb Nus, l'espectacle de distància curta que presenten junts dos cantaors extraordinaris, Pep Gimeno 'Botifarra', de Xàtiva, i Miquel Gil, de Catarroja. Tots dos dialoguen, xerren i treuen suc al repertori tradicional valencià, de les havaneres al cant de batre i de les seguidilles i els fandangos als romanços.

Una setmana després, el 12 d'agost, un altra figura del folk ibèric, Eliseo Parra, presentarà el seu darrer disc, El Man Sur (Karonte, 2015), on posa l'accent en la música popular andalusa. A més, un dels integrants del seu grup, el multibufador català Xavi Lozano, farà un concert infantil al vespre a la mateixa plaça del Tívoli.

El 19 d'agost, folk-rock de l'Horta. El grup de Puçol Mox, guanyador del VII Concurs Sons de la Mediterrània, presentarà el seu nou disc, Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015), on es troben amb immediata naturalitat guitarres elèctriques i dolçaines, jotes i cants de batre amb rock.

Finalment, el festival Música a la Vila 2015 es tancarà el 26 d'agost amb l'emblemàtic acordionista vallesà Carles Belda, que presentarà acompanyat de Rafalito Salazar (guitarra) i Joanet de Mataró (percussions) el seu deliciós llibre-disc 24 rumbes per diatònic (autoeditat, 2015), on toca per rumba catalana un recull d'estàndards i versions amb diversitat i diversió.




Arxivat a: Sons de la mediterrània, Carles Belda, Xavi Lozano, Miquel Gil, Eliseo Parra, Vendrell, Botifarra, Música a la vila, Mox