Primer Festival de Música Catalana

L'Ateneu Barcelonès acollirà un nou festival dedicat exclusivament a la nostra música

| 16/07/2012 a les 15:00h

L'Associació Musical Joaquim Malats organitza aquest festival, que acollirà vuit concerts amb gairebé 80 obres representatives de 26 compositors que van des del classicisme fins als nostres dies.


A partir d'ara els amants de la música catalana o els qui la vulguin descobrir –perquè tal com explicava l'impulsor del festival, el pianista i director Melani Mestre, molts no saben com sona la música catalana– tenen una nova cita els dimarts de juliol i agost. L'Associació Musical Joaquim Malats, que té la complicitat de l'Ateneu Barcelonès, presenta el primer Festival Internacional de Música Catalana. Aquest festival comparteix amb l'associació la filosofia de difondre el patrimoni musical català a casa nostra, així com fora de les nostres fronteres. Una cita singular, no només perquè és l'únic festival que aposta exclusivament per la música catalana, també perquè té lloc a l'estiu i a Barcelona, en una època en què l'oferta clàssica es condensa a l'Empordà.

Entre la programació, que comença aquest dimarts, podrem escoltar música de compositors que enguany celebren aniversaris: Eduard Toldrà, Xavier Montsalvatge, Frederic Mompou o el mateix Malats; altres noms com Ferran Sor, Enric Morera i Joaquim Cassadó –de qui s'estrenarà una sonata per a violoncel i piano–, així com autors contemporanis, entre els quals Jesús Rodriguez Picó, Agustí Cohí –mort aquest any–, Jordi Cervelló –Premi Nacional de Música l'any 2010– Josep Soler i Melani Mestre. El Festival, tampoc deixa de banda altres grans noms com Isaac Albéniz i Enric Granados, que també en seran protagonistes.

Pel festival hi passaran onze intèrprets de reconegut prestigi, vuit dels quals són catalans i hi destaquen el guitarrista Jaume Torrent, pianistes com Lluís Rodríguez-Salvà o José Menor, i el baríton Lluís Sintes.

A la roda de premsa de presentació, els organitzadors van lamentar que des de les institucions públiques no es difongui el patrimoni musical català. "Demanem a la gent que escolti música catalana amb la celebració d'aniversaris, però després no troben lloc on escoltar-la perquè no es programa, ni poden tocar-la perquè no existeixen les partitures", lamentava el crític musical i representant de la secció de música de l'Ateneu Barcelonès Bernat Dedéu. D'altra banda, el responsable del festival Melani Mestre també va reinvindicar que "com a qualsevol altre país, des de les administracions públiques s'hauria de fomentar la recerca d'aquests compositors i la seva programació", i va posar l'exemple de Joaquim Malats, un dels millors pianistes del seu moment i que ha estat oblidat en els aniversaris d'aquest any, tot i que des de l'associació s'ha promogut l'edició de la seva obra completa a càrrec de l'editorial Boileau.

Programació

17 juliol 19,30 h
Quartet Ibèric i Lluís Rodríguez-Salvà
Obres de Jaume Teixidor, Enric Granados, Pere Tintorer i Eduard Toldà

24 juliol 19.30 h
José Menor
Obres de Frederic Mompou, Charles Gounod, Franz Listz, Josep Soler i Enric Granados

31 juliol 19.30 h
Duo Leopolis i Granados Piano Trio
Obres de Francesc Manalt, Enric Granados, Joan Gibert i Joaquim Malats

7 agost 19.30 h
Jaume Torrent
Obres de Ferran Sor, Francesc Tàrrega, Emili Pujol i Isaac Albéniz

14 agost 19.30 h
Luís Rodriguez-Salvà
Obres de Josep Soler, Xavier Montsalvatge i Isaac Albéniz

18 agost 19.30 h
Lluís Sintes i Pau Damià-Riera
Obres de Jesús Rodríguez Picó, Enric Morera, Agustí Cohí, Rafael Martínez Valls i Deseado Mercadal

21 agost 19.30 h
Duo Cantabile i Granados Piano Trio
Obres d'Enric Casals, Joaquim Cassadó, Melani Mestre i Joaquim Serra

28 agost 19.30 h
Quartet Renaixement i Melani Mestre
Obres d'Enric Granados, Celestino Vila de Forns, Joaquim Cassadó i Jordi Cervelló

En aquest enllaç es pot consultar la programació completa.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz