Un nou segell per al folk experimental

Es presenta a Vila-real Regrowth music, un segell de certificació per als grups que "aborden les músiques d'arrel des d'una vessant experimental".

| 30/09/2011 a les 06:59h

Sitja i La Coixinera, que actuen aquest cap de setmana a la Llotja de Música Urbana, són dues de les joves formacions dels Països Catalans que més intensament treballen en la renovació de la música d'arrel. Ara col·laboren en Regorwth music, un segell que vol aixoplugar i coordinar els projectes que, des del coneixement de la tradició, miren de donar-li nova forma.


El Centre d'Estudis ACAF de Vila-real ha presentat, coincidint amb la Llotja de Música Urbana que es fa a la ciutat de la Plana Baixa aquest cap de setmana, un nou segel de certificació que pretén unificar sota un mateix concepte el conjunt de companyies musicals que aborden les músiques d'arrel des d'una vessant clarament experimental.
A l'interessant text que han difós els creadors d'aquest nou concepte, s'explica:
"A què ens referim quan parlem de vessant experimental, innovadora? Entenem, i és de necessària empremtpa, que per experimentar amb un producte cultural cal conèixer amb suficiència tal producte. Amb açò pretenem assegurar que al parlar de companyies sota aquest segell estarem parlant d'entitats que arrosseguen un llarg i profund treball d'investigació i assimilació de les cultures tradicionals i populars de les quals provenen. Al seu torn, no sols considerem que cal conèixer amb profunditat els elements sobre els que es treballa, sinó que cal ser coneixedor de les diferents maneres en què aquests han estat i vent sent abordats, és a dir, que es comprenen metodologies de recerca, formes d'assimilació, tècniques deconstructives i d'anàlisi hermenèutic dels materials i totes les eines necessàries per a un justificat i validable abordatge de l'anomenada música tradicional. Finalment, i de manera quasi òbvia, una suficient capacitat creativa i tècnica per generar nous artefactes culturals que mantinguin el setnit heretat, que mantinguin i demostrin tot eixe coneixement popular i tradicional del que abans s'han embegut però amb un discurs completament actual, obert i en consonància amb el moment en el qual es desenvolupen.
Dos dels espectacles que podran veure a la Llotja de Música Urbana aquest cap de setmana materialitzen aquest discurs: Ix-i..., on el grup maresmenc La Coixinera confronta melodies i instruments tradicionals amb bases pregravades, i Musicabulari, on el grup de Vila-real Sitja deconstrueix els principals pals estilístics de la música i el ball del País Valencià.

Foto: La Coixinera
Arxivat a: Sons de la mediterrània, La Coixinera, Sitja