La rumba s'engalana

La plaça del Poble Romaní serà la plaça de la Rumba Catalana durant la Festa Major de Gràcia

| 22/07/2016 a les 07:00h

La plaça del Poble Romaní, els darrers anys ocupada per barracons escolars, es recuperarà aquest agost com a espai per a la Festa Major de Gràcia, reconvertida en la plaça de la Rumba Catalana de la mà de Forcat i l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia. Hi haurà tallers, activitats lúdiques i molta rumba catalana.  


Recentment hi ha hagut diversos fets que denoten que alguna cosa està canviant al voltant de la rumba catalana quant a reconeixement i projecció. A l'exposició Guitar ON/OFF, que es pot visitar aquest estiu a la Cité de la Musique de París i que a la tardor s'instal·larà a Barcelona, es projecta com a exemple de guitarra impactant una actuació televisiva de Peret i els seus palmeros cantant "Una lágrima" a final dels seixanta. El juliol passat, un dels cursos d'estiu que ofereix la Universitat de Barcelona va dedicar-se monogràficament a la rumba catalana des d'aspectes diversos. I al Conservatori del Liceu, Alberto Vivas va presentar enguany una rumba catalana de concert per a dues guitarres anomenada "Calle de la Cera", que podeu escoltar aquí.

Tot això està molt bé, però museus i aules no tindrien gaire sentit si la rumba catalana no sonés i visqués al carrer, i per això és tan rellevant la notícia que l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia –que revitalitza la vida cultural i associativa del gitanos del barri després de la desaparició de la Unió Gitana de Gràcia– i la Forcat s'hagin posat d'acord per organitzar plegats a la propera Festa Major de Gràcia, del 15 al 21 d'agost, una setmana amb activitats al voltant de la cultura gitana i la rumba catalana.

Durant aquests dies la plaça del Poble Romaní, espai recuperat per a la festa després d'estar ocupada els darrers temps per barracons escolars, s'anomenarà la plaça de la Rumba Catalana (a l'estil de la plaça del Sol, que des de fa anys és durant les festes la plaça del Folk de la mà del Centre Artestà Tradicionàrius).
 
La setmana, a més, servirà per commemorar el 600 aniversari de l'arribada dels gitanos a Catalunya i la declaració del Parlament de Catalunya, l'any passat, de la rumba catalana com a patrimoni cultural de Catalunya.

La plaça s'engalanarà i acollirà tallers, activitats infantils, havaneres, projeccions de documentals... i també hi haurà una carpa des d'on la Forcat i els Joves Gitanos de Gràcia donaran a conèixer la seva taca. En l'apartat d'actuacions nocturnes, hi haurà artistes del barri i també dels altres nuclis rumberos barcelonins: la Cera i Hostafrancs. Hi passaran La Màlaga, Rumba y Son, Arrels de Gràcia amb Yumitus i Ramón del Pichón, Son Mi Rumba, Peret Reyes, Karabutsí (grup muntat per Jack Tarradellas amb il·lustres companys de generació), Habáname i Son Como Son, els carismàtics graciencs Pedrito Domínguez i Agustí Batista, Dantuvi i la Canalla, el projecte de Sant Roc Cajones Sant Rockeros, etc.

I la cirereta del pastís és un altre signe d'aquests temps en què la rumba sembla que es valoritza. El cartell de la festa és obra de Lita Cabellut, genial artista d'origen gitano i barceloní que triomfa pel món i que ha imaginat de manera desinteressada aquesta impactant imatge d'una ballarina de negre sobre un fons vegetal de roig encès:

Arxivat a: Sons de la mediterrània, Gràcia, Rumba catalana, Forcat, Plaça del Poble Romaní