Llista

Els millors discos del 2018 segons la crítica (del 10 a l'1)

Els 50 millors discos del 2018 segons la crítica

Premis Enderrock 2018 — La gala

Clara Peya signa el millor disc del 2018

| 27/12/2018 a les 10:00h

10.


DOCTOR PRATS

Venim de lluny
(Música Global)

Amb poc més de tres anys de vida, Doctor Prats ja ha signat tres referències discogràfiques amb una fórmula infal·lible. L’embranzida de la banda egarenca no hi ha qui l’aturi, i la seva legió de seguidors no para de créixer. Com diu el seu senzill, “Caminem lluny”, ho fa contagiant alegria i vitalitat, amb uns directes que captiven el públic. La fusió intel·ligent.


9.


DA SOUZA

Futbol d'avantguarda, somni i viatge d'Agustí Simó Da Souza
(Famèlic)
Enregistrat al Teatre de Cal Eril per Joan Pons, el tercer disc del quintet mallorquí ja els havia fet mereixedors del Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc de l’any segons la crítica. Un treball complet per a una banda que va debutar amb la sonoritat punk-pop i unes guitarres esmolades i que s’ha reinventat cap a l’essència de les cançons pop.
 

8.


SUU

Natural
(Halley Records)

Després de conrear l’èxit a les xarxes socials, Suu ha saltat al món discogràfic amb el seu primer disc. El resultat és fresc i natural, com els seus vídeos a Youtube i els seus covers a Instagram, amanits amb lletres especialment ben fetes. El que s’intuïa s’ha demostrat amb el debut de la barcelonina Susana Ventura de 18 anys, que promet una fructífera trajectòria.


7.


JOAN DAUSÀ

Ara som gegants
(PromoArts Music)

El 2018 ha estat un any esplèndid per a Joan Dausà. A més de la primera filla, també ha vist la llum el seu tercer disc, produït per Santos & Fluren de Blind Records amb temes rodons com “La gran eufòria” o “Caure no feia mal”. Cançons intenses del santfeliuenc que ja han sonat al Tibidabo, al Palau de la Música, a les Escales de la Catedral de Girona i a Cap Roig.
 

6.


FERRAN PALAU
Blanc 

(Halley Records)

El pop metafísic ha florit el 2018 a l’escena catalana amb discos brillants, com el que signa Ferran Palau. Després del ja excel·lent Santa ferida (Halley Records, 2015), el músic resident a Collbató ha executat un àlbum per escoltar amb calma, marcat per la veu serena i càlida del músic, i que mostra una paleta infinita i colorista d’estats d’ànim.
 

5.


ELS JÓVENS

Els Jóvens 
(autoeditat)

Des del seu pas per la final del Concurs Sons 2017 que el grup alacantí ha deixat tothom bocabadat. La seva revisió del folk és fresca i suggerent. D’imaginari autèntic i popular, les lletres són iròniques però amb tendresa sàvia i casen a la perfecció el so de la rondalla amb les estructures pop. Un debut reverencial i que marca una nova etapa per al folk català. Tradinnovació en estat pur.

4.


ROSALÍA
El mal querer
(Sony Music)
 

L’artista de Sant Esteve Sesrovires ha trencat els esquemes del mainstream. A partir d’una idea nascuda del treball de final de carrera a l’ESMUC, El mal querer és un disc conceptual, inspirat en una novel·la occitana del segle XIII, Flamenca. Rosalía ha commogut qui l’ha escoltat arreu del planeta, amb agermanament del pop i el flamenc. L’explosió d’un volcà vital i inesgotable.

3.


EL PETIT DE CAL ERIL


(Bankrobber)

Músic, compositor, guitarrista i productor, Joan Pons és un dels músics inquiets i més interessants de l’escena catalana actual. El seu projecte personal, El Petit de Cal Eril, ha esmolat un pop d’autor genuí. El sisè disc del guissonenc és un manifest de pop metafísic, música hetèria i sensorial, que camina per paratges insospitats de melodies que encara no s’han creat. Un treball imprescindible.
 

2.


Els Pets

Som 
(RGB Suports)


Després de més de trenta anys de trajectòria, el trio de Constantí encara té el gran poder d’emocionar i de sorprendre amb les seves lletres i cançons, des de la compromesa “L’exèrcit que vindrà” fins a la brutal “Corvus”. El seu darrer disc és una oda al pop brillant d’uns veterans que se senten joves, assessorats per Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i amb els rifs de guitarra de Jordi Bastida. Els Pets ho volen tot i es reinventen per seguir sent més Pets que mai, història viva de la música pop catalana.
 

1. 


CLARA PEYA

Estómac 
(Satélite K)

La compositora, pianista i cantant barcelonina és una artista imparable i admirada per la seva trajectòria. El vuitè disc suposa un punt i a part, un cop de puny cap a l’amor romàntic i l’hetereopatriarcat, amb la dolça veu de Magalí Sare i la produccció de Vic Moliner. Peya aposta per la música com a eina de transformació social i combina jazz, rap, pop i electrònica per deconstruir l’amor. Cançons des de les entranyes, música atmosfèrica i visceral, necessària i apoderada.

<< inici   <<41-50   <<31-40   <<21-30   <<11-20
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Clara Peya, Premis Enderrock 2019, Doctor prats, da souza, Suu, Joan Dausà, ferran palau, Els Jóvens, Rosalía, r, El Petit de Cal Eril, Els Pets

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.