Dones que canten Espriu

Una quarantena de musicacions han estat interpretades, compostes o versionades per dones

| 21/12/2013 a les 07:00h

Les veus femenines han estat molt presents en l'homenatge al poeta. Malgrat que Salvador Espriu era misogin, les artistes s'han entregat intensament als seus versos i han creat una connexió especial palpable en diferents disciplines artístiques. Repassem alguns dels homenatges femenins d'enguany.
Marina Rossell Foto: Arxiu Enderrock

Tot i que no és una dona, s'ha d'atribuir una gran dedicació i constància a Raimon, autor de la musicació de 23 dels seus poemes. Si parlem de veus femenines, Marina Rossell és  al capdavant de la llista. A les obres completes d'Espriu hi ha una dedicatòria a la cançó "Nou cant dels ocells": 'Per a Marina Rossell, que me l'ha demanat'. La penedesenca la va cantar a l'enterrament del poeta, mort el 22 de febrer de 1985.
L'11 de juliol va tenir lloc el concert Perquè un dia torni la cançó a Sinera a Arenys de Mar i Rossell va participar-hi, juntament amb altres artistes: Ivette Nadal ("Versos, enllà del camí"), Dolo Bertran ("Cançó de bressol") Rosa Pou ("Cançó d'Esperanceta Trinquis"), Anna Roig ("L'ós Nicolau") i Mònica Green ("He mirat aquesta terra"). Maria del Mar Bonet també hi va ser present i ha aprofitat l'avinentesa per retre un doble homenatge a Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Els dos eren bons amics, i de fet el poeta selvatà va començar a escriure després de la mort del mallorquí. Bonet va presentar l'espectacle Canta Espriu i Rosselló-Pòrcel al festival Barnasants 2013, a més de presentar el disc Fira encesa. Canta Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Picap, 2013).

Joana Serrat Foto: David Giménez

L'Espriu discogràfic
Les dones que canten Espriu es veuen representades en els discos col·lectius Celebració de la roda del temps (EDR Discos, 2013), Amb música ho escoltaries potser millor (Picap, 2013) i Espriu a Sinera: Concert del Centenari (Columna Música, 2013). El Grup Enderrock va convidar tretze artistes emergents perquè revisitessin el mític disc de Raimon Cançons de la roda del temps (Edigsa, 1967). Hi destaquen Bikimel ("Cançó del capvespre"), Joana Serrat ("Cançó de la mort callada") i Meritxell Gené ("Just abans de Laudes").
El músic i productor Toni Xuclà, al capdavant de la direcció musical d'Amb música ho escoltaries potser millor (Picap, 2013), comenta: "Les dones que musiquen Espriu hi posen un sentiment especial, tècnica i molta passió". En aquest cas, les veus femenines que hi han participat són: Dolo Bertran ("Cançó del matí encalmat"), Clara Segura ("Els meus ulls ja no saben") i Lídia Guevara ("Ja mai no podré dormir"), entre d'altres. La cantant Gemma Humet interpreta "A la vora de la mar" i "Aquesta pau és meva" i amb aquesta darrera musicació li van atorgar, juntament amb Toni Xuclà, el reconeixement del VI Certamen Terra i Cultura - Premi Miquel Martí i Pol.

Arxivat a: Any Espriu