Actualitzat el 24/09/2023

La urbana protagonitza l'última semifinal

Sa Pena, D'Marius i SOSUN.dance han actuat avui al Moll de la Fusta de Barcelona, en el marc La Mercè

Després de les proves semifinals, el jurat del Sona9 escollirà els 6 concursants que passaran a la fase final d’enguany, que se celebrarà el mes d’octubre
Sosun.Dance, Sa Pena i D'Marius, semifinalistes del Sona9 2023 | Carles Rodríguez Foto: Carles Rodríguez

El Sona9 ha tancat avui els concerts semifinals amb una quarta jornada -després dels concerts a l'Acústica (Figueres), al Mercat de Música Viva de Vic i les Festes de Santa Tecla (Tarragona) i a La Mercè de Barcelona. Al Moll de la Fusta, hi han mostrat els seus projectes Sa Pena , D'Marius i SOSUN.Dance .

Els primers a presentar la seva proposta ha estat el trio format entre Pedreguer i Gandia Sa Pena, que ha sortit a l'escenari ple d'energia i reivindicació amb les seves urbanes i reivindicatives cançons “Llibera't” i “Foc i flama”. Després de “De l'hort al plat”, el grup ha presentat les cançons que requeria el concurs en aquesta fase: una musicació d'un poema d'entre tres dels proposats, que en el seu cas ha estat un urbà “Anhel del cercle” (Maria Josep Escrivà); i una adaptació al català. Per aquesta segona prova, Sa Pena ha escollit versionar l'emblemàtica “El vals del obrero” d' Ska-P . Han tancat el seu concert amb les seves celebrades i incendiàries “Revolució” i “Tot canvia”, un tema inèdit que s'allunya de la seva faceta més urbana per explorar una sonoritat més propera al pop-rock dosmiler. Però el trio encara ha ofert una darrera sorpresa per a la mare d'uns dels vocalistes del grup (Ausiàs, i tieta de l'altra cantant, Marta), cantant-li l'“Aniversari feliç”.


 Sa Pena al Moll de la Fusta (Barcelona), en la semifinal del Sona9 2023 Foto: Carles Rodríguez

Tot seguit, ha pujat a l'escenari la proposta de rap gironí  D'Marius . Amb la seva nova cançó "Obsessió" i l'obscura i rítmica "Hide & Seek" han obert el seu directe, abans de presentar la hipnòtica "Tinc un tic". Com a prova per al concurs, han musicat el poema "El tret" d'Albert Benzekry, amb un ambient adient i fosc. Han continuat el seu directe, desbordant energia amb "Notinthemood" i "Amilli", mentre anava augmentat el públic que es congregava al Moll de la Fusta. Tot i no ser encara les 21h, han anat apropant-se al final del seu xou amb "2AM", per emprendre com a comiat la versió al català que han fet del "Faint" de  Linkin Park
 
D'Marius al Moll de la Fusta (Barcelona), en la semifinal del Sona9 2023 Foto: Carles Rodríguez

El darrer grup a presentar la seva proposta en la fase semifinal del Sona9 2023 ha estat el quartet SOSUN.Dance . Han pujat a l'escenari amb la seva proposta electro dance carregada de teatralitat amb la cançó “Lluna creixent” i una projecció d'un vídeo darrere seu que emulava una partida al videojoc Just Dance . Amb un humorístic monòleg han presentat aleshores la seva pròpia versió del poema “Anhel del Cercle” d'Escrivà. I amb una divertida advertència sobre de qui ens enamorem, han donat pas a la “Iván Swift” abans de presentar la versió que han fet per al concurs: “La gata sota de la pluja”, de Rocío Durcal . El punt final l'han posat amb una divertida, electrònica i histriònica -amb disfressa d'un Schin Schan capgròs inclòs) de “Lax Dance”, que reinventa la popular “La caca de la muntanya no fa pudor”.

Sosun.Dance al Moll de la Fusta (Barcelona), en la semifinal del Sona9 2023 Foto: Carles Rodríguez
 
Dels dotze cantants i grups  semifinalistes  del Sona9, el jurat n’escollirà sis, que passaran a la fase final que se celebrarà el mes d’octubre. Els finalistes seleccionats hauran de superar dues proves més per tal d’accedir a la final. Les demostracions seran un concert de petit format al programa Sona9 d’iCat, on també hauran d’interpretar la versió o el poema que hauran triat a la fase anterior, i una estada a les Cases de la Música per preparar el seu directe amb un director i productor d’escena. L’aptitud i l’actitud dels participants serà definitiva per tal de destriar els tres artistes que actuaran a la gran final, que se celebrarà el dia 16 de novembre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.