Toni Xuclà encapçala un CD dedicat a Espriu

El disc representa un tribut amb clàssics ja musicats i cançons noves

| 30/07/2013 a les 07:00h

L'artista Toni Xuclà ha produït Amb música potser ho escoltaries millor (Picap, 2013) i per fer-ho ha reunit una vintena de músics de diferents registres i estils musicals. El disc és doble i conté d'una banda, un recull inèdit de cançons musicades per artistes de l'escena actual i de l'altra, una recopilació de les millors cançons publicades amb textos d'Espriu.


Per posar en marxa el projecte, Toni Xuclà explica a Enderrock.cat que l'arrencada no va ser fàcil: "Primer de tot llegia els poemes intentant entendre el món de Salvador Espriu d’una forma intel·lectual. Fins i tot, vaig llegir estudis sobre poemes en concret i sobre l’obra poètica d’Espriu. I res, no acabava de funcionar. Fins que vaig centrar-me en “el que sentia” i “el que em feia sentir” els versos. Llavors em van començar a sorgir músiques".
L'actriu Clara Segura, la cantant de Pastora Dolo Beltran, Lídia Guevara, Gemma Humet, Pau Alabajos, Blaumut, entre d'altres han col·laborat en aquesta altra proposta discogràfica per commemorar el naixement de Salvador Espriu. A l'hora d'emparellar poema i artista, Xuclà recorda: "Els llibres d’Espriu i la meva taula de treball estan plenes de noms i anotacions. De seguida que vaig trobar el to general del disc vaig fer una llista de gent que admiro profundament, de gent amb els que volia treballar. A cada un li vaig passar una cançó feta i dos poemes sense música, pensats específicament i per algun motiu concret, per a cada un d’ells. La majoria va triar la cançó feta i uns altres van triar fer-ne una de seva".
Amb música potser ho escoltaries millor és el títol d'un poema d'Espriu, que Xuclà utilitza per presentar tot el conjunt de cançons: "La meva interpretació és que Espriu fa un gest de complicitat amb els drames passionals de les lletres dels boleros o la cançó ballable. Amb molta ironia posa aquest títol. Espriu té molt sentit de l'humor també". Segons el productor, amb música no s'escolta millor la poesia, "amb la poesia n'hi ha prou. Cada poema és un univers. Cada petit poema d’Espriu és un gran univers. Un altre cosa és que fent una cançó, reforcis una part del poema i amb aquest fet senzill, la lectura canvia. El poema-cançó agafa un altre sentit diferent del llegit".
Senzill i sense pretensions, Xuclà ha intentat reflectir en la música "la humilitat que ens ensenya Espriu ha estat la guia constant en aquest treball".

Espriu en ruta

A banda del disc, Amb música ho escoltaries potser millor (Picap) es podrà escoltar en directe en diverses ocasions. Toni Xuclà (guitarra) i Gemma Umet (veu) pujaran a l'escenari per interpretar el tribut al poeta l'11 d'octubre i el 9 de novembre a Barcelona. Abans però, actuaran a al festival Acústica de Figueres acompanyats d'altres artistes que també hi han participat (Dolo Bertran, Lídia Guevara, Mercè Martínez i Jordi Vidal, Taima Tesao & Raynald Colom, Judit Neddermann i Núria Tamayo)
 
Arxivat a: Any Espriu