Recordant Songhai

Juan Carmona, Josemi Carmona i Toumani Diabaté obren el Pirineos Sur, que ret homenatge a Ketama

| 08/07/2016 a les 07:00h
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Pirineos Sur, Songhai
El festival Pirineos Sur, que se celebra cada juliol als pobles aragonesos de Sallent de Gàllego i Lanuza, arrencarà aquest 15 de juliol amb un concert especial: Juan Carmona, Josemi Carmona i Toumani Diabaté recordaran Songhai (Nuevos Medios, 1988), l'àlbum que va bastir ponts entre el flamenc i la kora.
Ketama, Toumani Diabaté i Danny Thompson Foto: Mario Pacheco

Songhai
va ser un dels àlbums emblemàtics de Nuevos Medios, el segell que, als anys vuitanta i capitanejat per Mario Pacheco, va injectar aires refrescants al moviment que es va conèixer com a Nuevo flamenco. El treball, en què el grup Ketama es trobava amb el virtuós malià de la kora Toumani Diabaté i amb el contrabaix folkie de l'anglès Danny Thompson, va tenir continuïtat posteriorment amb un segon treball, aquest cop amb el guitarrista José Soto en el lloc de Thompson: Songhai 2 (Nuevos Medios, 1994).

El 15 juliol, a l'escenari surant del llac de Lanuza, el festival Pirineos Sur s'inaugurarà recordant aquells discos amb dos dels músics que van formar Ketama -Juan i Josemi Carmona–, Toumani Diabaté i el contrabaix de Javier Colina. El projecte serveix a més per festejar els 25 anys de Pirineos Sur, ja que Ketama va ser el grup que va obrir la primera edició, el 1992, mentre que Toumani Diabaté hi ha protagonitzat alguns dels concerts més celebrats de la seva història. L'any passat, el korista va rebre el Premi Pirineos Sur a la Diversitat Cultural.

Ketama Foto: Mario Pacheco

Enguany serà el grup Ketama qui rebrà aquest reconeixement, juntament amb José Borrel Doz, el primer aragonès amb síndrome de down que ha escrit un llibre. El premi a Ketama s'ha atorgat per "la seva tasca en la modernització de l'art flamenc i pel seu esforç en l'establiment de vies de comunicació musical entre les cultures hispanes, Àfrica i l'Amèrica Llatina". El premi arribarà pocs dies després de la mort de Juan Habichuela, guitarrista i patriarca -juntament amb el seu germà Pepe Habichuela - de la il·lustre nissaga granadina de músics flamencs d'on van sorgir els Ketama.

Presència catalana
En aquesta edició del Pirineos Sur també destaquen algunes propostes provinents dels Països Catalans, com ara l'homenatge que el cantaor sabadellenc Duquende farà al guitarrista Paco de Lucía, a qui va acompanyar en llargues gires arreu del món, o el duo d'arrels elèctriques que formen la cantant badalonina Maria Arnal i el guitarrista flixanco Marcel Bagés, l'inclassificable Niño de Elche, el dj brasiler Wagner Pa o la cantant de jota-jazz Marta Casas