Entrevistes

Microhomes: «D'allò que tots podem viure al dia a dia i passa desapercebut, nosaltres en traiem lletres»

Estrenem «La teva germana», el nou avançament del primer àlbum d'estudi de Microhomes

Oriol Roige, baix i sintetitzador del grup, a més d'una de les tres veus, ens parla de la cançó i de l'àlbum que sortirà a la llum aquest divendres dia 26

Sempre ens quedarà el record dels «Restaurants»

| 24/03/2021 a les 15:00h

Microhomes
Microhomes | Berta Aracil
La menor idea (autoeditat, 2021) és el primer àlbum d'estudi del grup a tres veus Microhomes, format per l'Oriol Roige, l'Ignasi Cuadern i en Joan Queralt. I "La teva germana" n'és el nou avançament que avui estrenem en primícia. La imatge en moviment d'un cable de telèfon ens introdueix a una història d'amor amb dos amics i una germana com a protagonistes. Oriol Roige ens explica més de la cançó i del llarga durada, que incorpora cançons com "Restaurants", i veurà la llum el proper divendres 26 de març. 


D'on ve el nom del grup? 
La idea del grup l'hem anat construint al voltant del nom. Ens diem Microhomes perquè som tres homes i en un inici tocàvem al menjador de casa amb una guitarra acústica, un baix i un caixó, ni tan sols incorporàvem bateria. Era tot en petit format i fèiem microcançons que duraven 20, 30 o 40 segons, de consum superràpid i supersenzill. Ara no estem fent temes d'aquesta durada, però no hem volgut perdre l’essència de fer cançons que triguen el que han de trigar, diuen el que han de dir i tenen els moments musicals que han de tenir; ni més ni menys. Juguem amb el concepte "micro" en el sentit de senzillesa i de reduir al màxim. 

Què destacaries de 'La menor idea'? 
És segurament l’experiència més professional que hem tingut en el món de la música i de la gravació en un estudi. Una de les coses que a mi m’agrada destacar és que la formació prèvia que hem tingut ens ha servit per poder arribar avui al nivell que tenim i, quasi com qui no vol la cosa, treure aquest àlbum. Està tot gravat en directe, produït de forma molt senzilla, perquè la idea era que el directe sonés tal com l'àlbum, i això també va ser un repte. No som els Beatles, però estem molt contents, hem mamat de tot el que és el panorama musical català i ens inspiren grans grups com ManelEl Petit de Cal ErilFerran PalauLa IaiaPau VallvéNúria Graham… De tot això neix aquest àlbum del qual estem tan orgullosos. Ens ha servit per aprendre moltíssim com es fa i ara, pel futur, ja estem preproduint coses noves. 

Heu escollit “La teva germana” com a un dels senzills d'aquest nou treball. N'és dels més representatius?
Creiem que és molt potent en l'àmbit musical. És una de les primeres cançons que vam construir i convida a cantar perquè és molt fàcil de recordar. En aquest sentit, creiem que és una cançó que pot tenir molt ganxo a nivell musical. Quant a la lletra, és una situació molt típica: la història d’una persona que s’enamora de la germana d’un amic seu. El que hem volgut fer és una crítica a aquesta "ximpleria" d’haver-te d’excusar, justificar o anar amb peus de plom per veure't en aquesta situació. La cançó és narrada des del punt de vista de qui s'enamora, que de forma molt maldestra, però determinada, li intenta dir a l’altre que no es preocupi, que no passa res. De forma molt còmica hem volgut plantejar una situació que, més o menys, tots hem viscut en el nostre entorn. 


Tant 'Un principi i un final', el vostre primer EP, com 'La menor idea' acaben amb la cançó "S.XXI". En ella dieu que "si em truques al fix, no l’agafarà ningú" i la imatge en moviment que utilitzeu a "La teva germana" i als nous temes de l’àlbum és precisament el cable d’un fix... 
Sí. Des del principi de Microhomes -i vull dir des del principi de tot, abans de l'EP-, el telèfon ha estat el fil conductor de tot el que hem anat fent. El que hem volgut transmetre amb aquest inici de la banda és una sèrie d’idees molt senzilles i concises que arribin des de nosaltres al públic. "S.XXI" parla -sense entrar en si està bé o malament i sense fer cap judici de valor- dels canvis, de les coses noves que venen i de les que deixem enrere. Per jugar una mica amb aquesta frase, que ens agrada molt, i amb la idea de comunicar i passar informació d’una banda a l’altra, tenim el telèfon com a fil conductor. 

Més enllà d'això, hi ha algun fil conductor entre les cançons del nou àlbum?
No hi ha un argument comú en totes les cançons; el que sí que hi ha és una manera comuna de fer-les. D'aquelles coses que tots podem viure al dia a dia i passen desapercebudes, nosaltres en traiem lletres. Volem narrar i explicar coses senzilles, poc complexes, molt directes i fàcils.

Què destacaríeu de l'estil del disc? A banda de la música, incorporeu altres sons, com poden ser la remor de les persones parlant de fons a “Ressaca” o l’esternut a “Dos tipus de gent”. 
L'àlbum és una mescla de moltes coses i no hi ha un estil molt definit o un tipus de so uniforme. És heterogeni, una mica un recull de tot el que hem anat fent des que vam començar fins avui. "La teva germana" jo crec que és la cançó de tot l’àlbum que mama més de tot aquest vessant del rock, del rock clàssic o del pop-rock tal com el coneixem, amb aquestes línies de baix, aquests solos de guitarra molt senzills però molt melòdics… "Dos tipus de gent" és una cançó que vam fer el 2018 a casa, amb una guitarra acústica i un caixó, i se'ns va acudir, per diversió, fer aquesta mena de mig esternut. Al final ho hem arrossegat fins a l’àlbum. Hi havia moltes coses així que a La menor idea no han entrat perquè hem volgut fer un producte relativament més seriós, però sense perdre l’essència del que era al principi. El cas de "Ressaca" és molt interessant també perquè aquesta sí que és una cosa que no teníem prevista, va ser més un tema de postproducció. Crec que quadra molt bé amb els moments de la cançó on no apareix la veu. 
 

Microhomes Foto: Berta Aracil


Tenint en compte la situació de pandèmia, com us agradaria continuar el projecte? 
És una mica el que ens toca ara decidir. Vam llançar el primer senzill el febrer del 2020 i teníem tot un planning preparat per fer el llançament dels altres temes, de l’EP i de l’àlbum al llarg del 2020. Abans d'això, havíem fet concerts en alguna sala o en algun bar, però molt en petit format. No va ser fins a la primavera del 2019 que vam decidir gravar una maqueta de forma senzilla. Vam tenir molta sort perquè vam entrar en contacte amb Calm Tree Studio i, de la seva mà, hem anat creixent fins a poder plantejar un projecte molt més ambiciós del que, en un principi, teníem previst: aquest àlbum. Durant la pandèmia hem fet les nostres cosetes, les nostres cançons a casa… Hem hagut d’anar fent sobre la marxa, com tothom, i ara, a finals de març del 2021, tenim la sort de poder treure aquest àlbum. De cara al futur està clar que el directe és el que ens agradaria fer, fa dos anys que no actuem i en tenim moltes ganes.

Destaqueu que, si no fos per l'equip, no haguéssiu arribat on sou. 
Tenim un equip de professionals al darrere que ens ajuden moltíssim en tots els sentits. L'equip de dissenyadores gràfiques ha fet tot el que és el disseny de portades, de samarretes, gràfics de marxandatge, material, disseny de web… També comptem amb un equip molt bonic que ens ha ajudat a fer tots els videoclips, i també amb Calm Tree Studio, que ens ha guiat no només en temes musicals, sinó també en tot el tema del llançament, que crec que és molt important també. Som Microhomes, però l’equip és macro, molt gran [riu].
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Microhomes, La teva germana, La menor idea, estrenes, estrena, entrevistes, entrevista

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.