Els millors discos de 2023 (10-1)

| 20/12/2023 a les 12:00h

10.



JULIETA

5AM
(Music Bus Records)

La barcelonina articula en el seu tercer àlbum una obra conceptual al voltant d’una història d’amor impossible. Dividit en tres parts, i produït pel duet Lowlight, va descrivint les vivències nocturnes i els somnis amorosos d’una noia, que transcorren entre les onze de la nit i les cinc de la matinada.

9.



JÚLIA COLOM

Miramar
(La Castanya)

Una de les veus que sacsegen l’escena balear, i més concretament la música d’arrel tradicional, és la cantautora valldemossina Júlia Colom. Al primer disc, equilibrat entre sons orgànics i altres d’alterats i electrònics, posa el focus en el seu racó de món per signar una obra de missatge universal.

 

8. MILLOR DISC REVELACIÓ



TRIQUELL

Entre fluids
(Halley Records)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc revelació

Durant la primera edició d’Eufòria ja va quedar clar que un dels artistes d’aquella fornada amb més vocació d’outsider era Francesc Triquell. El temps ha confirmat les impressions, i el primer disc de l’artista de Sant Quirze del Vallès després del pas pel concurs televisiu –anteriorment ja havia publicat amb el seu grup Alter Soma– mostra una veu inquieta i polièdrica. Amb els integrants del seu antic grup i amb la producció d’Arnau Vallvé, la seva veu fluctua per multitud d’ambients i canvia de manera constant, mutant entre líquids sonors de nova generació. Les col·laboracions vallesanes de Ven’nus i Vernat reforcen encara més la pluralitat d’un pop intens.


7. MILLOR DISC DE FOLK



SANDRA MONFORT

La mona
(Hidden Track Records)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de folk

Si l’any passat el trio Marala va compartir el premi a millor disc de l’any ex aequo amb l’omnipresent Rosalia, a la collita del 2023 ha estat una de les integrants del trio, la pedreguera Sandra Monfort, qui s’ha endut el reconeixement al millor disc de folk amb el seu segon treball en solitari. Perquè La mona és un gran disc d’arrel pel que hi sona –variacions de pasdobles, batxates, reggaetons i boleros–, però també pel que hi batega. L’artista abraça amb totes les forces les arrels familiars, geogràfiques i vitals, materialitzades per damunt de tot en la figura de la seva àvia. Ho canta i ho expressa amb la seva guitarra de manera immillorable a la final “Moreneta”.

 

6. MILLOR DISC EN LLENGUA NO CATALANA



CALA VENTO

Casa linda
(Montgrí)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc en llengua no catalana

Una guitarra, una bateria i tones d’energia rockera. El duet empordanès sona més contundent que mai en el quart disc, una casa arreglada al seu gust on s’han esplaiat del tot –la producció és espectacular– i on han inclòs a més la seva primera cançó en català, “Passar pantalla”, compartida amb Gorka Urzibu (Berri Txarrak), que hi aporta uns fragments en basc. I de la mateixa manera que la seva música té una força immediata, el projecte liderat per Joan Delgado i Aleix Turón planteja a les lletres una crítica directa al postureig i les aparences lligada a la voluntat de trobar un refugi de pau, una casa linda, on poder ser un mateix i dedicar-te al que t’agrada.

 

5. MILLOR DISC DE MÚSICA URBANA



MUSHKA

Tas loko mixtape
(autoeditat)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de música urbana

L’estrella més jove de la nova fornada urbana és una de les més brillants. La vilassarenca Irma Farelo –germana de Bad Gyal– ha publicat el primer recull de temes propis amb la producció de Roots. El reggaeton i les barras warras combinades amb lletres de reflexions emocionals són l’eix d’una fórmula que ha viscut una projecció meteòrica i que porta incorporat un component explícit d’orgull generacional, a pesar que tot just comença a caminar. Com ella mateixa resumeix en una de les expressions afortunades del tall “Sembla mentida”: reggaeton amb violins. Una part més quilla i una altra de més refinada reunides en una artista que no té encara 20 anys però sí moltes coses a dir.
 

4. MILLOR DISC DE CANÇÓ D'AUTOR



SÍLVIA PÉREZ CRUZ

Toda la vida, un día
(Sony Music)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de cançó d'autor (ex aequo)
 


CLARA PEYA
Corsé
(Vida Records)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de cançó d'autor (ex aequo)

El millor treball de cançó d’autor del 2023 ha estat atorgat de manera ex aequo a dues cantautores palafrugellenques de trajectòria consolidada i estil propi. El mèrit és de dos treballs en què les seves respectives personalitats, fermes i definides, s’amaren d’un esperit coral per bastir un discurs de fons potent. En el cas de Sílvia Pérez Cruz, el quart disc com a compositora és una obra conceptual al voltant dels seus moments vitals, organitzada en cinc moviments. I pel que fa a Clara Peya, el seu tretzè disc incorpora tretze cantants diferents per atacar el concepte de perfecció, en una obra que es tanca, precisament, amb Pérez Cruz cantant “Nana para mí”.

 

3. MILLOR DISC DE POP-ROCK



LA LUDWIG BAND

Gràcies per venir
(The Indian Runners / Ceràmiques Guzmán)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de pop-rock

Just fa un parell d’anys el segon àlbum de La Ludwig BandLa mateixa sort (The Indian Runners, 2021), va ser reconegut amb el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de l’any. Amb el primer, Al límit de la tonalitat (The Indian Runners, 2020), el grup ja havia mostrat que el seu camí era el que du a aquella antiga rebel·lia que entre els anys seixanta i els setanta va florir a la cruïlla del folk, el rock i el pop. Al seu tercer disc sonen més segurs i consolidats que mai, amb unes lletres d’alta volada literària i algunes sorpreses sonores –com el so E Street Band ben present en algunes peces– que s’incorporen a tot un discurs d’esperit pelut, esponjós i atramuntanat.

 

2. MILLOR ARTISTA DE L'ANY



THE TYETS

Èpic solete
(Luup Records)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor artista de l'any

Una autèntica col·lecció de grans èxits, d’aquells que no han deixat de sonar arreu al llarg de l’any. D’una sardana-reggaeton, “Coti x coti”, que ja és història de la música popular, al pop més vuitanter (“Olívia”), passant pel dance per a tots els públics (“Bailoteo”), no falta de res en aquest passeig èpic pel polièdric pop actual. Tampoc les col·laboracions de companys de viatge com Julieta, Mushka, Flashy Ice Cream i Figa Flawas. Junts donen a aquest eufòric recull de hits i a una gira multitudinària un aire de celebració del moment i culminació de la nova escena que, venint dels més provocadors marges urbans, ha esdevingut definitivament una de les cares principals del mainstream català.

 

1. MILLOR DISC DE L'ANY



RENALDO & CLARA

La boca aigua
(Primavera Labels)
Premi Enderrock 2024 de la Crítica - Millor disc de l'any

El quart àlbum de la formació que encapçala amb la seva dolça veu la lleidatana Clara Vinyals apuntala i prolonga la direcció que ja va emprendre amb l’anterior L’amor fa calor (Primavera Labels, 2020). El pop amarat de textures electròniques, on els ritmes accentuats contrasten amb la sinuositat del cant i les lletres, marca la pauta en peces com “Trobo a faltar”, “S’està millor al carrer”, “La palma”... La tasca de producció, repartida entre la mateixa Vinyals, Innercut i Joan Borràs, així com una encertada intervenció d’Hidrogenesse a “Encaix”, aporten entitat a un treball que sublima un pop d’impacte immediat, tant en el so com a les lletres, amoroses i juganeres.


 

<< 25 - 11

 
Arxivat a: Enderrock, Julieta, Júlia Colom, Triquell, Sandra Monfort, cala vento, Mushka, sílvia pérez cruz, clara peya, la ludwig band, The Tyets, Renaldo i Clara, Discos 2023, Premis Enderrock

COMENTARIS

L'amor fa calor

Anònim [email protected] , 20/12/2023 a les 21:52

M'agrada la veu tant dolça i melòdica de la Clara

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.