actualitat

Els músics es preparen per a l'1 d'octubre

Centenars de músics signen un manifest a favor del dret a decidir

Roger Mas i Cesk Freixas han vist alterats els seus concerts

Els concerts de la Diada 2017

El món de la música es posiciona a favor de la democràcia en el 20S

| 28/09/2017 a les 12:23h

Els Amics de les Arts i l'Orfeó Català a la Diada 2017
Els Amics de les Arts i l'Orfeó Català a la Diada 2017 | Xavier Mercadé
El referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre ha despertat la darrera setmana reaccions en el món de la música, també per part d'artistes que no s'han posicionat en assumptes polítics al llarg de tota la seva carrera fins aquest moment. Més enllà de l'onada de solidaritat arran de les detencions del 20 de setembre, l'expressió més contundent per part dels professionals de la cultura ha estat el manifest 'Decidim cultura', signat per més de 3.000 persones de l'òrbita cultural del país. 

Entre els signants, que conviden "tota la gent que respecta i s’estima la cultura a votar" per fer d'aquesta "el nervi i la sang de la República", s'hi poden trobar músics com David Carabén (Mishima), Guille Milkyway (La Casa Azul), Judit Neddermann, Ernest Crusats (La iaia), Joan Dausà, Lluís Gavaldà, la Companyia Elèctrica Dharma, Xavi de la Iglesia (Blaumut) i Joan Miquel Oliver, entre altres.

Altres professionals han expressat el seu sentir en comunicats publicats de manera individual. És aquest el cas de Manolo Garcia –excantant d'El Último de la Fila–, que dimarts va publicar un escrit a través del seu web on demanava "diàleg" tant a polítics espanyols com catalans. En el mateix text el músic lamentava els atacs que estan patint companys seus com Lluís Llach i Joan Manuel Serrat, per les seves respectives posicions.

Precisament a final de la setmana passada Serrat va expressar que la convocatòria de la votació "no és transparent" i va alertar de "la fractura social" que ha provocat. Per part seva, Llach, diputat al Parlament per Junts pel Sí, feia un tuit diumenge on donava les gràcies a aquells que fan servir "L'Estaca" com a hime de llibertat.
 
Clips i cançons a favor del referèndum
El clam també s'ha traduït en cançons. A principi de setembre Txarango estrenava "Agafant l'horitzó", que demana el sí per al referèndum de l'1 d'octubre i que ha tingut les col·laboracions de Gemma HumetAspencatCesk FreixasLes Kol·lontai i Ascensa Furore

Els han seguit altres temes com "La rumba del sí", de Pepet i Marieta; "#JoDicSí", d'Exili a Elba; "No pots tancar-nos a tots", de Joan Dausà; "Som!" de XEIC; "Ni tongos ni milongues que jo votaré" de Mali Vanili i "Dies de llum" d'Èric Vinaixa. A més, el guitarrista flixenc Xarim Aresté vinculava el missatge de la cançó "Indomables", del seu proper àlbum Polinèsies (BankRobber, 2017), als "dies d'extraordinarietat històrica que estem vivint".



Incidències a la música en directe
En els últims dies s'han vist alterats dos concerts –per raons ben diferents– a causa dels darrers esdeveniments polítics. Roger Mas i la Cobla Sant Jordi tenien programat un concret a Olesa de Montserrat aquest dissabte 30 de setembre, però ahir mateix se'ls comunicava que finalment la cita ha quedat suspesa per "les circumstàncies especials que viu el país". Segons els artistes, rere la supensió hi ha el fet que el Teatre de la Passió d'Olesa ha de ser col·legi electoral el dia 1 d'octubre. Finalment, la formació ha decidit rebel·lar-se contra la decisió i oferirà un concert gratuït i en directe.

Amb menys sort, el PP de la localitat valenciana del Pinós va intentar cancel·lar un concert de Cesk Freixas el passat divendres 22 de setembre perquè considerava "inapropiat" que la Regidoria de Cultura "permeti la imposició i ostentació del català". "Estic convençut que, arran de tot el que està passant a Catalunya, hi ha una ordre del PP cap a les agrupacions locals per crear situacions tenses i establir un perfil més espanyolista i anticatalanista", explicava Freixas. Finalment, el concert es va celebrar amb normalitat i amb el suport de l'Ajuntament.



Escenaris improvisats
Arran de les mobilitzacions ciutadanes, també s'han erigit alguns escenaris improvisats arreu de la ciutat. Alguns dels més concorreguts han estat el de l'Arc de Triomf –davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya– i el de Gran Via amb Rambla Catalunya –a la Conselleria d'Economia–. Si el primer acollia el Concert per la Llibertat durant la Diada de l'11 de setembre, amb Jarabe de Palo, Els Pets o Txarango, arran de les protestes hi van actuar músics com Ivette Nadal. El segon va acollir els directes de Mishima, The Pinker Tones, Pau Alabajos i Miquel del Roig, entre altres.

Un altre escenari d'última hora és el que s'ha instal·lat davant l'edifici central de la Universitat de Barcelona, ocupada per estudiants des del passat divendres, que ha acollit des d'aleshores concerts de Roba Estesa, Feliu Ventura i Cesk Freixas. A la Universitat Autònoma també hi va haver alguns actes de resistència, amb la contribució musical d'Ebri Knight.

Contingut relacionat

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Lluís Llach, referéndum, manifest, Cesk Freixas, Roger Mas, cançons de revolta, Txarango, Éric Vinaixa, 1 d'octubre

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.