Ha mort Víctor Ammann

Fou fundador de l'Orquestra Mirasol i músic d'Ovidi Montllor

| 20/02/2013 a les 12:00h

Aquest dilluns ha mort el músic Víctor Ammann, fundador de l'Orquestra Mirasol i nom clau de l'Ona Laietana. Ammann, juntament amb Xavier Batllés, va formar part de la banda d'Ovidi Montllor i va jugar un paper transcendental en l'escena catalana més transgressora dels anys setanta. 


Víctor Ammann tenia 64 anys i actualment residia al Masnou. Va fer els seus primers passos en el món del jazz. A principi dels setanta va entrar en contacte amb Xavier Batllés, amb qui va coincidir al principi a la banda d'Ovidi Montllor. Amb el cantautor d'Alcoi van enregistrar Crònica d'un temps (Discophon, 1973), un treball avançat als seus temps en què Ovidi donà gran llibertat als músics per facturar un àlbum que apropa la cançó al rock i a la psicodèlia. L'experiència amb Ovidi Montllor va ser el gèrmen creatiu del que posteriorment seria l'Orquestra Mirasol, grup clau de l'anomenada Ona Laietana.
La primera obra de la Mirasol va ser el referencial Salsa catalana (Zeleste/Edigsa, 1974), on es poden trobar influències de Miles Davis, Herbie Hancock i Chick Corea. El disc l'obre "To de re per mandolina i clarinet", peça que recentment ha donat títol a un documental sobre aquell moviment. El primer disc de la Mirasol va recollir crítiques elogioses i va fer gira arreu de l'Estat espanyol amb un gran èxit de públic. Després de publicar doble disc D'oca a oca i tira que et toca (Zeleste/Edigsa, 1975), el grup es va transformar en Mirasol Colores, que publicaria quatre referències més en què s'aproparia a la salsa i les músiques del Carib. La darrera, Virgen morena (Audiovisuals de Sarrià), va ser publicada el 1998 en un intent de donar continuïtat al projecte que no va prosperar. Juntament amb Marià Albero i el mateix Batllés, Ammann també va prendre part de Blay Tritono (amb el també desaparegut recentment Joan Saura) i La Rondalla de la Costa, i va col·laborar amb Maria del Mar Bonet en discos mítics com ara Alenar (Ariola, 1977). Durant els últims anys havia col·laborat musicalment amb Tortell Poltrona i Pallassos Sense Fronteres.  
Manel Joseph, cantant de l'Orquestra Plateria i amic personal d'Ammann, amb qui havia col·laborat a Mirasol Colores, explica: "Era un gran pianista i amic de tota la vida per a molta gent. Hi ha molta gent consternada, és un dels pianistes amb més geni que he conegut, era música pura. Ell va assimilar i divulgar la música llatina a Catalunya. Molt poca gent abans que ell sabia tocar el tumbao, ell en va ser l'introductor". La vetlla de Víctor Ammann serà demà a partir de les 13.30 h al tantatori de Sancho Dàvila de Barcelona. La cerimònia serà divendres a les 11.25 h.


Arxivat a: Enderrock