Una escola carregada de romanços

L'Escola d'Estiu de Glosa, a Espolla del 5 al 9 de juliol

| 09/05/2016 a les 11:00h

Ja hi ha obertes les inscripcions a la cinquena Escola d'Estiu de Glosa, que se celebrarà a Espolla, a l'Alt Empordà, del 5 al 9 de juliol, coincidint a més amb la 14a Trobada de Cantadors, un dels esdeveniments de referència pel que fa al cant improvisat als Països Catalans. Enguany hi tindran un protagonisme destacat els romanços.
Gemma Balagué 'Fardaxa', la Reina de les Nyacres de l'any passat. Foto: Xevi Vilaregut

Més enllà del talent de cadascú i les ganes de passar-s'ho bé, en la glosa es concentren un conjunt de tècniques que es poden aprendre i que amb la pràctica es milloren ostensiblement. Des de fa uns anys, l'Escola d'Estiu de Glosa organitza un seguit de classes de diferents nivells que es combinen a més amb activitats lúdiques i participatives. A més, l'escola ofereix diversos itineraris segons els interessos de cada participant: acompanyament musical, posada a escena, creació poètica. L'any passat es van treballar especialment els garrotins, i enguany l'eix temàtic de l'escola seran els romanços, les balades o cançons llargues i narratives que, com en tantes altres tradicions, formen un dels gèneres principals i més populars del repertori català. Tot un mitjà de comunicació de masses, en temps en què no hi havia ni ràdio, ni tele, ni internet.

Entre els professors de les diverses classes de l'escola hi haurà Mireia Mena, Mateu Matas 'Xurí', Laia Pedrol, Josep Pedrals, Maribel Servera, Jaume Arnella, Biel Majoral, Marcel Casellas, Pep Gimeno 'Botifarra', Enric Casasses, Toti Toronell, etc.

En paral·lel a l'escola, Espolla celebrarà un any més la seva emblemàtica Trobada de Cantadors, oberta com sempre a la participació dels alumnes i del públic en general. La trobada oferirà activitats diverses durant una setmana i culminarà amb el combat –catorzena edició– que el 9 de juliol decidirà el nou Rei de les Nyacres, que ha de substituir la tortosina Gemma Balagué 'Fardaxa', la guanyadora de l'any passat.

L'Escola d'Estiu de Glosa està organitzada per l'associació Cor de Carxofa, l'Associació Cultural La Fraternal i l'Ajuntament d'Espolla. També té el reconeixement i el suport del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Campus de Cultura Popular del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Arxivat a: Sons de la mediterrània, Espolla, Glosa, cantadors, escola