Reviscola Tio Canya

La societat civil valenciana convida a celebrar l'emblemàtica cançó d'Al Tall

| 17/02/2016 a les 07:00h

El grup de folk Al Tall té moltes cançons significatives, però segurament la més emblemàtica és "Tio Canya". Aquest any en fa quaranta que es va escriure, i per això diverses entitats, començant per l'activa Falla Arrancapins, han proposat que el 2016 sigui declarat Any Tio Canya.

El Tio Canya, imaginat i dibuixat per Antoni Miró

La crida d'aquestes entitats "convida institucions, entitats culturals, socials, polítiques, musicals, docents i festeres que facen la seua proposta i que arreu del país s'organitzen activitats amb el Tio Canya i el seu significat com a motiu". De moment, ja s'ha fet públic que la Falla Arrancapins li dedicarà la seua falla d'enguany i editarà un llibret commemoratiu. També s'està preparant un concert d'homenatge.

"Tio Canya" és una cançó escrita per Vicent Torrent i inclosa al segon disc d'Al Tall, Deixeu que rode la roda (Edigsa, 1976). És una crònica de l'evolució en l'ús social del valencià a través del segle XX i de les vivències de diverses generacions, tant de l'àmbit rural com de l'urbà. Una de les darreres versions que se n'ha fet és la de Pep Gimeno 'Botifarra' al costat del pianista Pau Chàfer.

Al llibre Al Tall vint anys (La Màscara, 1995), de Víctor Mansanet, hi llegim: "... Tradició, costum, suplantació cultural, actituds classistes, aburgesament, dialèctica poble/ciutat, divorci lingüístic i esperança, tota una història inspirada en un personatge comú de la València d'aleshores; una història contada a l'estil trobadoresc dels clàssics valencians, 'sense inclusió d'anècdotes supèrflues ni ambientacions despistadores, i amb narració directa i provocadora', explica Vicent Torrent".

Els promotors de l'Any Tio Canya consideren que la cançó manté la seva vigència i que aquesta campanya "implica no només fer justícia amb una de les icones més estimades pel valencianisme sinó també, d'una banda, reconèixer tota la feina feta durant les darreres dècades per la societat civil en l'àmbit de la normalització lingüística, i de l'altra, retre un merescut homenatge a la trajectòria d'Al Tall i a la seua inestimable aportació en la repopularització del cançoner valencià de tradició oral".

Per aglutinar les activitats de l'Any Tio Canya, que segueix la línia d'experiències anteriors com l'Any Vicent Andrés Estellés i l'Any Ovidi Montllor, s'ha creat una pàgina de Facebook.




Arxivat a: Sons de la mediterrània, Arrancapins, Al Tall, Tio Canya