Anita Miltoff, perduts en l'aigua callada

El grup versiona "Per ser cantada en la meva nit"

| 22/07/2013 a les 15:00h

La cançó s'emmarca dins el disc Celebració de la roda del temps (EDR discos, 2013), una revisitació del mític disc de Raimon Cançons de la roda del temps (Edigsa, 1967), on el de Xàtiva va musicar poemes de Salvador Espriu. Hem parlat amb el cantant i guitarra d'Anita Miltoff perquè ens expliqui com han treballat els versos del poeta.
Anita Miltoff Foto: Arxiu Enderrock

ENDERROCK: Què ha suposat per a Anita Miltoff versionar “Per ser cantada en la meva nit”?
Jordi Llurba: Un divertiment i un repte a parts iguals, ja que és un tema difícil i que queda molt lluny del que treballem habitualment. Anita Miltoff juguem molt amb les dinàmiques, i el tema de Raimon és absolutament lineal pel que fa al ritme: és un xoc de trens molt eloqüent. 

EDR: “Per ser cantada en la meva nit” és el 2n nocturn de les cançons de la roda del temps. La solitud, el xiprer... tot plegat representen símbols que evoquen la mort. Quines emocions us han despertat els versos del poeta?

J.L: Algú que et diu i necessita dir-te “perdut en l’aigua callada del meu somni” és que va molt fort, es veu més fora que dins, i la banda s’ha sentit així moltes vegades. Per tant l’he cantada amb tota naturalitat.

EDR: La base musical de la cançó acompanya al to solemne del poema. Ho veieu així? Per què?

J.L: En els nostres discos sempre hem fet temes acústics vitaminats. El text al nostre entendre té un punt potent de ràbia que calia potenciar donant més rapidesa a la pulsió d’acords. Pel que fa a la versió de Raimon, creiem que el to solemne és una lenta agonia.

EDR: La proposta de Raimon l’heu presa com a punt de partida per elaborar la vostra versió o més aviat heu volgut començar de zero a partir dels versos d’Espriu?
J.L: La cançó de Raimon és molt continguda, minimalista, tant en acords com en melodia. Nosaltres hi hem afegit velocitat, un acord, un trombó i una trompeta que tenen por i volen ser la veu callada del poeta. Hem respectat la feina ja feta i la llibertat per fer-la nostra com una cançó més del repertori de la banda.




Arxivat a: Any Espriu