Els millors discos de 2023 (25-11)

| 20/12/2023 a les 12:00h

25.



LA PEGATINA

La meva gent
(Calaverita Records / Música Global)

Envoltada d’uns quants col·legues –Els Amics de les Arts, The Tyets, Santa Salut, JazzWoman–, la banda creada a Montcada i Reixac presenta sis cançons en català que segueixen el seu més pur i festiu estil.
 

24.



ELS AMICS DE LES ARTS

Allà on volia
(Pistatxo Records)

Ideals juvenils que queden enrere, recomposicions emocionals i narratives quotidianes omplen el setè àlbum del trio català, cuinat un cop més al costat del productor escocès Tony Doogan.
 

23.



REÏNA

Retirada a temps
(Bankrobber / El Jardí Amagat)

Si amb el debut Arts marcials (U98 Music, 2021) el revelador quartet manacorí guanyador del Sona9 va lliurar deu cançons pop de formes arrodonides, amb el segon treball es mostra més esmolat i contundent.
 

22.



PEP GIMENO ‘BOTIFARRA’

Ja ve l’aire
(El Mico Entertainment)

El gran cantaor de Xàtiva fa brillar les jotes, fandangos i cuplets de magatzem per retre homenatge a la figura de la dona, en clau tradicional i al costat de grans veus femenines, com Titana o Carmen Paris.
 

21.



ANNA ROIG

Aportar bellesa al món
(Satélite K)

Després d’un temps allunyada dels escenaris, la cantautora de Vilafranca del Penedès reuneix noves i tendres cançons al voltant de temes com la maternitat i la bellesa inspiradora de la música.
 

20.



MARINA HERLOP

Nekkuja
(PAN)

La pianista, cantant i compositora de Piera porta més lluny que mai les seves exploracions tímbriques i melòdiques i es passeja per uns ambients foscos i expressionistes. Lletres fragmentades en català, onomatopeies i un univers oníric i fantasiós molt especial fan més que interessant el seu quart disc.
 

19.



STAY HOMAS

Homas
(Cukileo Records / Halley Records)

El tercer treball del trio nascut en un pis confinat del carrer Balmes de Barcelona treballat amb dos col·laboradors i productors habituals, Arnau Figueres i Kkimi Saigi, inclou algunes cançons que no deixen de sonar i ressonar arreu, com l’estiuenca “La platja”, al costat de The Tyets, i “La nòria”.
 

18.



ELS CATARRES

Invencibles
(Halley Records)

El trio d’Aiguafreda culmina el desè aniversari revisant els seus grans èxits al costat de Lluís Llach, Stay Homas, Zoo, Figa Flawas, l’Escolania de Montserrat, Zetak, Joan Dausà, Balkan Paradise Orchestra, Xavi Sarrià, Smoking Souls, El DiluviLa Fúmiga i La Gossa Sorda.

17.



FIGA FLAWAS

Recent t’arriba la invitació per...
(Halley Records)

El 2023 ha suposat per al duo vallenc la consagració definitiva. Els seus cinc grans èxits –la batxata “Mussegu”, el reggaeton “Diabla” amb Mushka, el corrido “Aurora”, el “Xalalà” amb Lluís Gavaldà i els tronats “Xtraterrestes”– sonen junts en un EP que és tota una invitació al festiu món ‘figaflawa’.
 

16.



JOAN MIQUEL OLIVER

Electronic Devices
(Oigo Discos)

A voltes experimental i surrealista, sempre lúdic i divertit, el músic solleric continua publicant treballs en paral·lel a Antònia Font. Ecos discotequers, vuitanters i francobattiatanescos es despleguen en un repertori que inclou la col·laboració de l’artista multidisciplinar i cantant italiana Stefania Lusini.
 

15.



VEN’NUS

Bocaterrosa
(Halley Records)

El segon disc de la vallesana, després d’El naixement de Ven’nus (Halley Supernova, 2021), desplega un so i un discurs més madur i introspectiu, tot i que també hi ha espai per a mots més polítics a “Guerra”. A més, ha tingut la participació de Ferran Palau, Flashy Ice Cream i Meritxell Neddermann.
 

14.



MARIA HEIN

Tot allò que no sap ningú
(Hidden Track Records / Pértiga Music)

El primer disc de la felanitxera Maria Hein, Continent i contingut (Hidden Track Records, 2021), mostrava una veu propera a la figura de la cantautora folk. Després d’haver viscut a Barcelona i amb nous referents, el segon treball manté aquella essència però incorpora sons propers a l’electrònica urbana.
 

13.



MAR GRIMALT

Espurnes i coralls
(Segell Microscopi)

El 2021 la felanitxera va guanyar el XIV Concurs Sons de la Mediterrània. I va començar un procés creatiu que va desembocar en un àlbum molt especial, cuinat amb la seva amiga Ada Elionor i amb la complicitat de Joana Gomila i Laia Vallès, on mira endins, al passat familiar, per fer-ne música.
 

12.



SEXENNI

Supernova
(Delirics)

El jove sextet lleidatà de pop, que va debutar amb Retrats (Delirics, 2022), ha fet un gran pas amb el segon disc. Els aires disco, la fusió festiva i l’electrònica ballable i desenfadada es donen la mà amb la producció del baixista del grup, Pep Saula, en cançons en què també reflexionen sobre el pas a l’edat adulta.
 

11.



LA MARIA

L’assumpció
(Propaganda pel Fet!)

La cantant d’Oliva Maria Bertomeu ‘La Maria’ va esdevenir coneguda, de la nit al dia, gràcies a la gravació casolana d’una havanera tradicional. En el disc de debut confirma la seva excel·lència amb un homenatge a les àvies on recrea i deconstrueix romanços tradicionals en clau radicalment contemporània.




 

10 - 1 >>

 
Arxivat a: Enderrock, La Pegatina, Els Amics de les Arts, Reïna, Pep Gimeno, Anna Roig, marina herlop, Stay Homas, Els Catarres, Figa Flawas, joan miquel oliver, Ven'nus, maria hein, Mar Grimalt, Sexenni, La Maria, Discos 2023

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.