actualitat

Cinc documentals musicals a un sol clic

Recentment s'han produït cinc pel·lícules documentals amb la música com a eix vertebrador

Tots es poden trobar a la xarxa

| 28/08/2018 a les 14:00h

Anar al videoclub ja és cosa del passat, bona part de l'oferta filmogràfica la pots trobar a internet fàcilment. Ara bé, trobar-la gratuïtament per voluntat dels directors no és tan freqüent. Avui, però, és un bon dia i volem proposar-te cinc documentals catalans de producció recent que comparteixen dues coses: la música com a eix vertebrador i que es poden trobar a la xarxa sense pagar ni un duro. Així que ja ho saps, cinema documental a un sol clic.

Dub It Yourself
Dirigit per Pau Garriga, aquest audiovisual té l'objectiu de trencar els estigmes i prejudicis al voltant de la cultura reggae. Ho fa endinsant-se en el panorama sound system de la ciutat de Barcelona, explicant l'evolució d'aquest fenomen des de la creació del primer "sistema sonor" a la ciutat comtal fins a l'actualitat. En aquesta radiografia sobre la cultura reggae barcelonina també es té en compte la lluita dels equips autogestionats de sound systems davant les lleis restrictives al voltant de l'ús de l'espai públic.


L'altr(a)veu
Dedicar-se a la música i ser dona és una combinació que no sempre resulta fàcil. La intenció del documental L'altr(a)veu, dirigit per Andrea Rigalós i produït per Júlia Nuñez, és precisament mostrar els obstacles amb què es troben les dones en la seva carrera professional quan treballen en l'àmbit de la música. Entre els testimonis que hi apareixen, hi trobem artistes com Clara Peya, Andrea Motis, Natàlia Pons, Roser Cruells o Sara Pi


Las que faltaban
En la seva línia de contingut i lluita feminista, el grup de rap valencià Mafalda va decidir gravar, durant la gira del seu disc La última vez que te escucho (autoeditat, 2016), el testimoni de diverses dones que es dedicaven a l'àmbit de la música. Al documental es parla sobre els rols de gènere, la discriminació, els referents o la sororitat. Entre les veus femenines de Las que faltaban hi trobem a La Otra, The Sey Sisters, Roba Estesa i Tesa, entre moltes altres. 


L'home orquestra
El multiinstrumentista Jesús Peyrón, amb el nom artístic de Jesús Moreno, és el protagonista del documental dirigit per Àlex Gómez-Font i Carles Riobó. El músic encarna la generació de músics que durant els anys 40 i 50 se'n va anar a les Amèriques fugint de la dictadura franquista. Repassa la trajectòria musical del músic, que va arribar a acompanyar a l'escenari artistes com Frank Sinatra o Benny Goodman
 

L'Alguer: un pentagrama com un carrer
Dirigit per Roger Cassany i produït per Plataforma per la Llengua, aquest documental explora la disminució de la llengua catalana a la ciutat de l'Alguer en els últims cinquanta anys. El projecte Mans, manetes, però, és l'excepció que confirma la regla, ja que demostra com les noves generacions d'algueresos utilitzen majoritàriament el català per escoltar música.
 

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Mafalda, actualitat, documentals, Dub It Yourself, Alguer, Jesús Moreno, Mans Manetes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.