Mor als 93 anys Manuel Oltra

Deixa una obra extensíssima i sardanes emblemàtiques

| 26/09/2015 a les 12:49h

El compositor Manuel Oltra (València, 1922) ha mort la passada nit del 25 de setembre a l'edat de 93 anys, segons ha informat la Confederació Sardanista de Catalunya. A la seva producció hi ha sardanes, peces simfòniques per a cobla, obres per a veu i música orquestral.

Manuel Oltra al concert-homenatge organitzat pels Amics dels Concerts de l'Agrupació Cultural Folklòrica a Barcelona el dia 12 de juny de 2012 al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. A l'escenari, Jesús Ventura amb les cobles Mediterrània i Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. Foto: Francesc 'Avi' Botet

Manuel Oltra
va ser deixeble de músics com Eduard Toldrà o Joaquim Zamacois. Va ser catedràtic d’harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals del Conservatori Superior de Música de Barcelona (1959-1987), del qual va ser subdirector del 1973 al 1981. Per aquesta raó, molts dels músics i compositors d’avui en dia han passat per les seves classes.

La seva producció és molt diversa: més de trenta sardanes, com "De matí, de matinet", "Present de noces" o "Montjoliu"; sardanes corals, com "Pregària"; peces simfòniques per a cobla, com "La filadora", "Rapsòdia per a piano i cobla" o "Montmagastre: petit quadre simfònic"; més d’un centenar de ballets per a cobla com "La contradansa d’Alentorn" o "Els bombers barcelonins", i obres simfòniques per a orquestra com "Simfonia Esparsa" o "Doble 5: Suite", per a quintet de vent i orquestra de corda.

Va guanyar diversos premis i reconeixements, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2010; el Premi Nacional de Música en l'apartat de composició del 1994; el Premi Nacional Agustí Borgunyó del 2006 o el Premi de la Crítica del concurs La Sardana de l'Any 1974 ‘Solitud’.

El Tanatori de les Corts, a Barcelona, acollirà demà diumenge 27 d'octubre a les 10 h la cerimònia de comiat.


Arxivat a: Sons de la mediterrània, Manuel Oltra, sardanes