Carles Belda: "Hi ha bolets com Mompou i miceli com nosaltres"

Ahir es va presentar el concert al Born de Carles Belda i els Monstres of Rúmbia

| 11/02/2016 a les 15:00h

El cicle Born de Cançons programa el concert de Carles Belda i els Monstres of Rúmbia, amb Joan Garriga, per al proper dijous 18 de febrer a El Born CC de Barcelona. Ahir la vermuteria La Vinya del Senyor, del restaurador Parellada, va acollir la roda de premsa de presentació de l'espectacle i disc Monstres of Rúmbia.

Carles Belda i Ramon Parellada. Foto: Xavier Mercadé


El Vallès va envair per un migdia el centre barceloní per tal d'explicar a la plana, com anomena Carles Belda la metròpoli, la 'bestiola' que ha crescut a les viles vallesanes com l'escuma en els últims anys.

La presentació va tenir dues parts, una primera d'entrevistes, on Belda va explicar el fenomen, així com la necessitat de retratar un panorama musical que ha emergit de dues maneres, "de vegades hi ha músics que apareixen com bolets, és el cas de Frederic Mompou, mentre que altres, com nosaltres, creixem com el miceli". El miceli és la massa de filaments que es troba sota terra, el substrat, i així s'imagina, sense cap afany de protagonisme, només un entre tants músics que han fet de seguir una tradició musical catalana la seva tasca i la seva vida.

Entre els monstres de la rúmbia hi ha Jaume Ibars Viaplana, Joan Boada (La Carrau), Víctor Pedrol, Pol Aumedes, Marçal Ramon Castellà i Joan Garriga (La Troba Kung Fú), entre altres, amb els músics d'acompanyament Marc Serrats, Ferriol Macip Bonet, Marià Roch i Pep Terricabres.

La segona part de la roda de premsa va ser una cercavila de Belda tocant l'acordió pel Passeig del Born fins al Born Centre Cultural, on conduirà el concert dijous 18 de febrer en el marc del Born de Cançons, el seu cicle de música i vi. L'espectacle Monstres of rúmbia aconsegueix aplegar una quinzena d'acordionistes diatònics, altrament dits monstres de la rúmbia, que fan un empelt de rumba, cúmbia i altres músiques populars (de la música caribenya als balls d'envelat). Com va explicar Belda, serà un trasllat del concert de festa major que van oferir a Caldes de Montbui (el passat 10 d'octubre) com a presentació estel·lar, però en lloc de Jaume Arnella hi haurà d'artista convidat Francesc Marimon, "el pope de l'acordió diatònic", segons el sabadellenc.


Carles Belda. Foto: Xavier Mercadé

Monstres of Rúmbia no és només un espectacle, sinó que s'ha materialitzat en un disc recopilatori. Aquest treball s'havia encartat prèviament a les revistes Vallesos i Enderrock, com a publicacions local i nacional respectivament, que retraten el fenomen de la rúmbia i l'acordió diatònic com l'eina principal per fer música de ball.

Potser és cosa de l'edat, però Carles Belda també va explicar la necessitat de "compartir experiència" i el vessant pedagògic de tot plegat, i és que això també és el que es proposa en la seva participació al cicle Músic de Mes. Al llarg del mes de març estarà immers en la iniciativa pedagògica organitzada per Enderrock i l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d'Educació de Barcelona.

El sabadellenc explicarà als alumnes els seus coneixements i sobretot aquella possibilitat que ell defensa de crear des d'un punt de vista diferent, des de la base popular que no té por de les barreges i de crear "bestioles" diverses. Ho farà a diferents instituts, des de la Guineueta fins al barri de les Corts.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, barcelona, parellada, monstres of rúmbia, carles belda, born de cançons