El retorn de Coses

35 anys després actuaran al Circuit Folc

| 14/10/2013 a les 07:00h

Una de les novetats que presenta el Circuit Folc 2013 és el retorn dels ja mítics Coses, un grup amb una proposta molt singular que a partir d’una base de cançó d’autor camina pels sons i l’estètica del folk-rock. Van estar actius durant la dècada dels anys setanta i van gravar tres discos: Via Fora! (Movieplay, 1976), Ara és demà (Movieplay, 1977) i Perquè no s’apagui l’aire (Movieplay, 1978). 

 Coses Foto: Arxiu Enderrock

Al cap de 35 anys, Coses tornen amb una posada a escena una mica més sòbria però amb la mateixa emoció. Miquel Estrada (veu i baix), Jordi Fàbregas (veu i guitarres acústica i clàssica) i Ton Rulló (veu i percussions) van ser coneguts com Coses, un grup innovador, que usava textos de poetes, en especial de Miquel Martí i Pol, de Miquel Desclot i poemes anònims extrets del llibre Poesia popular política del segle XIX de Joaquim Marco.
Abans de constituir Coses, es feien dir La Tecla, un grup amb el qual feien un repertori més decantat cap a la cançó i el folk. El Circuit Folc 2013 presenta el retorn de Coses però ho fa en petit format, com quan eren La Tecla, tot i que Fàbregas apunta que segurament portaran algun altre músic de reforç. Les peces que presentaran estan a cavall de les dues formacions. “El repertori que farem i la manera com el tocarem no és el que hi ha als discos que vam enregistrar. Hem rescatat les cançons que fèiem abans de publicar el primer disc, tota la part de poesia política anònima del segle XIX, per exemple. D’aquesta etapa se’n coneix la cançó ‘Au, jovent’, però nosaltres també havíem cantat ‘Via fos sagramental’ o ‘Lo gallet music’.”

Circuit Folc 2013
A la setena edició, el cicle segueix en un moment en què el gènere rebrota amb una intensitat renovada. A més de Coses hi participaran un duet de clàssics, Miquel Gil amb Pep Gimeno ‘Botifarra’, que recull èxit allà on va; l’experimental unió d’acordió i arpa del basc Kepa Junkera i el català Josep Maria Ribelles; l’original revolució grallera d’Els Laietans, i projectes modernistes com Petita festa de Carles Belda. La inauguració del Circuit Folc serà a la Fira Mediterrània de Manresa, i el cicle s'allargarà fins al gener.

Arxivat a: Enderrock